Чому екс в.о Голови ДАБІ Олена Костенко за двомісячний турборежим позитивних змін поплатилась звільненням?! Кому вигідна корупція в цій структурі?!...

Чому екс в.о Голови ДАБІ Олена Костенко за двомісячний турборежим позитивних змін поплатилась звільненням?! Кому вигідна корупція в цій структурі?!...
53527 ПЕРЕГЛЯДІВ

Розпорядженням Уряду від 27 грудня 2019 р. № 1384-р на Костенко Олену Ігорівну було тимчасово покладено виконання обов'язків Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України – до призначення в установленому порядку керівника відомства. А перед тим у цій же структурі розпорядженням  від 24 грудня 2019 р. №1350-р Кабінету Міністрів вона займала посаду першого заступника.

Скріншот: сайт kmu.gov.ua

Та попри суттєві позитивні зміни у очолюваній нею ДАБІ – довго втриматись на посаді їй не вдалось. Правильніше сказати – зняли за активну боротьбу із корупцією та унеможливленням керувати нею як «маріонеткою», що виконує злочинні накази «рішал» які суперечать Законодавству України. У висновку: 11.03.2020 року після проведеного Кабміном конкурсу із порушеннями Головою ДАБІ було призначено Васильченка Ю. М., а Олену Костенко, щоб не заважала запланованим схематозам – звільнено з посади першого заступника та відправлено у кадровий резерв державної служби (категорія «А»). 

То що ж такого резонансного вчинила Олена Костенко будучи на посаді В.О. Голови ДАБІ?!... Чи які «злочини» вчинила, що стала неугодною, а головне питання – кому?!... 

За 2 місяці вже колишня очільниця ДАБІ Олена Костенко проводила позитивні зміни у своєрідному турборежиму, їй навіть Верховна Рада може позаздрити. То що вона встигла зробити?!  

І так, вже через кілька робочих днів на офіційному сайті ДАБІ з'явилась інформація, що в.о. голови (ДАБІ) Олена Костенко провела попередній аудит інспекції і виявила низку проблем з обґрунтованістю видачі ліцензій і дозволів та здійсненням заходів нагляду та контролю. А результатом її роботи було: 

Перше - провела попередній моніторинг стану справ і виявила певні проблеми, які і призводять до корупції. Розпочала кадрове перезавантаження ДАБІ: як в центральному Апараті, так і на регіональному рівні. Відсторонила керівників трьох Департаментів: нагляду та контролю, дозвільного та юридичного. На дії цих чиновників неодноразово скаржилися громадськість, активісти та забудовники, тому їх і було звільнено. 

Друге - було відсторонено керівників територіальних органів ДАБІ на Харківщині, Одещині, Запоріжжі, Херсонщині та Миколаївщині. Такої кількості скарг на роботу ДАБІ, скільки було в цих регіонах, годі було шукати.

Скріншот: сайт dabi.gov.ua

Третє - здолала корупцію в центральному апараті, започаткувала розгляд дозвільних справ в онлайн-режимі, також розпочала кадрові чистки в регіонах. Важливим і найпершим кроком у боротьбі з корупцією стали онлайн-трансляції Комісії з розгляду питань, пов’язаних з реалізацією повноважень ДАБІ щодо дозвільних процедур.

Четверте - налагодила продуктивний діалог і з забудовниками, і з громадськістю. Зверніть увагу, що кількість пікетів під ДАБІ в рази зменшилася, а тому можна точно сказати, що кількість людей незадоволених роботою відомства зменшилася, а це – головне.

П’яте - забудовники та громадськість могли особисто спостерігати як працює Комісія, на підставі яких документів приймаються рішення, або через які причини у видачі дозволу чи сертифікату замовнику будівництва відмовляють.

Скріншот: сайт dabi.gov.ua

Шосте - нова керівниця запровадила на Комісії перегляд фотофіксації всіх об’єктів. Так можна на власні очі побачити реальний стан справ по кожному об’єкту. Наприклад, раніше були випадки, коли забудовники подають об’єкти на прийняття в експлуатацію, хоча там ще незавершені будівельні роботи. З фото було видно, що на об’єкті, який нібито готовий до прийняття в експлуатацію, відсутнє забезпечення інклюзивності, на об’єкті ще йдуть будівельні роботи, об’єкт не відповідає проекту, відсутні відбійники на паркінгах, тощо. Інфраструктуру також можуть подавати з порушеннями. Наприклад, є важливий об’єкт будівництва дороги, який подають на прийняття в експлуатацію. Але на фото неозброєним оком видно порушення антикорозійного покриття, порушення проєкту, відсутність розмітки. І таких зауважень багато. Такі об’єкти -  просто не приймали до здачі.

Сьоме – спостила комунікацію громадян із ДАБІ. Забудовники, замовники, активісти - тепер контактують з Інспекцією декількома способами: через “гарячу лінію” контактного центру ДАБІ, поштовим та електронним листуванням та через Центри надання адміністративних послуг. Паралельно було напрацьовано близько 70 топових запитань, з якими найчастіше звертаються громадяни до контактного центру ДАБІ. Ці запитання стосуються: дозвільних процедур, ліцензування і архітектурно-будівельного контролю. Структурні підрозділи готували на них відповіді. У подальшому запитання/відповіді стали б основою для написання скриптів для операторів контактного центру, телеграм-боту та контентом для додаткового розділу (FAQ) на сайті ДАБІ.

Восьме - скасувала проведення непрозорих «договірних» конкурсів на посади в ДАБІ та вжила заходів для забезпечення проведення кадрових конкурсів з онлайн трансляцією та із залученням ЗМІ та громадськості. 

Дев’яте - забезпечила онлайн трансляцію роботи ДАБІ України під час розгляду документів дозвільного характеру та видачі сертифікатів про готовність об’єктів до експлуатації.

Десяте - припинила видачу ліцензій в паперовому вигляді, провела інформаційну компанію щодо відкритого доступу на сайті ДАБІ до всіх виданих ліцензій та відсутності необхідності отримання ліцензій на папері.

Одинадцяте - проводила круглі столи із забудовниками, проектантами та архітекторами щодо дотримання норм містобудівного законодавства та припинення взаємодії із посередниками, щодо прямого доступу до інформації в ДАБІ та відкритої боротьби з корупцією.

Дванадцяте - було налагоджено взаємодію з громадськими активістами щодо незаконних забудов.  Проведено перевірки об’єктів будівництва, винесено приписи, незважаючи на «впливовість» забудовників.

Тринадцяте - налагоджено взаємодію з органами ДСНС щодо дотримання протипожежної безпеки під час вводу в експлуатацію об’єктів будівництва.

Чотирнадцяте - налагоджено взаємодію з правоохоронними органами щодо надання всіх наявних матеріалів стосовно можливих корупційних дій минулих та працюючих зараз посадовців ДАБІ та інших суб’єктів у сфері містобудування.

П’ятнадцяте - впроваджено щоденний моніторинг накладення та стягнення штрафних санкцій за порушення містобудівного законодавства в Державний бюджет. Забезпечено взаємодію з органами виконавчої служби в регіонах. 

Шістнадцяте - відмовлено та оголошено війну «рішальним» корупційним офісам.

Сімнадцяте – звісно є, і цей список можна ще довго продовжувати. Та питання ось в чому: «А чи хтось до неї в ДАБІ чи іншій схожій структурі добивався таких успіхів на благо держави?! Та ще й за такий короткий період тривалістю лише два місяці?!»... 

Всі нововведення Олена Костенко здійснювала для того, щоб зблизити суб’єктів архітектурно-будівельної діяльності з ДАБІ, а також оптимізувати роботу та підвищення ефективності відомства. Такі впровадження сучасних технологій та модернізація роботи могли суттєво допомогти зменшити корупційні ризики та змінити ставлення громадськості до ДАБІ. Тому що інспекція повинна стати органом, який якісно та своєчасно виконує покладені на неї повноваження, та швидкого реагує на виклики сьогодення. Можна з упевненістю сказати, що ДАБІ стала на рейки реформ з приходом до керівництва Олени Костенко. 

За Законами України керівників звільняють за бездіяльність або вчинення посадових злочинів – і перше, і друге Оленою Костенко вчинено не було. Єдиний її «злочин» - це боротьба із корупціонерами за що й поплатилась безпідставним звільненням КМУ за вказівкою самого Сергія Трофімова, першого заступника Глави ОП. Вся її боротьба із корупцією та проведені реформи явно не в планах певним особам – про них і злочини в ДАБІ в наступній публікації. А тому відповіддю на її продуктивну роботу було -  визначення переможцем конкурсу та призначення КМУ на посаду Голови ДАБІ України Васильченка Ю.М. яке відбулось з порушенням умов його проведення – співбесіди із суб’єктом призначення де-факто – не було! Крім того, згідно конкурсу Олена Костенко отримала високі рейтингові бали(2 позиція в рейтингу), а призначений Васильченко отримав посаду згідно 5 рейтингової позиції – чому так?! 

Призначений Головою ДАБІ України Васильченко Ю.М. виконує команди Трофімова С.В. та курує разом з ліквідатором Федоренком Б. отримання фінансових потоків з будівельної галузі. Варто зазначити, що забудовники на нарадах в КМУ та Офісі президента неодноразово наголошували, що при Костенко О.І. прояви корупції були мінімізовані, а сама Костенко О.І. нетолерантна до незаконних забудов, груп впливу та «каси».

Звісно, факт її звільнення  - є неприпустимим, та знаючи нашого Главу держави Володимира Олександровича Зеленського - ми впевнені, що Він у цьому обов’язково розбереться і наведе лад в ДАБІ. Володимир Зеленський давно поставив за мету – очистити Україну від корупції, Олена Костенко – реальний і провірений дієвий інструмент досягнення його мети, що довела за два місяці роботи у ДАБІ. Тому віримо, що її робота не залишиться поза увагою Гаранта – адже у них є спільна мета!!!

Далі буде…

Теги: ДАБІ ,Олена Костенко,корупція
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР