Відновне правосуддя: як проходить пілотний проєкт на Миколаївщині

Відновне правосуддя: як проходить пілотний проєкт на Миколаївщині
28389 ПЕРЕГЛЯДІВ

Миколаївщина стала однією з шести областей де минулого року розпочали впровадження пілотного проєкту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». Про те як проходить пілотування, які його результати та перспективи на рік 2020 розповідає директорка Регіонального центру з надання безоплатного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області Наталія Гнатуша.

Перш за все, що таке відновне правосуддя, в чому його особливість?

Відновне правосуддя — це форма правосуддя, основною метою якого є створення умов для примирення потерпілих і правопорушників та усунення наслідків, спричинених злочином або кримінальним проступком. Воно має певні принципи, додержання яких сприяє зціленню потерпілого та допомагає правопорушникові виправити скоєне, змінити свою поведінку та перевиховатися.

Перший принцип відновного правосуддя стосується відшкодування завданої шкоди та справедливості. Тобто потерпілий та його потреби мають стати центральними в процесі правосуддя, оскільки шкоду завдано конкретній людині, становище якої має бути відновлене.

Другий принцип передбачає, що правопорушник повинен прийняти відповідальність за свій вчинок, тобто брати до уваги потреби потерпілого — усвідомити свою поведінку та відшкодувати завдані збитки.

Третій принцип — самовизначення сторін. Він ґрунтується на припущенні про прагнення людей домовитися і передбачає делегування сторонам права на самостійне ухвалення рішення.

І останній принцип - залучення до процесу найближчого соціального оточення правопорушника та представників місцевої громади, наприклад, сім'я, школа, гурток тощо.

Чи кожен неповнолітній може стати учасником пілотного проєкту чи є особливі умови?

Насамперед, має бути згода неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення. Крім цього, законодавець визначив умови, які мають бути дотриманні, це вчинення неповнолітнім вперше злочину невеликої або середньої тяжкості, наявність потерпілої сторони та визнання неповнолітнім факту вчинення злочину. Лише за наявності сукупності зазначених факторів неповнолітній зможе стати учасником пілотного проєкту.

Скільки вже надійшло заяв про участь у програмі відновлення? Які злочини скоїли ці неповнолітні?

Наразі вже маємо 21 заяву про участь у Програмі відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину. Підозрюваними у кримінальних провадженнях по цим справам є хлопці та дівчата віком від 14 до 18 років. У більшості випадках дії неповнолітніх кваліфіковано за  статтею 185 Кримінального кодексу України - крадіжка, у двох випадках це  легкі тілесні ушкодження (стаття 125 ККУ).

До прикладу, в одному з кейсів підозрюваним є 15-річний підліток, у якого помер тато, а мама постійно зловживає спиртними напоями. Сам неповнолітній навчається в інтернатному навчальному закладі. Незважаючи на те, що хлопець позбавлений батьківського піклування, належної уваги з боку матері він добре навчається, є старостою класу, це один з найкращих учнів. Через скрутне матеріальне становище неповнолітній вчинив крадіжку мобільного телефону, який продав, аби мати кишенькові гроші. Потерпілому матеріальну шкоду відшкодувала майбутня прийомна матір хлопця, якій неповнолітній запропонував повернути ці кошти з власного заробітку.

Чи є випадки відмови сторін від укладення угоди? З чим це пов’язано?

За весь час реалізації пілотного проєкту на Миколаївщині мали місце чотири випадки відмови сторін від укладення угоди. Зазвичай, відмови, на думку медіаторів, які брали участь у справах, були спричинені специфічним складом учасників процедури, а саме – наявністю неповнолітніх осіб як у статусі потерпілого, так і підозрюваного, в наслідок чого при проведенні самої процедури медіації на перший план виходить позиція законного представника потерпілого — матері або батька, які в процесі спілкування між сторонами відмовилися від можливості досягнення порозуміння та примирення.

Скільки успішних справ в рамках проєкту на Миколаївщині вже реалізовано? Як, на Вашу думку, змінилося життя цих неповнолітніх?

Загалом на Миколаївщині вже маємо 12 успішних кейсів в рамках пілотного проекту. Це дійсно 12 «історій успіху» відновного правосуддя, коли кожному із неповнолітніх – учасників Програми було надано другий шанс, можливість обрати вірний напрямок у житті, яке лише починається. Звичайно, кожна історія індивідуальна, однак, варто зазначити, що для кожного неповнолітнього участь в рамках проекту створила унікальні передумови знайти свій шлях у житті, спробувати зрозуміти себе, свою мотивацію, поведінку, власні прагнення та переконання, визначити життєву мету та пріоритети.

Що в даному проєкті є запорукою успішної ресоціалізації підлітка?

З огляду на вже набутий досвід роботи в рамках проекту можна сказати, що головною запорукою успішної ресоціалізації неповнолітнього є ґрунтовна робота психолога, створення таких умов взаємної довіри та взаємоповаги між психологом та неповнолітнім, коли неповнолітнього не потрібно переконувати в необхідності правомірної та законослухняної поведінки, оскільки він сам починає усвідомлювати справжню цінність наданої можливості «перезавантажити» своє життя, самостійно обрати правильні ключові життєві орієнтири.

Які плани проєкту у 2020 році? Чи можна вже сьогодні говорити про перші успіхи реалізації проєкту?

Сьогодні проєкт впроваджується на території 6 пілотних регіонів, це Миколаївська, Одеська, Львівська, Харківська, Донецька та Луганська, проте вже найближчим часом планується його поширення на всю територію України.

Незважаючи на те, що даний проєкт є пілотним, вже сьогодні можна говорити про те, що він має перспективу у своєму розвитку. 12 успішних кейсів є однозначним підтвердженням того, що подібні проєкти необхідні. І навіть одне врятоване життя неповнолітнього, який, оступившись, втрапив на «слизьку стежку», дійсно вартує всіх зусиль, які докладаються учасниками пілотного проекту, і що такому неповнолітньому справді надано другий шанс, можливість обрати вірний напрямок у житті, яке лише починається.

ПРЯМИЙ ЕФІР