СБУ під керівництвом Івана Баканова – чого чекати, а що вже досягнуто

СБУ під керівництвом Івана Баканова – чого чекати, а що вже досягнуто
34486 ПЕРЕГЛЯДІВ

Іван Баканов очолив СБУ в серпні 2019 і за цей нетривалий час почав реформував цю закриту, майже кастову структуру, провівши низку резонансних операцій. Він заявив, що за керівництва 255 службових осіб отримали повідомлення про підозру у здійсненні корупційних злочинів, 83 чиновника звільнено з посад, а до різних строків засуджено 80 осіб.

Найгучнішою справою цього місяця, а може й року стало затримання генерал-майора, який співпрацював з Росією. Правоохоронці запідозрили, а потім затримали генерал-майора СБУ Валерія Шайтанова за державну зраду та вчинення терористичних актів. За матеріалами справи, Шайтанов збирав та передавав російській стороні інформацію про деталі проведення таємних операцій в районі АТО/ООС і задіяних в них співробітників. А також про міжнародне співробітництво вітчизняних спецслужб у сфері національної безпеки і оборони; розсекречував співробітників керівної ланки Департаменту контррозвідки, оперативних підрозділів СБ України та ЦСО "А", українських розвідувальних органів. Тобто можна точно сказати, що зрадників у наших лавах точно поменшає. 

Під час керівництва Івана Геннадійовича служба стала більше уваги приділяти питанням національної безпеки, контррозвідувальній діяльності, системно проводити спецоперації на Сході України. Крім того, з вересня минулого року Служба заборонила в’їзд на територію 9 російським спецслужбовцям, які проводили розвідувально-підривну діяльність проти України. В’їзд закритий і для 9 представників пропагандистських ЗМІ, зокрема російських, всього отримали заборону 283 іноземці.

У листопаді 2019 українці зробили те, що не могли найсильніші спецслужби світу - затримали одного з ключових керівників терористичної організації "Ісламська держава" на прізвисько "Аль Бара Шишані". За наявною інформацією, перебуваючи в Україні, терорист продовжував координувати діяльність "Амніятів". Зараз працівники СБ України системно та ефективно взаємодіють з партнерськими спеціальними та правоохоронними органами для своєчасного виявлення та нейтралізації терористичних загроз.

Іван Баканов активно бореться з контрабандою та контрабандистами. Зокрема, він зазначив, що лише за минулий рік оперативники вилучили 10 мільйонів пачок цигарок та 91 тонну сировини для їх виготовлення. Спецслужба провела низку масштабних операцій, заблокувала діяльність великого злочинного угруповання і вилучила найбільшу за всю історію незалежності контрабандну партію тютюну вартістю понад 120 млн грн. 

СБУ заблокувала діяльність потужних угруповань кіберзлочинців. Зокрема, українські хакери викрадали кошти з рахунків користувачів електронних платіжних систем Європи та США. Діяли хакери з 2010 року, їхній річний обіг становив 500-700 тисяч доларів. У Києві СБУ ліквідувала «ботоферму», через яку хакери організовували масову реєстрацію фейкових акаунтів у соціальних мережах, активно надавали послуги російській стороні та особам, причетним до діяльності так званої «ДНР». 

Зараз ведеться активна протидія поширенню фейків про коронавірус. Щодня СБУ на території України викриває нових поширювачів фейків про захворювання. Так, органу вдалося припинити діяльність інтернет-агітатора у Дніпрі, який, за завданням російської сторони, публікував у соцмережах неправдиву інформацію про поширення Cоvid-19 в Україні. Для створення паніки у суспільстві мешканець Дніпра мав робити фото та відео з порожніми полицями в магазинах, черг до аптек, фіксувати роботу спецтехніки та правоохоронців, які замовники планували використовувати для підготовки неправдивих новин.

Активно здійснюється обмін полоненими. 16 квітня з полону звільнено 20 осіб. Іван Баканов зазначив, що це вже третій обмін за 7 місяців. 

Очільник СБУ говорить, що його служба має стати більш ефективною - не лише боротися з наслідками, а нейтралізувати загрози у зародку. На це направлений і новий закон «Про СБУ», який розробили під керівництвом Баканова. Його прийняття Верховною Радою очікується після карантину.

Теги: СБУ ,Іван Баканов,Валерій Шайтанов,СБ України
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР