Таємниці контрабандної допомоги: на Львівщині знайшли "безгоспні" тонни гуманітарних вантажів на мільйони гривень

Таємниці контрабандної допомоги: на Львівщині знайшли "безгоспні" тонни гуманітарних вантажів на мільйони гривень
342491 ПЕРЕГЛЯДІВ

У селі Убині на території Новояричевської громади Львівщини правоохоронці виявили величезний склад, заповнений тоннами речей і продуктів. 74 тонни консервів, понад тисячу піддонів харчових продуктів, дитячих товарів, постільної білизни, ковдр, засобів гігієни, побутової хімії та одягу. Без документів, невідомо звідки і для кого привезені. Для такої кількості товару знадобилися б 60 вантажівок! Правоохоронці порушили кримінальне провадження. Хто ж вирішить долю знайденого добра на мільйони гривень?

У четвер, 11 травня, у Львівській обласній адміністрації комісія з питань агропромислового комплексу, підприємництва і інвестицій заслуховувала питання виявленого складу із гуманітарним вантажем у селі Убині Львівської області. В обговорення взяли участь відомі волонтерські лідери Львівщини, у тому числі – засновник Волонтерського центру "Захистимо Україну разом" і представник ВГО "Стоп корупції" у Львівській області Віктор Палас.

Про це повідомили у Львівському відокремленому підрозділі антикорупційної організації.

"Комісія ЛОР заслуховувала питання "виявлення складу у селі Убині, в якому вивантажилось приблизно 60-80 "фур". Взяв участь у цьому заході. Питання буде винесено на сесію Львівської обласної ради", - розповів Віктор "СтопКору".

Бюро економічної безпеки у Львівській області 3 тижні тому виявило складські приміщення площею 1600 кв. м, забиті "гуманітарною". 

"Детективи Територіального управління БЕБ у Львівській області виявили складські приміщення, площею 1600 кв. м, заповнені товарами гуманітарної допомоги невстановленого походження", – йдеться в повідомленні БЕБ

Обсяги неопізнаної гуманітарної допомоги вражають

Величезне складське приміщення забите корисними речами. Тільки консервів знайдено орієнтовно на 20 млн грн. От тільки як це все ввезли – без документів – невідомо. Також за офіційною інформацією невідомий і власник цього вантажу. І це дуже дивно, адже для перевезення таких обсягів тут весь час мали б розвантажуватись величезні фури.

За фактом контрабанди гуманітарної допомоги порушено кримінальне провадження.

"Найбільшою несподіванкою для всіх нас стала інформація, що відкрито кримінальну справу не за статтею 201-2 ККУ (розкрадання гуманітарної допомоги), а за іншою статтею - несплата податків. В громадськості, як мінімум, є запитання з цього приводу. Тому чекаємо уточнену інформацію від правоохоронців", - зазначив ще один відомий львівський активіст, керівник ГО "УСАМ Нескорені" Роман Лебецький. 

Бюро економічної безпеки таємниць походження тонн допомоги і імена причетних не розголошує – спирається на таємницю слідства. Цікаво, що представники правоохоронних органів не взяли участь у засіданні комісії.

"Є кримінальне провадження. Відомий власник складу. Відомий механізм як визначити походження товару (зі слів представника митниці). І тільки "таємниця слідства" не дає владі озвучувати "деталі"?", - обурюється Віктор Палас.

Він зауважив, що в селі неможливо приховати активний рух вантажівок, і те, що правоохоронці звітують, нібито ані сільський голова, ані місцеві жителі нічого не знали – дуже підозріло.

"Правоохоронці не хочуть оприлюднювати інформацію, бо бояться у розслідуванні вийти на себе", - пишуть користувачі соцмереж у коментаряї.

"Ми знаємо з якими складностями це все збирається, як кожного волонтера правоохоронці "трясуть" за кожен дозвільний папірець. Такі обсяги вантажу просто неможливо приховати і завезти без правоохоронних органів та владних інститутів. Так ніколи не було, щоб з розслідувань стосовно волонтерів робили таємницю" - каже Віктор Палас.

Він звернувся до Львівської обласної державної адміністрації, обласної прокуратури, поліції Львівщини і МВС, СБУ (Служби безпеки України)Міністерства оборони УкраїниГоловного управління розвідки Міністерства оборони УкраїниТеруправління ДБР у ЛьвовіРади національної безпеки і оборони України, Міністерства внутрішніх справ, Офісів Генерального прокурора і Президента України з метою привернути увагу до долі великої партії нічийного вантажу і не дати приховати від громадськості усі деталі цієї справи, а також подальшу долю товарів на мільйони гривень.

Тонни потрібного для військових вантажу просто заморожені на складі

Громадськість і волонтери хвилюються, щоб тонни вантажу раптом так само загадково, як і з’явились, не "зникли". До речі, у Тернополі чоловіки взялися сортувати гуманітарну допомогу на складах і привласнили собі товари на понад 367 тис. грн.

Ще один сценарій: тонни допомоги можуть таємно перевезти на склади якихось благодійних фондів, пов1язаних із владними або правоохоронними структурами. Адже такі Фонди використовують гуманітарну допомогу для піару політиків.

"Зараз тонни гуманітарної допомоги заморожено на складі. Там є продукти з кінцевим терміном придатності, ліки. А люди чекають на цю допомогу", - зауважив Палас.

Об’єднання волонтерських організацій "Взаємопоміч волонтерів Львівщини" зробили спільну заяву та направили звернення до керівництва Львівської обласної адміністрації і ради, до обласних правоохоронних органів, БЕБ, СБУ.

Волонтери Львівщини вимагають віддати гуманітарну допомогу тим, хто на неї потребує

Вони вимагають передати вантаж, особливо їжу і ліки, що можуть просто зіпсуватись, волонтерським організаціям. А така процедура навіть прописана у законодавстві. А вже волонтери беруться оперативно передати нашим бійцям на передову та жителям прифронтової зони – у відповідності до запитів, які наразі є у волонтерів.

Віктор Палас повідомив, що громадські активісти Львівщини беруть під громадський контроль долю виявленних гуманітарних скарбів.

Зазначимо, як повідомлялось раніше, представник ВГО "Стоп корупції" у Львові Віктор Палас організував волонтерську ініціативу "Захистимо Україну разом", яка другий рік займається допомогою вимушеним переселенцям і бійцям на фронті. Наразі організація Паласа стала розводити речі по громадах області.

Ця публікація створена за підтримки "Black Sea Trust", що є проєктом "German Marshall Fund of the United States". "Black Sea Trust" або його партнери не обов’язково поділяють думку, висловлену у цій публікації.

stopcor.org

Теги: Убин,село Убин, гуманітарна допомога, контрабанда,розкрадання гуманітарної допомоги
ПРЯМИЙ ЕФІР