Скандальний “самобуд”: чому ЖК “Praga-2” на столичній Троєщині не було знесено

Скандальний “самобуд”: чому ЖК “Praga-2” на столичній Троєщині не було знесено
311577 ПЕРЕГЛЯДІВ

Столичні правоохоронці продовжують слідство щодо можливих порушень при будівництві скандального ЖК “Praga-2” в Деснянському районі. Зокрема, у Нацполіції попередньо встановили, що ТОВ “Гарант Житло Буд” (компанією володіє бізнесмен Андрій Довгаль, який очевидно має зв'язки зі владою і партією “ВО “Батьківщина”, на колажі) замість заявленої реконструкції існуючих будівель, фактично проводило нове будівництво. Крім того, слідчі вважають, що посадовці компанії-забудовника вчинили замах на заволодіння коштами інвесторів, адже квартири в комплексі продавалися навіть після анулювання дозволів на проведення робіт. Що цікаво, восени 2022 року Департамент Держархбудконтролю при КМДА в судовому порядку добився, щоб “Гарант Житло Буд” демонтував вже зведену будівлю. Але наразі в компанії заявляють про неможливість виконання цього рішення суду, адже воно, мовляв, потягне за собою невиконання іншого рішення суду, яким на цей об'єкт було накладено арешт.

Як стало відомо, наразі правоохоронці розслідують факти порушення законодавства України при будівництві житлового комплексу (ЖК) “Praga-2” на столичній Троєщині.

Відповідне слідство здійснюється Деснянським управлінням Нацполіції Києва в рамках кримінального провадження №12020100030004531 від 26 серпня 2020 року. Наразі правоохоронці інкримінують фігурантам даного слідства вчинення злочинів, передбачених ч.2 ст.15 ч.3 ст.190 (замах на шахрайство, вчинене у великих розмірах) та ч.1 ст. 366 (службове підроблення) Кримінального кодексу України.

В рамках цього кримінального провадження слідчі попередньо встановили, що замовник будівництва вищезгаданого ЖК – ТОВ “Гарант Житло Буд” – здійснює будівельні роботи під видами робіт з реконструкції існуючих будівель. Мовляв, у даному випадку про реконструкцію говорити не можна, адже огороджувальні конструкції старої будівлі не збережено. Про такі факти правоохоронцям стало відомо від чиновників Київської міськдержадміністрації (КМДА), які протягом 2018 року здійснювали перевірки на території забудови. 

При цьому, слідчі вважають, що посадовці ТОВ “Гарант Житло Буд” вчинили замах на заволодіння коштами інвесторів, які придбали квартири у цьому комплексу, адже компанія здійснювала продаж житлових площ вже після того, як КМДА анулювала дозволи, на підставі яких забудовник проводив роботи.

В судових ухвалах по вказаному провадженню уточнюється, що будівництво ЖК “Praga-2” здійснюється на п'яти земельних ділянках загальною площею 0,44 га з кадастровими номерами 8000000000:62:146:0114 (пров. Ватутінський, 28), 8000000000:62:146:0116 (пров. Милославський, 5); 8000000000:62:146:0118 (пров. Милославський, 3), 8000000000:62:146:0119 (вул. Милославська, 20), 8000000000:62:146:0120 (пров. Милославський, 1). Цільове призначення усіх цих ділянок – "для будівництва, експлуатації та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд". 

Зазначимо, власниками даних ділянок є декілька фізичних осіб, а ТОВ “Гарант Житло Буд” використовує цю землю на підставі договорів суперфіція (договір на забудову), укладених з цими громадянами у жовтні 2017 року. Зокрема, ділянкою за кадастровим номером 8000000000:62:146:0119 володіє Олена Куц.

Ще 30 березня 2021 року Деснянський районний суд Києва за клопотанням Деснянської окружної прокуратури наклав арешт на об'єкт незавершеного будівництва загальною площею 4127,6 кв.м. на вул. Милославській, 20, що на праві приватної власності належить ТОВ “Гарант Житло Буд”. Це було зроблено, зокрема, для того, щоб вказана компанія під час слідства не могла його продати, а також здійснювати на цьому об'єкті будівельні роботи. 

KВ вирішила проаналізувати історію скандалів навколо цієї забудови та дослідити, до чого призвів арешт вищезгаданого недобуду.

Покарання за “самобуд”

У 2018 році ТОВ “Гарант Житло Буд” подало до Департаменту з питань державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) КМДА п'ять повідомлень щодо реконструкції приміщень житлового будинку з вбудованими нежитловими приміщеннями на вищезгаданих п'яти ділянках. Наразі всі ці повідомлення видалені з публічного доступу, про що мова йтиме нижче.

Зазначимо, у 2018 році блог “Де в Києві добре живеться” повідомляв, що до складу ЖК “Praga-2” увійде один будинок, що складатиметься із трьох секцій на два під'їзди кожна. На той час було відомо, що висота секції складе від до 10 до 12 житлових поверхів, плюс цокольний поверх, в якому розмістяться нежитлові приміщення. Разом з тим, наразі на порталі “ЛУН” зазначено, що будинок буде п'ятисекційним, а висота кожної секції складе від 6 до 9 поверхів.

У середині 2018 року, Департамент ДАБК КМДА здійснив перевірки з питання дотримання вимог земельного законодавства при використанні вищезгаданих земельних ділянок. В ході цих перевірок чиновники і встановили, що ТОВ “Гарант Житло Буд” вказало недостовірні дані в повідомленнях про початок будівельних робіт. 

Серед іншого, забудовник зазначив, що в даному випадку законодавство дозволяє йому не отримувати МУО, адже він збирається здійснювати реконструкцію приміщень “без зміни їх зовнішньої конфігурації та функціонального призначення”. Втім, чиновники з цим не погодилися. В столичній мерії з'ясували, що насправді згадані ділянки були вільними від забудови, і на них не було елементів несучих і огороджувальних конструкцій існуючих будівель, які підлягають реконструкції. А тому, на думку “ревізорів”, в даному випадку вказані роботи повинні були бути класифіковані як “нове будівництво”, а не як “реконструкція з класом наслідків СС1”. 

Крім того, Департамент ДАБК КМДА у своїх актах про перевірки вказав, що ТОВ “Гарант Житло Буд” не надало чиновникам усі документи, які були потрібні для проведення цієї перевірок. Зокрема – накази про призначення відповідальних осіб по будівництву, вихідні дані на проєктування, звіти про інженерно-геологічні вишукування, проєктну документацію, договори на здійснення авторського і технічного наглядів тощо.

Наслідком цих перевірок стало застосування до забудовника низки санкцій. Зокрема, протягом квітня-жовтня 2018 року згаданий департамент своїми наказами скасував право на початок виконання будівельних робіт, що було передбачене вищезгаданими повідомленнями. Відповідно, ці документи були видалені з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (ЄДЕССБ).

Також 6 серпня того ж року, посадовці Департаменту ДАБК КМДА склали відносно ТОВ “Гарант Житло Буд” два приписи – “про усунення порушень вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, державних стандартів і правил”, а також “про зупинення підготовчих та будівельних робіт”. Цими приписами, серед іншого, забудовника було зобов'язано у місячний термін усунути порушення вимог законодавства, допущені при здійсненні робіт на вказаних ділянках. 

Крім того, 16 серпня 2018 року, Департамент ДАБК КМДА виніс щодо вказаної компанії три постанови про накладення штрафів на загальну суму 198,8 тис. гривень за правопорушення у сфері містобудівної діяльності.

Протягом наступних трьох з половиною років вказана компанія намагалася в судовому порядку оскаржити постанови про накладення штрафів. Але добитися бажаного для себе результату забудовник не зміг – 14 вересня 2022 року Касаційний адмінсуд остаточно відмовив ТОВ “Гарант Житло Буд” в задоволенні його позову.

У цей же період Департамент ДАБК КМДА подав позов до Окружного адмінсуду Києва (ОАСК, нині ліквідований) із вимогами до ТОВ “Гарант Житло Буд” стосовно знесення об'єкта, самовільно збудованого на вказаній землі. Мова йшла про монолітний каркас будівлі, який розташований на земельних ділянках з кадастровими номерами 8000000000:62:146:0119 і 8000000000:62:146:0120. На той час каркас де-факто мав два поверхи, а третій поверх був збудований частково (побудовано залізобетонні колони третього поверху, а плита перекриття між поверхами була відсутня). 

Свої вимоги чиновники столичної мерії пояснювали саме тим, що під час перевірок вони встановили низку порушень при зведенні цієї будівлі, а ТОВ “Гарант Житло Буд” станом на осінь 2019 року не усунуло їх. Такі аргументи переконали служителів Феміди усіх трьох інстанцій, і врешті-решт 31 жовтня 2022 року Касаційний адмінсуд повністю задовольнив позов Департаменту ДАБК КМДА.

Скріншот постанови Касаційного адмінсуду від 31 жовтня 2022 року

При цьому, уже під час розгляду вищезгаданих судових справ, 17 січня 2022 року, Департамент містобудування та архітектури КМДА видав ТОВ “Гарант Житло Буд” містобудівні умови та обмеження (МУО) на проєктування будівництва індивідуальних малоповерхових житлових будинків з вбудованими нежитловими приміщеннями у пров. Ватутінському, 26, 28 та пров. Милославському, 1,3, 5, а також на вул. Милославській, 20.

Згідно з документом, вказана компанія заявила про наміри звести будівлі на шести ділянках загальною площею 0,55 га. Мова йшла про будівництво на п'яти вищезгаданих ділянках, а також на ділянці в пров. Ватутінському, 26 площею 0,09 га (кадастровий номер – 8000000000:62:146:0112, цільове призначення – для індивідуального житлового, гаражного і дачного будівництва), яку ТОВ “Гарант Житло Буд” також використовує на підставі договору суперфіція від грудня 2018 року. Власником даної ділянки, до речі, є Михайло Ірклій.

Ділянки під ЖК “Praga-2” на карті

МУО було передбачено, що максимальна висота будинків не повинна перевищувати 15 метрів (близько 5 поверхів). Також в документі було зазначено, що частина вказаних ділянок знаходиться у зоні підтоплення, тому перед будівництвом необхідно виконати інженерну підготовку та відповідний захист даної території. Вочевидь, завдяки отриманню “містобудів” ТОВ “Гарант Житло Буд” планувало легалізувати свій ЖК, який на той час вже активно будувався.

Надалі, 26 січня 2022 року Деснянський відділ державної виконавчої служби у Києві наклав на ТОВ “Гарант Житло Буд” штраф у розмір 5,1 тис. гривень за невиконання вищезгаданого рішення суду про знесення будівлі. Втім, компанія оскаржила його в судовому порядку – 29 грудня 2022 року відповідні вимоги забудовника задовольнив Шостий апеляційний адмінсуд. Наразі на сайті “Судової влади України” відсутня інформація стосовно того, чи подала виконавча служба касаційну скаргу.

Що цікаво, у ТОВ “Гарант Житло Буд” вдалося переконати суддів, що рішення їхніх колег стосовно демонтажу будівлі було невиконано з поважних причин. Мовляв, через арешт його недобуду, який, нагадаємо, було накладено Деснянським райсудом Києва ще у березні 2021 року, “позивач фактично опинився в ситуації, коли виконання одного рішення суду тягне за собою невиконання іншого рішення суду”.

Хто будує?

За даними аналітичної системи Youcontrol, столичне ТОВ “Гарант Житло Буд” було зареєстроване у серпні 2017 року. Засновниками та кінцевими бенефіціарами компанії є кияни Андрій Довгаль і вищезгаданий Михайло Ірклій, який також є керівником цього ТОВ.

Як повідомлялось, Андрій Довгаль у 2015 році балотувався до Київради VIII скликання від партії “ВО “Батьківщина”, проте обраний не був. Втім, навіть після цього він на своїй сторінці у Facebook публікував привітання від столичного осередку цієї політичної сили. Дружина Андрія Довгаля, Тетяна Владиславівна Сенько, станом на початок 2022 року працювала в Офісі президента України на посаді головного консультанта. Крім того, Андрій Довгаль разом із Михайлом Ірклієм також є співзасновниками ТОВ “Гарант Інвест Буд”, директором якого є Владислав Сенько (наймовірніше, батько Тетяни Сенько. – KВ). 

Остання компанія виступала замовником скандального будівництва ЖК “Praga” на вул. Лісківській, 31 у Деснянському районі Києва (буквально в трьохста метрах від ЖК “Praga-2”), який свого часу також звернув на себе увагу правоохоронці. 

Як повідомлялось, в 2017 році Генеральна прокуратура України розпочала слідство за фактом того, що будівництву вказаного комплексу передувала злочинна змова керівництва ТОВ "Гарант Інвест Буд" з посадовими особами Київради та КМДА. Зокрема, як встановили слідчі, завдяки цьому забудовники змогли зводити багатоповерхівку на землі, яка не призначена для такого будівництва. Крім того, за інформацією правоохоронців, даний об'єкт мав штучно занижену категорію складності, і при його будівництві не укладався договір про пайову участь, що дозволило забудовнику не сплачувати до міського бюджету обов'язкові пайові внески. 

Втім, станом на сьогодні жоден з можливих фігурантів кримінального провадження так і не був покараний, а розслідування, схоже, взагалі було “заморожене”, адже остання судова ухвала по цьому слідству датована 10 червня 2022 року.

Нагадаємо також, у Києві вистачає житлових комплексів, які були зведені на сумнівних підставах і проти будівництва яких офіційно виступали профільні контролюючі органи.

Наприклад, влітку 2022 року суди поставили крапку в питанні правомірності будівництва клубного будинку (КД) “Podilsky” на на вул. Лук'янівській, 19. Служителі Феміди підтвердили, що Департамент ДАБК КМДА на законних підставах скасував видані забудовникам дозволи на будівництво та введення об'єкта в експлуатацію. Одна із головних причин – замовник робіт – ТОВ “Скайфорт” – не отримав необхідні погодження органів охорони культурної спадщини, які б легітимізували це будівництво на горі Щекавиця. Таким чином, в столиці з'явився черговий “сірий” житловий комплекс – його побудовано, в ньому вже розпродані всі квартири, але офіційно його не існує.

Посаду директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА з 1 листопада 2016 року обіймає Олександр Свистунов. Департамент земельних ресурсів КМДА з 29 червня 2021 року очолює Валентина Пелих (виконувала обов'язки керівника цієї структури з 2 квітня 2021 року). З 27 липня 2018 року по 1 квітня 2021 року, цим департаментом керував Петро Оленич, який з 2 квітня 2021 року обіймає посаду заступника голови КМДА та курує в Києві земельні та містобудівні питання. 

Обов'язки директора Департаменту ДАБК КМДА з 13 січня 2020 року виконує заступник директора цієї структури Оксана Попович. На цій посаді чиновниця працює, поки директор даного департаменту Володимир Кузьменко перебуває у відпустці для догляду за дитиною (очолює цю структуру з 3 лютого 2017 року). Діяльність цього департаменту з 2018 року контролю заступник голови КМДА Вячеслав Непоп.

КиївВлада

Теги: новини києва, прокуратура, КМДА, київрада, вячеслав непоп, гуо, будівництво, жк, валентина пелих, тов, петро оленич, кримінальне провадження, нацполіція, оксана попович, департамент земельних ресурсів, олександр свистунов, шахрайство, житловий комплекс, департамент містобудування та архітектури, містобудівні умови та обмеження, містобудування, володимир кузьменко, департамент дабк, гарант житло буд, тов гарант житло буд, жк praga-2, жк praga-1
ПРЯМИЙ ЕФІР