Генерал-полковник ЗСУ Сергій Попко: «Проблема застосування сил і засобів територіальної оборони в Україні стосується не тільки карантину»

Генерал-полковник ЗСУ Сергій Попко: «Проблема застосування сил і засобів територіальної оборони в Україні стосується не тільки карантину»
32037 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сьогодні весь світ бореться з пандемією. В цій боротьбі важливо швидко та правильно використовувати всі ресурси та можливості держави.

В той же час, ми, поки що, обмежені в залученні такого ресурсу, як сили і засоби територіальної оборони, які, разом з поліцією, можуть успішно виконувати заходи щодо організації та підтримання карантинного режиму, дезінфекції об'єктів, посиленню прикордонного перепускного режиму, надання допомоги цивільному населенню тощо. Позитивний досвід залучення власних військ територіальної оборони в загальнодержавних заходах вже отримали скандинавські, балтійські країни, Казахстан. Ізраїль, Польща та ряд інших країн світу.

Однак, проблема застосування сил і засобів територіальної оборони в Україні стосується не тільки карантину. Якщо, в процесі розвитку системи територіальної оборони, не враховувати її специфічні особливості, зокрема те, що вона може бути створена лише за широкої добровільної участі громадян і органів місцевого самоврядування; забезпечується за рахунок як державного, так і місцевих бюджетів та спрямована на вирішення задач саме в своєму регіоні, нічого не зміниться.

Вирішення проблеми пов'язане з визначенням найбільш доцільної підпорядкованості сил і засобів територіальної оборони, складу та структури системи управління заходами ТрО, порядку фінансування та забезпечення як сил ТрО, так і відповідних заходів.

Якщо проаналізувати розподіл функцій між різними суб'єктами Сектору безпеки і оборони України, доцільним є подальший розвиток системи територіальної оборони за умови її безпосереднього підпорядкування Міністерству оборони України, оскільки саме до його повноважень належить здійснення координації діяльності державних органів та органів місцевого самоврядування щодо підготовки держави до оборони, а Міністр оборони України за посадою відповідає за формування державної політики у сфері оборони, програмний та ресурсний менеджмент, ефективне та належне використання оборонних ресурсів, всебічне забезпечення життєдіяльності, функціонування, розвиток та застосування Збройних Сил України.

Вважаю, що ці погляди обов'язково мають бути розглянуті при обговоренні проектів законодавчих актів України щодо територіальної оборони, зокрема щодо створення повноцінних військ територіальної оборони України.

Вірю, що система територіальної оборони України реалізує принцип "Захистимо свій дім - захистимо Україну" і стане потужним чинником відновлення миру в Україні після нашої Перемоги.

Генерал-полковник Збройних Сил України Попко Сергій Миколайович

Теги: Сергій Попко,ЗСУ ,карантин,пандемія,Міністерство оборони України
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР