Після публікації «Наших грошей» «Енергоатом» розірвав договір на 335 млн із суперкоштовними кабелями, пославшись на… дефіцит виробників

Після публікації «Наших грошей» «Енергоатом» розірвав договір на 335 млн із суперкоштовними кабелями, пославшись на… дефіцит виробників
342740 ПЕРЕГЛЯДІВ

ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» 28 лютого, через день після публікації «Наших грошей», розірвав договір стосовно робіт на Південноукраїнській АЕС на 335 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Фірма «Енергобуд» 14 лютого отримала підряд на модернізацію керуючих систем безпеки енергоблоку №3 ПАЕС із заміною уніфікованого комплексу технічних засобів в частині КСБ-1. На наступний день технічна рада ПАЕС прийняла рішення щодо перенесення терміну модернізації на 2024 рік. Але угода з фірмою на той момент залишилась нерозірваною.

26 лютого «Наші гроші» повідомили про цей тендер. У нашій інформації йшлось про те, що  більше 10 відсотків підряду припало на купівлю кабелів КВВГЕнг – 41 млн грн з загальної суми договору 335 млн грн. Їхні ціни були значно завищеними. У порівнянні з січневим прайсом крупного продавця «Укрпровід» ціни атомників тоді виявились вищими в середньому у 2,6 раза.

Через день після цього повідомлення, 28 лютого замовник прийняв рішення розірвати угоду. І при цьому зазначив іще одну підставу для розірвання договору:

«враховуючи дефіцит потужностей заводів виробників кабельно-провідникової продукції в 2023 році».

Завищення ціни кабелів вдалося виявити завдяки тому, що у “Прозорро” були оприлюднені локальні кошториси та підсумкову відомість ресурсів на цей проект. Але, як показав аналіз «Наших грошей», у половині випадків ні «Енергоатом» та його підрозділи, ні підрядники цього не роблять.

Ми відібрали всі договори в системі «Енергоатома» за кодом CPV 45000000-7 «Будівельні роботи та поточний ремонт» понад 1 млн грн, підписані з 1 січня по 8 травня 2023 року. А потім залишили у вибірці лише закупівлі будівельних робіт, ремонтних робіт і технічного переоснащення тощо, які в принципі можуть містити кошторисну документацію. Таких закупівель виявилось тридцять. Половина містила підсумкову відомість ресурсів або хоча б локальні кошториси в договорі або в складі тендерної пропозиції переможця, а половина – ні. Зокрема у двох випадках кошторисна документація була недоступна для широкого загалу, оскільки переможець опублікував її у спеціальному кошторисному форматі .imd.

Анна Сорока, «Наші гроші»

Теги: Енергоатом,Атомпроектінжиніринг, тендер
ПРЯМИЙ ЕФІР