Ремонт на Південному мосту в Києві виконуватиме маріупольська компанія з кримінальним минулим

Ремонт на Південному мосту в Києві виконуватиме маріупольська компанія з кримінальним минулим
311789 ПЕРЕГЛЯДІВ

На замовлення КП “Київавтошляхміст” до кінця поточного року на Південному мосту та двох естакадах столиці повинні бути відремонтовані деформаційні шви. Вже традиційно для воєнного стану закупівлю підприємству вдалося провести без аукціону. Підряд ціною 85,45 млн гривень дістався маріупольському ТОВ “Підприємство "Маст-Буд", яке після початку повномасштабного вторгнення росії в Україну отримало столичну “прописку”. Ця компанія прославилася, зокрема, як виконавець капремонту автодороги Київ-Одеса – мосту через Хаджибейський лиман, а також Центрального мосту в Дніпрі, які обросли кримінальними провадженнями за підозрою в підробці документів та привласненні бюджетних коштів. 

Як стало відомо з оголошення електронної системи ProZorro, 24 квітня 2023 року комунальне підприємство “Київавтошляхміст” (*) уклало з ТОВ “Підприємство "Маст-Буд" (**) договір на виконання ремонту деформаційних швів Південного мосту через Дніпро, його правобережної естакади “В” (з боку мосту ім. Патона), а також естакади на магістралі від Наддніпрянського шосе до проспекту Науки (з боку Корчуватого). Ціна договору склала 85,45 млн гривень.

Згідно з договором, до кінця 2023 року підрядник повинен розібрати конструкції та покриття мостового полотна в зонах деформаційних швів та влаштувати нові, демонтувати та змонтувати бар’єрне огородження і карнизні блоки. Гарантія на ці роботи повинна становити не менше 5 років.

Закупівлю провели через “відкриті торги з особливостями”. Нагадаємо, що у разі подання для участі у такій закупівлі однієї пропозиції, ця закупівля одразу переходить на стадію розгляду цієї пропозиції, а не відміняється, як у відкритих торгах. Для участі у вказаній закупівлі “Київавтошляхмосту” на проведення ремонту деформаційних швів пропозицію подало тільки ТОВ “Підприємство "Маст-Буд", з яким і уклали договір.

В день підписання договору, 24 квітня, Держаудислужба почала перевірку вказаної закупівлі. А вже через два дні за її результатами державні аудитори попросили “Київавтошляхміст”, зокрема, документально підтвердити наявність фінансування для вказаних робіт та надати посилання на сторінку власного веб-сайту, на якій розміщено обґрунтування технічних та якісних характеристик предмета закупівлі та розміру бюджетного призначення. У відповідь замовник повідомив, що КП “Київавтошляхміст” є одержувачем бюджетних коштів, а не розпорядником, відтак на їхньому веб-сайті не існує сторінки, про яку запитують аудитори. Питання щодо документального підтвердження наявності фінансування для вказаної закупівлі в КП залишили без відповіді.

Згідно з даними аналітичної системи Youcontrol, ТОВ “Підприємство "Маст-Буд" було зареєстровано в 2005 році у Маріуполі, а з травня 2022 року перереєструвалося в Києві. Статутний фонд – 12,34 млн гривень. Основний вид діяльності – будівництво житлових і нежитлових будівель. Засновник – ТОВ “Обєднана мостобудівельна компанія”, кінцевий бенефіціар – Михайло Беккер (на колажі праворуч), директор – Олексій Мангуш. 

За даними Сlarity-project, в результаті участі в публічних закупівлях ТОВ “Підприємство "Маст-Буд" отримало 22 підряди на 1,94 млрд гривень. Для виконання робіт в Київській області та Києві цю фірму залучають вперше.

Найбільшим замовником "Маст-Буду" є Служба відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області, яка з 2018 року уклала з нею 7 договорів загальною ціною 709,41 млн гривень на проведення капремонту автодороги Київ-Одеса – мосту через Хаджибейський лиман. Останній договір на виконання додаткових робіт по цьому капремонту (ціна – 24,31 млн гривень, оплачено по факту – 18,63 млн гривень), який було укладено 7 листопада 2022 року, зацікавив правоохоронні органи. В лютому поточного року було розпочато кримінальне провадження (від 08.02.2023 року за №42023162250000012) за підозрою службових осіб ТОВ “Підприємство "Маст-Буд" у службовому підробленні. Увагу слідчих привернуло те, що підрядник зобов'язувався виконати роботи менше ніж за два місяці (до кінця 2022 року), що, на думку, правоохоронців було фізично неможливо і дало підстави підозрювати службових осіб компанії у внесенні неправдивих відомостей до акту приймання виконаних робіт.

ТОВ “Підприємство "Маст-Буд" також відоме як підрядник по капремонту майже за 312 млн гривень Центрального мосту в місті Дніпро, до якого компанія приступила влітку 2018 року. В липні 2019 року Президент Володимир Зеленський, який відвідував Дніпро з робочим візитом, побився об заклад з міським головою Борисом Філатовим про те, що ремонт мосту завершать до 14 вересня 2019 року, інакше мер піде у відставку. Міст відкрили 7 вересня 2019 року, однак Володимир Зеленський відмовився визнати перемогу Філатова через питання до якості проведених робіт і сказав, що парі триває.

Хід капремонту Центрального мосту в Дніпрі розслідують поліцейські Дніпропропетровщини в рамках кримінального провадження (від 27.08.2018 року №42018040000001029) за підозрою у привласненні бюджетних коштів. Слідчі виявили, що у загальну вартість матеріалів та робіт в техдокументації заклали “відкат” посадовим особам Департаменту благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, який планувалося закривати неправдивими актами виконаних робіт із завищеними обсягами виконаних робіт та цінами на матеріали.

15 вересня 2019 року Дзержинський районний суд Кривого Рогу обрав Михайлу Беккеру (1948 року народження) в цій справі запобіжний захід у вигляді тримання під вартою на два місяці з можливістю внесення застави у розмірі 40 млн гривень, підприємця помістили в слідчий ізолятор. Однак 26 вересня рішенням Апеляційного суду Дніпропетровської області була підтверджена необґрунтованість 40-мільйонної застави, натомість від був звільнений зі слідчого ізолятора під заставу в розмірі 2 млн гривень. 16 жовтня того ж року з'явилася інформація, що Дзержинський районний суд Кривого рогу дозволив Михайлу Беккеру виїхати на лікування в Ізраїль. Інформації про його нинішнє перебування у відкритому доступі знайти не вдалося.

Засновником ТОВ “Об'єднана мостобудівельна компанія” (засновник ТОВ “Підприємство "Маст-Буд") є австрійська компанія “Бонум Понтем ГмБХ”. Нагадаємо, що на початку лютого 2022 року Антимонопольний комітет дозволив ТОВ “Автомагістраль-Південь”, яку пов'язують з мером Одеси Геннадієм Трухановим, придбати частку у статутному капіталі ТОВ “Об’єднана мостобудівельна компанія”, що забезпечує перевищення 50 відсотків голосів у вищому органі управління товариства. Однак за даними Youcontrol, з того часу засновник “Об'єднаної мостобудівельної компанії” не змінювався. 

КП “Київавтошляхміст” засновано Київрадою в 1992 році. Основний вид діяльності – допоміжне обслуговування наземного транспорту. З листопада 2019 року підприємством тимчасово керує Богдан Кобернюк.

Раніше KВ повідомляла, що протягом дії в Україні військового стану КП “Київавтошляхміст” укладало без конкурсів численні коштовні договори на виконання ремонтів столичних мостів. Так, протягом серпня 2022 року підприємство уклало три договори на виконання ремонтів 12 шляхопроводів, 6 естакад, 4 мостів та однієї транспортної розв'язки столиці загальною ціною 134,71 млн гривень. Всі договори КП "Київавтошляхміст" підписало з підрядниками за спрощеною процедурою – без проведення торгів. Це обгрунтували розпорядженням Кабміну від 28 лютого 2022 року №169 про здійснення оборонних та публічних закупівель товарів, робіт і послуг в умовах воєнного стану.

У жовтні 2022 року КП “Київавтошляхміст” також без конкурсу з аналогічним обгрунтуванням за 160,6 млн гривень замовило проведення відновних робіт на Північному мосту через Дніпро та мосту через Десенку. Підряд дістався ТОВ “Сучасна транспортна інфраструктура" – субпідряднику скандального будівництва Подільсько-Воскресенського мосту. До слова, ця закупівля зайняла третє місце у ТОП-10 найдорожчих закупівель з бюджету столиці за 2022 рік.

КП “Київавтошляхміст” входить в структуру КК “Київавтодор”, обов'язки директора якої виконує Олександр Федоренко. КК “Київавтодор” підпорядкована Департаменту транспортної інфраструктури Київської міськдержадміністрації (КМДА), яким з 1 вересня 2021 року керує Руслан Кандибор (на колажі ліворуч). Діяльність Департаменту транспортної інфраструктури КМДА направляє, координує та контролює голова КМДА Віталій Кличко.

* КП “Київавтошляхміст” (код ЄДРПОУ: 03359018) 

** ТОВ “Підприємство "Маст-Буд" (код ЄДРПОУ: 33653812)

 

КиївВлада

Теги: новини києва, prozorro, Віталій Кличко, закупівлі, київавтодор, руслан кандибор, богдан кобернюк, київавтошляхміст, департамент транспортної інфраструктури, південний міст, підприємство маст-буд, михайло беккер
ПРЯМИЙ ЕФІР