Російський власник "Юніграну" Наумець потрапив під санкції РНБО: які активи можуть заблокувати

Російський власник "Юніграну" Наумець потрапив під санкції РНБО: які активи можуть заблокувати
350367 ПЕРЕГЛЯДІВ

Російський паспорт, бізнес під Москвою та в Криму: власника піщано-щебеневої імперії "Юнігран" Ігоря Наумця вже давно небезпідставно підозрювали у зв’язках з країною-агресоркою. Зрештою, бізнесмен таки потрапив до санкційного списку РНБО – це означає, що його майно можуть націоналізувати. Про які саме активи йдеться? Як з'ясував "СтопКор", підприємець, який ще напередодні вторгнення виїхав за кордон, продовжив контролювати низку структур в Україні, переписавши їх на інших осіб.

У п'ятницю, 12 травня 2023 року Президент Володимир Зеленський своїм указом ввів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від цієї ж дати "Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)". У цьому документі, в переліку фізичних осіб, на яких накладено санкції, фігурує Ігор Наумець – президент групи компаній "Юнігран", яка займається видобутком корисних копалин і виробництвом будматеріалів на Житомирщині й Київщині.

Ігор Наумець потрпапив до списку підсанкційних осіб від РНБО

У документі чітко вказано, що Наумець, який спростовував свою належність до країни-агресорки, – насправді громадянин рф: вказано номери його російських паспортів – внутрішнього і для виїзду за кордон.

Що означають накладені на бізнесмена особисті санкції?

Рішенням РНБО до Ігоря Наумця та його активів застосовуються персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) терміном на п'ять років. Вони, зокрема, включають наступне:

1) блокування активів – тимчасове позбавлення права користуватися та розпоряджатися активами, що належать фізичній або юридичній особі, а також активами, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інших фізичних або юридичних осіб) вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження ними;

2) повне припинення торговельних операцій;

3) повне припинення транзиту ресурсів, польотів та перевезень територією України;

4) запобігання виведенню капіталів за межі України;

5) зупинення виконання економічних та фінансових зобов'язань;

6) анулювання або зупинення ліцензій та спецдозволів на користування надрами;

8) повну заборону заходження суден до територіального моря України, її внутрішніх вод, портів та повітряних суден до повітряного простору України або здійснення посадки на території України;

9) заборону передання технологій, прав на об'єкти права інтелектуальної власності;

10) позбавлення державних нагород України, інших форм відзначення;

11) заборону на набуття у власність земельних ділянок;

12) заборону укладення договорів та вчинення правочинів тощо.

Про які саме активи і компанії йдеться?

Влітку минулого року Печерський райсуд Києва арештував майно Наумця на 1 млрд грн: обвинувачення вважає його громадянином рф і підозрює у незаконному видобутку корисних копалин та фінансуванні тероризму.

У липні суд арештував майно Наумця в Україні

Команда аналітиків "СтопКору" дослідила реєстраційні рухи компаній Наумця і виявила цікаві факти.

Як виявило слідство, станом на початок широкомасштабного російського вторгнення 24 лютого 2022 року Ігор Наумець володів в Україні корпоративними правами у низці підприємств:

  • ТОВ "Юнігран" (код ЄДРПОУ 24584514),
  • ТОВ "Юнігран Сервіс" (код ЄДРПОУ 34082463),
  • ТОВ "Любовичі" (код ЄДРПОУ 35638107),
  • ТОВ "Будіндустрія сервіс ЛТД" (код ЄДРПОУ 32658487),
  • ПрАТ "Пинязевицький Кар’єр" (код ЄДРПОУ 01374553),
  • АТ "Малинський Каменедробильний Завод" (код ЄДРПОУ 04011905),
  • АТ "Коростенський Кар’єр" (код ЄДРПОУ 00292422),
  • ТОВ "Укрвибухбуд" (код ЄДРПОУ 01379384),
  • ТОВ "Бріззо" (код ЄДРПОУ 41853802),
  • ТОВ "ДБК Модуль" (код ЄДРПОУ 44467810),
  • МРГО "СМТ Барвінківське" (код ЄДРПОУ 36105665).

Станом на кінець 2021 року ТОВ "Юнігран" також мало у власності 24 об’єкти нерухомості, 9 земельних ділянок у Київській, Житомирській і Харківській областях та понад 120 транспортних засобів.

Власник групи ''Юнігран'' Ігор Наумець

Крім того, до сфери інтересів Наумця належала й кіпрська офшорна компанія Вестгрініт Холдінгс Лімітед (Westgrinite Holdings Limited).

Що відбувалося з цими активами далі?

У липні 2022 року в межах кримінального провадження №12022000000000359 на майно всіх цих компаній ухвалою слідчого судді Новака Печерського районного суду у справі №757/17700/22-к був накладений арешт. Загальна вартість підсанкційних активів оцінювалась у близько 1 млрд грн.

Однак вже 31 серпня 2022 року інший суддя "найгуманнішого в Україні" Печерського райсуду – Вовк – зняв арешт і всі заборони на відчуження і реєстраційні дії в цій справі.

31 серпня інший суддя Печерського райсуду зняв арешт

Після цього у реєстрі стосовно більшості компаній Наумця з "чорного списку" були проведені зміни: їх переписали на нових бенефіціарних власників, виводячи з-під удару:

  • ТОВ "Юнігран" (код ЄДРПОУ 24584514) – Єлена Калпа, громадянка і резидентка Великої Британії (Сполучене Королівство).
  • ТОВ "Любовичі" (код ЄДРПОУ 35638107) – Геннадій Сидоренко.
  • ТОВ "Будіндустрія сервіс ЛТД" (код ЄДРПОУ 32658487) – Володимир Наумець (імовірно, батько фігуранта).
  • ПрАТ "Пинязевицький Кар’єр" (код ЄДРПОУ 01374553) – Єлена Калпа, громадянка і резидентка Великої Британії (Сполучене Королівство).
  • АТ "Малинський Каменедробильний Завод" (код ЄДРПОУ 04011905) – Єлена Калпа, громадянка і резидентка Великої Британії (Сполучене Королівство).
  • ТОВ "Укрвибухбуд" (код ЄДРПОУ 01379384) – Володимир Шинкаренко, Раїса Марійко, Валентин Карпенчук, Андрій Кватернюк.
  • МРГО "СМТ Барвінківське" (код ЄДРПОУ 36105665) – Микола Онопрієнко, Сергій Диняк.
  • ТОВ "Альянс-Союз" – Володимир Соцков і Олександр Кобилянський.

Єлена Калпа – ''ф'ючерсний трейдер'' з Лондона

Як можна побачити, у левовій частці випадків новою "бенефіціаркою" стала резидентка Великої Британії Єлена Калпа. Жінка контролює українські підприємства через кіпрську компанію СМАРТДІКСІ ЛІМІТЕД. На сторінці Єлени в інстаграм зазначено, що вона – ф’ючерсний трейдер і проживає в Лондоні. Однак обліковий запис є закритим.

Ця ж кіпрська компанія, за даними відкритих російських реєстрів, контролює Бахчисарайський консервний завод в анексованому Криму, переоформлений за російським законодавством.

СМАРТДІКСІ ЛІМІТЕД також є співвласником заводу в Криму, перереєстрованого в рф

А як щодо російського бізнесу Наумця?

Згідно з реєстраційними даними, наявними у відкритому доступі, Ігор Наумець отримує доходи та фактично контролює два суб’єкти господарювання, зареєстровані за російським законодавством: ТОВ (ООО) "Зело" на території рф та ТЗДВ "Бахчисарайський консервний завод" на тимчасово окупованій території Криму.

Крім того, правоохоронні органи встановили, що Ігор Наумець, спільно з директором ТОВ "Юнігран" Сергієм Диняком, окрім низки вищезазначених компаній, володіють в тому числі корпоративними правами Unigran Global East LTD, зареєстрованої у Великій Британії. Контактною адресою "громадянина російської федерації – ОСОБА_7" в реєстраційних документах компанії Unigran Global East LTD визначено – "країна росія".

Як усе це коментував сам Наумець?

Сам Ігор Наумець у розмові з журналістами "СтопКору" публічно заперечував усі закиди й звинувачення, висунуті проти нього, та наполягав на тому, що є виключно громадянином України.

Проте наприкінці березня 2023 року з’явились нові докази російського громадянства бізнесмена. Видання Ukraine Inform оприлюднило паспорти Ігоря Наумця та його дружини Олени Наумець, видані країною-агресоркою. Із документів випливає, що Наумець з 2004 року прописаний на Арбаті у Москві.

З'явились фото російських паспортів Ігоря Наумця

Паспорт громадянина рф виданий підприємцю у 2006 році в Московському УВС ЦАО відділу внутрішніх справ району Арбат. У 2014 році, після досягнення 45 років, Наумець подавав документи на заміну паспорта. А у 2008 році він отримав і закордонний паспорт, де у графі громадянство чітко зазначено: "російська федерація".

Як свідчить рішення РНБО, ці факти було офіційно підтверджено.

Зауважимо, напередодні повномасштабного вторгнення рф Ігор Наумець залишив межі України й станом на серпень 2022 року перебував у Європі. Сам бізнесмен свій виїзд пояснював "відрядженням" та повертатись до Києва, на тлі відкритих стосовно нього кримінальних справ, не збирався.

stopcor.org

Теги: Ігор Наумець,Юнігран,РНБО, санкції
ПРЯМИЙ ЕФІР