Globsec: Україна є найбільшою замінованою територією у світі

Globsec: Україна є найбільшою замінованою територією у світі
340156 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після повномасштабного вторгнення Росії Україна стала найбільшою замінованою територією у світі, випередивши Афганістан та Сирію.

Про це повідомляє аналітичний центр Globsec.

У доповіді організації йдеться про те, що найбільш замінованими територіями є звільнені з-під окупації Харківська та Херсонська області, оскільки «російські війська були там протягом більш тривалого періоду часу».

Близько 30% території України або 174 тисячі квадратних кілометрів зазнали інтенсивних бойових дій. Під російською окупацією лишається близько 18% території країни. За розрахунками Globsec, зараз існує близько 500 різних команд із розмінування, в яких беруть участь до п'яти тисяч фахівців.

З такою кількістю саперів потрібно близько 757 років, щоб розмінувати усі постраждалі райони України. 

За даними експертів, російські військові «встановлюють пристрої, що активуються жертвами на тваринах, трупах, подвійні і навіть потрійні міни-пастки на дорогах, полях і лісах», а також навмисно обирають сільськогосподарські райони та угіддя для мінування, щоб зробити їх непридатними для використання. 

З лютого 2015 року в Донецькій та Луганській областях потрібно було розмінувати 16 тисяч квадратних кілометрів, з яких сім тисяч на підконтрольних Україні територіях. Однак після повномасштабного вторгнення Росії в Україну площа потенційно замінованої території стала вдесятеро більшою, змінився характер боїв і ЗС РФ почали застосовувати набагато більший спектр вибухових речовин.

За період із 2015 по 2021 рік вдалося розмінувати лише близько 415 квадратних кілометрів земель. Це становить майже 6% потенційно забруднених територій у контрольованих Україною районах та 2,5%, якщо вважати території, окуповані РФ, йдеться у доповіді.

«Аргумент»

Теги: війна в Україні,міни
ПРЯМИЙ ЕФІР