«На межі життя і смерті»: Фінансовий геноцид "Moneyveo" і "Zecredit" вбиває українців. Чому на людей масово вішають неіснуючі кредити? Частина 1 – "Moneyveo"

«На межі життя і смерті»: Фінансовий геноцид "Moneyveo" і "Zecredit" вбиває українців. Чому на людей масово вішають неіснуючі кредити? Частина 1 – "Moneyveo"
39691 ПЕРЕГЛЯДІВ

Останнім часом в Україні людям масово пропонують брати мікрокредити або швидкі кредити. Реклама так званих МФО заполонила інтернет, телебачення і вулиці міст та сіл нашої держави. Та за красивою картинкою часто приховані не тільки гігантські відсотки, а й масове шахрайство. Крім того, дедалі більше стає випадків, коли людей звинувачують у заборгованостях які вони не брали. Вкрай нерідко громадян без жодних фактів або фактів ґрунтованих на псевдо-договорах в прямому значенні тотально затравляють, що у висновку призводить балансування у виборі – жити чи вкоротити собі віку.

Нещодавно, із схожою ситуацією до нашої редакції звернулась молода дівчина із однієї з центральних областей України, дані наразі просила не оприлюднювати, адже боїться розправи з боку кривдиків. Молода людина попросила в нас допомоги, адже представники певних МФО, а саме Moneyveo і Zecredit, як вона висловилась: переслідують та погрожують їй. Дівчина зазначила, що вже кілька разів навіть хотіла закінчити життя самогубством. На наше питання: «чи зверталась вона за допомогою до юристів або у правоохоронні органи» – відповіла, що зверталась, та особливо нічого не домоглась. Молода особа розповіла, що колись, весна-літо 2019 року кілька разів користувалась послугами цих компаній, але свою заборгованість вчасно, без жодного дня прострочення покрила і це чітко відображалось у її особистих кабінетах даних компаній. Вона зазначила, що переживаючи аби все було чітко – навіть через два місяці після закриття мікропозик заходила в акаунти і там жодних боргів не було. Та буквально 4 місяці тому їй почали телефонувати люди, які представляються працівниками даних МФО і у грубому тоні, часто і з погрозами вимагають віддати кошти про які вона й уявлення не має.

Особисто її ніхто й слухати не хоче – просто давлять і «співають свою пісню», що вона мусить віддати, бо інакше: у батьків може статись серцевий приступ, по дорозі додому може «спіткнутись», знайомі і на роботі дізнаються що вона якоби актриса фільмів для дорослих, і таке інше…Нещодавно до її сусідів, друзів та до батьків на роботу систематично наярюють так-звані колектори і називають дівчину шахрайкою, вказують якщо вони не допожуть у тому, щоб вона повернула гроші то просто дістануть їх дзвінками, зазначають що готові лінію займати цілодобово. Коли по її проханню дзвонив юрист і зазначав, що особи які представлялись певними іменами вимагають кошти, то на іншій стороні слухавки відповідали, що в них такі не працюють, але наступного дня все починалось знову. Крім дзвінків, приходять і листи де щоразу вказують що вона винна кошти і мусить їх віддати. Та провірити дані у акаунті не може, адже ці компанії для неї їх заблокували. По телефону – одне і те ж: ви мусите віддати кошти, хоча навіть фактичних сум не називають, або якщо й говорять, то навіть різні суми з однієї і тієї ж компанії.

Провівши журналістське розслідування ми виявили, що таких людей як вона дуже і дуже багато. Є ті, які просто не в змозі оплачувати захмарні відсотки і пеню яка росте після прострочень. Та крім них є дуже багато людей які уявлення не мають звідки в них борги у цих компаніях, адже ні кредиту там не брали, ні навіть реєстрацію не проходили. З багатьма із них нам вдалось зв’язатись та отримати свідчення і докази що їх затравляють та грубими, часто незаконними методами змушують безпідставно сплатити кошти.

ТОВ «Moneyveo швидка фінансова допомога» (Код ЕГРПОУ 38569246) і їх вірні колектори ТОВ “Таліон плюс” (Код ЄДРПОУ 39700642) і їх нова шахрайська схема по вибиванню грошей.

Манівео позиціонує себе як лідер на ринку мікрокредитування, але водночас вони забувають повідомити, що і являються лідерами за здійсненням шахрайських дій якими ця компанія оповита з ніг до голови. В інтернеті здебільшого маса позитивних новин, але це все обманлива картинка, адже будь-які дані що свідчать про причастність до шахрайства швидко зачищається. Також інтенсивно задіяна інтернет реклама, яка й перекриває перші сторінки пошуку фактичних даних про них. Скоріш за все всі знайомі, як ця компанія встряла у великий скандал коли по цілій Україні на їхній платформі було видано більше як тисячу шахрайських кредитів, і це лише офіційні дані. В реальності за інформацією від їх колишнього працівника ця цифра тоді становила не менше 5,5 тис осіб. Тоді були розмови, що незаконні кредити оформляли самі ж менеджери компанії. Звісно таку інформацію вони заперечували, адже це удар по репутації. Але все той же екс-працівник зазначив, що така інформація мала місце бути дійсною. Та час пройшов, але на сьогоднішній все знову починається з початку. Тільки от схема трохи змінилась. Тепер самі працівники Манівео протягом не тривалого часу дзвонять до наче боржників і спокійно повідомляють про заборгованість. Дзвінки не систематичні, все більш-менш в правовому полі, згодом присилають або й ні один-два листи про борг. Жертву грубо не дістають, і перериви між дзвінками можуть сягати навіть двох тижнів, це для того щоб людина особливої уваги не приділяла ситуації. А далі… а далі починаються веселощі…- в гру вступають їхні колектори із ТОВ “Таліон плюс”, які дзвонять по родичах, місцях праці, знайомих і вимагають прямо заставити «боржника» віддати кошти. Та все це чітко сплановано із грубим порушенням Закону.

Перше: ТОВ “Таліон плюс” починає дзвонити наперед не повідомивши людину, що Манівео відступив їм право боргу, а це порушення Статті 517 ЦКУ, яка чітко вказує: боржник має право не виконувати свогоо бов’язку новому кредиторові до надання боржникові доказів переходу до нового кредитора прав у зобов’язанні. Тобто без повідомлення – новий кредитор протизаконний. Більш-менш компетентні в юриспруденції люди це присікають зразу, і тоді, але не завжди лист таки приходить.  ТОВ “Таліон плюс” в прямому значенні погрожує і залякує позичальників, дзвонить знайомим і близьким без згоди на те клієнтів, поширює в соціальних мережах інформацію серед друзів і знайомих інформацію зі збору коштів на закриття простроченого кредиту, інформує по телефону про підготовкуп роцедури опису майна і подачу судового позову. Слід підкреслити, що поширення конфіденційної інформації (повідомлення без згоди позичальника родичів і друзів про факт наявності простроченого кредиту, публікації в соціальних мережах відомостей, які можуть дискредитувати і т.д.) – це порушення ст. 182 Кримінального кодексу України. Наступне: опис майна може проводитися тільки виконавчою службою за рішенням суду! Ніхто не має права приїхати і провести опис майна на підставі укладеного кредитного договору.

Та все це лише продумана схема з вимагання грошей, по якій до речі зараз пробують розвести і дівчину яка до нас звернулась. Все просто, Манівео акуратно повідомляє що в людини наче є борг, та практично не проводить жодних дій, щоб ці гроші були повернуті їм, адже по суті – боргу як такого й взагалі може не бути. Тоді передає псевдо-кредит ТОВ “Таліон плюс”, які по суті просто людям розказують, що у них був кредит у Манівео, який вони викупили, і тепер наче не знають і не зобов’язані розповідати жодних деталей звідки в них був борг у «швидкої фінансової допомоги». З іншого боку звернувшись до наче первісного кредитора, ті чітко відповідають – ми тепер ніякого відношення до даного кредиту не маємо. От таке закрите і мертве коло, де людину де-факто заганяють в кут.

Наразі по ТОВ «Moneyveo швидка фінансова допомога» і ТОВ “Таліон плюс” нам уже надіслали велику кількість фактів, де вони порушують закон. Люди що відгукнулись, готові подати спільний позов до суду, адже кожен розуміє, що по одинці з ними боротись важко. Зараз поступають все нові і нові матеріали, які систематизуються нашим юридичним відділом та в найближчий час будуть передані у правоохоронні органи.

Ось що нам люди крім доказів які надсилають пишуть:

Люда: В брата ситуація з  Манівео: прислали лист в серпні 2019, що він в них позичив 5600грн, дальше тиша до січня 2020 – ні дзвінків, ні смс, а тепер Таліон дзвонить і грозить щоб віддати то 21тис, то 18тис, то 27тис. а головне що брат вже  3 роки як в Іспанії і ніяких кредитів в них не брав…

Андрій: я бізнесмен, жодного кредиту в Манівео не брав і мене ніколи не повідомляли про борг. Тепер дзвонять від ТОВ «Таліон» і розказують, що винен їм гроші які брав у Манівео. Півтри місяці тому відправив лист у Нацкомфін з вимогою договору – нічого. Зате Таліоннаярює і вимагає віддати гроші, та навіть суму не називає…

Дмитро: Брав два місяці тому 3500 грн, віддав. А два тижні тому почали дзвонити із якогось Таліону і вимагати гроші за прострочення перед Манівео… Жесть…

І такими повідомленнями нас прямо закидали. Та більшість із цих людей присилають ще й записи розмов із погрозами, смс, та інші докази і готові надати всі дані для відкриття провадження. А всім тим хто також став жертвою цих компаній і не знає що робити – пишіть на електронну адресу редакції –  [email protected]. Разом ми все здолаємо.

Це лише перша частина, скоро вийде друга із  Zecredit…

А по Манівео і Таліон – продовження також обов’язково буде!!! 

Теги: Moneyveo ,Zecredit,швидкий кредит ,кредит,ТОВ Таліон плюс,Манівео
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР