Як співпраця з Росією та корупційні скандали вбивають мережу "Ашан"

Як співпраця з Росією та корупційні скандали вбивають мережу "Ашан"
269538 ПЕРЕГЛЯДІВ

Французький комерційний гігант Auchan зашпортався в черговому скандалі, пов’язаному з його російською філією. Коли чимало інших торговельних мереж (наприклад, McDonalds та Nike) під тиском громадськості пішли з ринку РФ, цей концерн не рушить з місця, виправдовуючи свою присутність тим, що «забезпечує харчові потреби населення… як у Росії, так і в Україні».

Спробу прирівняти загарбника до його жертви заледве можна вважати виявом аполітичності чи пояснити наміром дотриматися примарного нейтралітету. Два місяці тому, вже після скандалу з підтримкою солдатів російської армії, Auchan повідомив про відкриття нової мережі в РФ. Вона має назву MyAuchan та реалізує «майже повністю власну продукцію» концерну, зазначає  видання ТИЖДЕНЬ.

Отож, вибір зроблено. Але будь-яке рішення має свою ціну. Попри те, що центральний офіс Auchan ігнорував протести української громади та кількох французьких місцевих депутатів, компанія зазнала не лише іміджевих, але й фінансових втрат, судячи з її фінансових результатів за 2022 рік. Далі збитки лише зростатимуть.

На початку травня французький часопис Challenge оприлюднив ексклюзивне розслідування щодо різноманітних фінансових махінацій на російському ринку, до яких вдається тамтешня філія Auchan. Йдеться про банальні «відкати», закупівлю продуктів за завищеними цінами, сфальсифіковані тендери та преференції, надані певним продуктам.

Жерар Мюльє, засновник бізнес-імперії Auchan

У відповідь на гучну публікацію Challenge, керівництво Auchan поширило прес-реліз, в якому запевняє, що «повністю співпрацює з французькими судовими органами у трирічному розслідуванні комерційної діяльності своєї російської дочірньої компанії», а також уточнює, буцімто «завищення цін на продукти, які “Ашан Росія” купує в РФ, є винятково російською справою». Таким чином, компанія намагається позиціонувати себе як «жертву» та, вочевидь, сподівається на співчуття публіки.

Судячи з реакції французьких медіа, виправдання Auchan виявились не надто переконливими. Цікаво, що згадане розслідування, яке розпочалося три роки тому, виринуло назовні саме зараз. Воно розпочалося після публікації впливового економічного часопису Les Échos і спиралося на свідчення колишнього адвокату Auchan Алєксєя Жаркова, який і виявив систему «відкатів».

За свої старання Жарков спочатку отримав залізним ломом по голові, пролежав кілька тижнів у лікарні, а після отримав листа про звільнення. «Твердження цього адвоката, виступи в ЗМІ та цифри, які він наводить, з самого початку не були підкріплені жодним доказом або достовірним документом», – наполягають в Auchan. Топ-менеджмент твердить, буцімто Жарков намагався «зацікавити пресу своєю історією, оскільки його контракт не був продовжений».

Проте слідчі, схоже, дотримуються іншої думки. Публікації, якими рясніє французька преса, наводять наступні цифри: щороку через п’ять корупційних схем викачували з обігу фірми «від 80 до 100 мільйонів євро, або від 2 до 3% обороту в Росії». Алєксєй Жарков уточнює, що «на 100 з 450 постачальників припадає 80% продажів, половина з них корумповані».

Згідно з розслідуванням Challenge, кілька співробітників і колишніх керівників “Ашан Росія” з початку року були допитані співробітниками французької поліції з Центрального управління по боротьбі з корупцією та фінансовими і податковими злочинами (OCLCIFF). Ці слухання є частиною судового розслідування, розпочатого 10 березня 2020 року за звинуваченням у «підкупі іноземної державної посадової особи, дачі хабара фізичною особою, співучасті та приховуванні цих злочинів».

Розслідування, яке досі залишалося конфіденційним, було розпочато Національною фінансовою прокуратурою (PNF) через кілька днів після того, як видання Les Echos викрило шахрайство, організоване нечесними працівниками відділу закупівель у змові з російськими постачальниками продовольства.

Тиждень вже розповідав про недоречну присутність французького гіганта на російському ринку. Auchan, який здійснює понад 10% своїх продажів в Росії, є однією з небагатьох французьких компаній, які вирішили продовжити свою діяльність у РФ після початку війни в Україні.

Після скандальної (ще однієї!) публікації часопису Le Monde про підтримку російським рітейлером концерну Збройних сил РФ, очільник МЗС України Дмитро Кулеба звинуватив Auchan у тому, що він став «повноцінною зброєю російської агресії».  Згідно з документами, отриманими французьким виданням The Insider та неурядовою організацією Bellingcat, у березні 2022 року російська філія мережі доклалася до організації збору продуктів, призначених для підтримки бойового духу загарбника.

Auchan вкотре все заперечив, але… Як зазначає Challenge, «Росія, безумовно, є причиною проблем для Auchan і його власників, родини Мюльє. У той час як місцева дочірня компанія гіганта дистрибуції була звинувачена розслідуванням Le Monde (яке Auchan заперечує) у постачанні безкоштовних продуктів харчування російській армії, вона також перебуває під прицілом французького правосуддя… На початку судового розслідування були проведені обшуки. В якості свідків були заслухані генеральний секретар групи П’єр Буксеншутц і директор з міжнародної безпеки Ів Арно, а також Ерік Гальяерде, колишній директор з безпеки російської дочірньої компанії. Обвинувальний висновок поки що не винесений».

Така «нейтральність» у розпал повномасштабної війни насправді здатна ввести в оману небагатьох. Нинішнє французьке судове провадження має всі шанси стати «першою ластівкою» великих проблем родини Мюльє. За версією журналу Challenge, ця родина, чиє коріння знаходиться на півночі Франції, володіє восьмим за величиною капіталом у державі. Засновник компанії Жерар Мюльє зажив репутації завзятого нумеролога та загалом дуже забобонної людини.

Розповідають, він ніколи не купував землю, перш ніж запустити на ній  попастись отару овець. Вівці мали вказати, «позитивна» чи «негативна» енергетика в цієї ділянки. Але схоже, від початку російської агресії проти України, інтуїція почала зраджувати засновникові Auchan.

То один скандал, то другий, то третій — наче пороблено! Гасло Auchan «Зменшити націнку й продавати більше», повністю очищене від моральної складової, на очах втрачає свою магічну силу. До бойкоту французьких підприємств, які працюють у Росії, долучається все більше пересічних споживачів, які обирають інші місця для шопінгу. Вирок слідчих, який має бути оголошений у наступні місяці, має великі шанси стати початком кінця колись успішної бізнес-імперії, заснованої у 50-тих роках минулого століття.

 Алла Лазарева,  опубліковано у виданні ТИЖДЕНЬ

Теги: Ашан,Auchan, війна в Україні, Російська агресія
ПРЯМИЙ ЕФІР