Європа по 10€ відміняється?

Європа по 10€ відміняється?
65120 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останнім часом українці стали більше подорожувати. Слово "Ryanair" у багатьох стало асоціюватись з авіацією загалом, а рожеві салони літаків авіакомпанії "Wizz Air" часто супроводжують нас до Братислави, чи Вільнюса. Зростання пасажиропотоку в українських аеропортах відбувається колосальними темпами. Якщо кількість пасажирів, що користувалась послугами основного аеропорту країни "Бориспіль" у 2004-ому році була близько 3 млн на рік, у 2010-му - 10 млн, то 2019-ий рік завершився результатом з пасажиропотоком у понад 15 млн осіб. Темпи зростання вражають, еге ж? Схожі процеси відбуваються і в регіональних аеропортах. Так, Львів, Одеса та Харків вже практично не відстають від регіональних аеропортів у сусідніх країнах ЄС, а деяких з них навіть перевершують.

І одну з основних ролей у цьому зростанні зіграли дешеві, або "лоукост" (від англ. Low Cost - низька вартість) авіалінії. В Україні представлені 2 найбільші таких авіакомпанії - "Ryanair" та "Wizz Air". Їхня основна перевага - це справді дуже низька вартість квитків. Базові тарифи нерідко можна знайти за ціною, що в еквіваленті не перевищує 10€. І це міжнародні рейси практично будь-якою тривалістю. Звісно, така вартість не передбачає включеного багажу, а тільки невелику ручну поклажу. Їжа та навіть вода на борту тільки за додаткову плату, аеропорти, що обслуговують дані авіакомпанії, часто можуть знаходитись далеко від міст, які вказані на вашому посадковому талоні та бути некомфортними. Все для максимального здешевлення вартості.

Проте такі низькі тарифи та загалом авіакомпанії можуть існувати завдяки стабільному ринку. Люди часто купують квитки за місяці вперед, аеропорти роблять великі знижки на обслуговування бортів за певну кількість рейсів, і ще багатьма "методами" дешеві авіалінії дозволяють вам полетіти на вихідні у Відень по вартості бізнес-ланчу. Але у зв'язку з поширенням COVID-19, авіаційний ринок зазнає великих втрат. Вірус впевнено крокує планетою, все більше країн закривають авіасполучення, як міжнародні, так і внутрішні. Пасажири перестають купляти квитки на майбутнє через невпевненість у найближчих місяцях. Це все в перспективі може привести до найгірших наслідків для авіаринку, таких як банкрутство найбільших гігантів авіапромисловості.

Отже, основні "агрегатори" квитків по 10€ це вищезгадані "Ryanair" та "Wizz Air". Перша авіакомпанія є найбільшим бюджетним авіаперевізником Європи і літає з 5-ти українських міст (Київ, Львів, Одеса, Харків, Херсон) до всіх куточків Європи та Об'єднаного Королівства. Проте, у зв'язку зі світовою пандемією, авіаперевізник припинив продаж квитків з України до 1 травня. Також якщо квитки з України можна було знайти починаючи від вартості у 9.99€, то зараз мінімальний тариф становить 39,99€. Схожа ситуація з вартістю спостерігається і в сусідніх країнах. Поки невідомо чим це викликано, і чи зміниться тариф у майбутньому. Також з 24 березня авіакомпанія припиняє виконання більшості авіарейсів. За словами гендиректора Майкла О'Лірі скасувати рейси можливо прийдеться на найближчі 3 місяці. У авіакомпанії "Wizz Air", яка теж є одним з основних бюджетних перевізників, та має навіть більшу кількість напрямків з України, прогноз набагато оптимістичніший. Генеральний директор заявив, що резерви авіакомпанії складають 1.5 млрд євро, що дозволяє "Wizz Air" залишатись однією з найкращих авіакомпаній з точки зору фінансової ліквідності. І таким чином, якщо криза серйозно зачепить галузь в цілому, то інші авіакомпанії постраждають набагато більше. Це може дозволити "Wizz Air" зайняти місце інших, в разі їхнього банкрутства.

Що ж, підсумовуючи це все, подальша "доля" дешевих авіаліній невідома, але в цілому прогноз не виглядає надто песимістично. І варто пам'ятати, що криза в часі триватиме відповідно до поширення COVID-19 планетою, а це у свою чергу залежить від нас самих. Залишись вдома сьогодні, щоб весь світ знову був до твоїх ніг завтра.

Теги: Інформаційне Агентство,УКРАЇНА ІНФОРМ,Low Cost,Бориспіль,Ryanair,Львів,Wizz Air,Київ,COVID-19,авіалінії,Базові тарифи,галузь,Вірус
ПРЯМИЙ ЕФІР