Журналістське розслідування: "5 доларів за квадратний метр» - в ДАБІ процвітають схематози Кучера-Кудрявцева! Олена Костенко – повинна очолити ДАБІ! Звернення до Президента та Прем’єр-міністра України

Журналістське розслідування: "5 доларів за квадратний метр» - в ДАБІ процвітають схематози Кучера-Кудрявцева! Олена Костенко – повинна очолити ДАБІ! Звернення до Президента та Прем’єр-міністра України
149665 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом останнього місяця до нашої редакції поступали звернення від громадян, зокрема від забудовників та активістів, із проханням провести розслідування щодо діяльності Державної архітектурно-будівельної інспекції України. Люди скаржились, що у ДАБІ повернулись часи коли корупційна складова знову виходить на перше місце, а найбільше наголошували що так звана система імені Сергієнка-Воробйова «5 доларів за кв м» є пріоритетною у діяльності теперішнього керівництва.

Також велика увага була прикута до особистості Олени Костенко - екс в.о Глави ДАБІ, що пробула на посаді трохи більше двох місяців. Наголошувалось, що за керівництва пані Костенко дана структура набула характеру прозорості, а корупція в стінах ДАБІ припинила своє існування. Комунікація із забудовниками та активістами щодо вирішення спірних питань велась відкрито та результативно. У зверненнях вказано, що ДАБІ за керівництва Олени Костенко це дієва структура, що враховувала факти всіх сторін і діяла тільки згідно чинного Законодавства, а тому її повернення на посаду Керівника ДАБІ – це те чого хочуть забудовники та активісти, і принесе користь державі. Звернення не анонімні, та на даному етапі люди акцентували увагу, що вірять Президент Володимир Зеленський та Прем’єр-міністр Денис Шмигаль наведуть лад у даній структурі, а Олена Костенко фактично є найкращим кандидатом на пост Глави ДАБІ.

Екс в.о Голови ДАБІ Олена Костенко

З моменту створення Державної архітектурно-будівельної інспекції ця структура здобула репутацію однією з найбільш корумпованих у державі. Тож проблема реформування ДАБІ є нагальною вже не перший рік. За підрахунками експертів, лише на звичайному оформленні папірців будівельний бізнес щорічно втрачає сотні мільйонів.

Щоб зрозуміти як і чому ДАБІ в наш час продовжує керуватись корупційними схематозами потрібно заглибитись в історію. І так, в часи Януковича у керма ДАБІ стояв Олександр Рибак (син екс-спікера від Партії регіонів), а ДАБІ Києва очолював Сергій Кучер.

Скріншот: сайт 4vlada.com

“Подол Град Винтаж”: незаконная стройка Сергея Кучера

Сергій Кучер

Саме вони, за участю тодішнього голови управління дозвільних процедур Інспекції Олександра Сергієнка, розробили і впровадили відому кожному забудовнику схему "5 доларів за квадратний метр". Кучер в свою чергу є бізнес партнером скандально відомого екс депутата та забудовника Максима Микитася. Особлива увага до Микитася прив’язана через Українську державну будівельну корпорацію (Укрбуд), а це 25 недобудов і 14 тис вкладників, які вклали гроші в проблемне житло. Сергій Кучер також пов’язаний з першим заступником керівника Офісу президента Сергієм Трофімовим.

Згодом ДАБІ очолив Олексій Кудрявцев, який з успіхом підхопив напрацювання попередників. І навіть пішов далі, нібито для прозорості створивши цифровий реєстру ДАБІ. Насправді, маючи повний контроль над внесенням змін до реєстру, Кудрявцев отримав потужний механізм для викачування грошей із забудовників. Схема "5 доларів за квадратний метр" – залишилась процвітати. Заслугою Кудрявцева є махінації із видаванням будівельних дозволів. Питання ліцензування було його особистим гаманцем. Тому за так званою реформою Кудрявцева, видачу ліцензій було монополізовано на рівні центрального апарату ДАБІ та запроваджено декларативний принцип з метою ухилення від відповідальності за прийняті рішення. Цікавим фактом є те, що керівником напрямку з ліцензування була Світлана Строкач – дружина Олександра Строкача.

Фото: сайт ord-ua.com

Фото: сайт ord-ua.com

Нагадаємо, що Олександр Строкач займав посаду в.о. керівника ДАБІ з вересня по грудень 2019 року саме з «легкої руки» свого куратора Олексія Кудрявцева. У часи Строкача у ДАБІ схематози керувались людьми Кедрявцева, а саме це заступник начальника та провідний спеціаліст відділу Методології та Нагляду за здійсненням декларативних процедур Департаменту дозвільніх процедур ДАБІ - Городянській Олег Миколайович та Федоренко Богдан Олександрович. Відповідно - схема "5 доларів за квадратний метр" – залишилась процвітати.

Олексій Кудрявцев

Що було далі… А далі для «смотрящих» за ДАБІ чекав непередбачуваний і незапланований поворот, можна сказати навіть курйоз – схематозам почав приходити кінець. Правда ситуацію вони доволі швидко «виправили», та про це далі.

Справа в тому, що розпорядженням Уряду від 27 грудня 2019 р. № 1384-р було тимчасово покладено виконання обов'язків Голови Державної архітектурно-будівельної інспекції України на Костенко Олену Ігорівну. Правда на посаді вона була не довго – помогли піти! Але чому?!...

Скріншот: сайт kmu.gov.ua

За 2 місяці вже колишня очільниця ДАБІ Олена Костенко виявила ряд проблем, які  призводять до корупції та розпочала кадрове перезавантаження ДАБІ: як в центральному Апараті, так і на регіональному рівні. Відсторонила керівників трьох Департаментів: нагляду та контролю, дозвільного та юридичного. На дії цих чиновників неодноразово скаржилися громадськість, активісти та забудовники, тому їх і було звільнено. Також було відсторонено керівників територіальних органів ДАБІ на Харківщині, Одещині, Запоріжжі, Херсонщині та Миколаївщині.

Скріншот: сайт dabi.gov.ua

Об’явила та здійснила повну конфронтацію «рішальним» корупційним офісам. Щодо позитивних змін то потрібно підкреслити ще: налагоджено взаємодію з громадськими активістами щодо незаконних забудов; впроваджено щоденний моніторинг накладення та стягнення штрафних санкцій за порушення містобудівного законодавства в Державний бюджет; припинила видачу ліцензій в паперовому вигляді, провела інформаційну компанію щодо відкритого доступу на сайті ДАБІ до всіх виданих ліцензій та відсутності необхідності отримання ліцензій на папері(тобто нанесла прямий удар по схематозу Кудрявцева); забезпечила онлайн трансляцію роботи ДАБІ України під час розгляду документів дозвільного характеру та видачі сертифікатів про готовність об’єктів до експлуатації; та ще цілий ряд змін які знищили корупцію та призвели до ефективного функціонування ДАБІ.

Скріншот: сайт dabi.gov.ua

Але чому вона тоді зараз не на посаді?! – знайти відповідь на це питання на вдалось знайти у її жорсткій кадровій діяльності, яка, ну дуже не сподобалась «на верху». Очоливши ДАБІ із Офісу Президента (в статті вище спливало ім’я Сергія Трофімова) прийшло завдання до обов’язкового виконання – призначити О. Сергієнка радником на громадських засадах та надати йому кабінет в ДАБІ. 02.01.2020 Сергієнка  та Воробйова (його заступника в минулому) було призначено радниками. Вище у статті ми зазначали, що Сергієнко є людиною Кучера, партнера Микитася та людиною Трофімова, саме пара Сергієнко-Кучер ввели схему "5 доларів за квадратний метр". Згодом ці радники самовільно ввели до схематозу ще й людину Кудрявцева – також вищезгаданого  Федоренко Богдана Олександровича. Костенко неодноразово скаржилась керівництву держави на їхні дії – та її ігнорували. Врешті решт, керуючись фактами корупційної діяльності Сергієнка-Воробйова – Олена Костенко їх звільнила. Відповідно до свого рішення вона отримала підтримку від Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, в свою чергу перший заступник керівника ОП Сергій Трофімов не був в захваті від цього.

Перший заступник керівника ОП Сергій Трофімов

Цікавим фактом є й те, що так званим зв’язковим Трофімова, можна сказати «смотрящим» за ДАБІ є Володимир Родін, його помічник на громадських засадах. Родіну допомагає його бізнес партнер Кватерчук Юрій Васильович, а об’єднує цих осіб - BD Holding (ТОВ «БД Холдинг») — українська будівельно-девелоперська компанія, що спеціалізується на зведенні житлової нерухомості. До речі, після звільнення вигідних для цих осіб Сергієнка-Воробйова Костенко піддавалась критиці від Родіна-Кватерчука за те що не пропускає об’єкти Богдана. При цьому в наданих об’єктах або не виконані в значному обсязі будівельні роботи або  наявні значні порушення. Також варто підкреслити, що Кватерчук протиснув призначення лояльного до Сергієнка - Богдана Федоренко на пост директора департаменту дозвільних процедур.

Володимир Родін

Якраз Богдан Федоренко став останньою краплею яка вплинула на усунення Олени Костенко із ДАБІ. Справа в тому, що пані Костенко хотіла з Федоренко зняти повноваження в.о. Директора департаменту дозвільних процедур, а це м’яко кажучи дуже не сподобалось Кватерчуку, а відповідно й Родіну та Трофімову. Адже у такому випадку вони втрачали чи не останній гвинтик для керування схематозами. Олена Костенко фактично припинила схему "5 доларів за квадратний метр» яка діяла ще з часів Януковича!

Варто відзначити, що BD Holding Родіна-Кватерчука - компанія, яка ще рік тому ледь не збанкрутувала зараз гучно оскандалилась із житловим комплексом «Ехо Парк» у Петропавлівській Борщагівці. Справа в тому, що Компанія-забудовник BD Holding починає продаж квартир другої черги житлового комплексу «Ехо Парк», а тим часом перший будинок по Великій Кільцевій, 9 має анульовані всі дозвільні документи і понад 300 незадоволених інвесторів, які ще навіть не отримали прав власності на квартири. Ситуація нагадує часи «смотрящих» Кучера-Микитася – всіх «стрижемо», а своїх інвесторів «кидаємо».

Та що ж відбулось далі… Як «нагородили» Олену Костенко за позитивні зміни та знищення корупції у ДАБІ?!...

Все просто… її технічно, а головне із порушеннями – усунули та призначили свого ручного керівника Юрія Васильченко. 27.02.2020 Оленою Костенко успішно пройдено випробувальний 2-місячний термін на посаді. А 13.02.2020 вона отримала високі рейтингові бали на конкурсі Голови ДАБІ України (2 позиція в рейтингу) та вийшла до фінальної стадії – співбесіди, яка так і не відбулась. В порушення порядку проведення конкурсу КМУ 11.03.2020 визначив переможцем Васильченка Ю. М. (5 позиція в рейтингу). В той же день КМУ в односторонньому порядку прийняв рішення про звільнення Костенко з посади першого заступника та зняв виконання обов’язків Голови ДАБІ України. Вже 13.03.2020 її відправлено у кадровий резерв державної служби (категорія «А»). От таку «нагороду» отримала Костенко за реально позитивні зміни та знищення корупції в ДАБІ.

Важливо, що 11.02.2020, в день розгляду КМУ питання про звільнення Костенко було вчинено  хуліганські дії щодо автомобіля її чоловіка, яким вона щоденно користувалась під час роботи в ДАБІ. Було прострілено вікна автівки. За цим фактом відкрито кримінальне провадження №12020100100002492 за  ч. 1ст. 296 КК України.

Читайте також: Чому екс в.о Голови ДАБІ Олена Костенко за двомісячний турборежим позитивних змін поплатилась звільненням?! Кому вигідна корупція в цій структурі?!...

Що ж зараз у ДАБІ?! Схематози процвітають?! Як щодо "5 доларів за квадратний метр»?! 

Незважаючи на прийняту 13 березня постанову Кабінету міністрів щодо ліквідації ДАБІ, в будівельній сфері продовжують діяти схеми, які проводять люди Кучера-Кудрявцева, тобто часи Януковича не минули?!...

Зараз головою комісії з ліквідації Інспекції є Богдан Федоренко. Той самий чиновник за яким стоїть Кудрявцев, і той самий якого відстоювали люди Трофімова – Родін і Кватерчук, і так - той самий що став практично останньою краплею для звільнення Костенко. Остання в свою чергу розуміла що саме на ньому залишились зав’язані всі схематози його кураторів. Цікавим також є той факт що призначений із порушеннями Васильченко із приходом на посаду практично миттєво призначив Федоренко на  виконуючим обов'язки начальника департаменту дозвільних процедур. Ну що ж,  «привіт 5 доларів за квадратний метр»!!! – це констатація факту!!!  Тіньовими кураторами схеми залишилися екс-чиновники з ДАБІ часів Кучера - вже згадуваний Олександр Сергієнко і його колишній заступник Олександр Воробйов. Цікаво й те, що навіть якщо замінять голову ДАБІ, то "при справах" залишиться кишеньковий голова ліквідаційної комісії"… - схемази вийшли на значно новий рівень… «напевне світовий прогрес впливає»…

Я тепер розглянемо як розвивались схематози у ДАБІ!

  • 2010 – 2014 роки, Президент Янукович! Схематози: Рибак-Кучер-Сергієнко-Микитась. Введено "5 доларів за квадратний метр»
  • 2014-2019 роки, Президент Порошенко! Схематози: Кучер-Сергієнко-Микитась-Кудрявцев. "5 доларів за квадратний метр» - процвітає! Плюс введено  «реформу» Кудрявцева, видачу ліцензій було монополізовано на рівні центрального апарату ДАБІ.
  • 2019-2020 роки, Президент Зеленський! Схематози: Кучер-Сергієнко-Кудрявцев-Родін-Кватерчук-Трофімов! "5 доларів за квадратний метр» - процвітає! «Реформа» Кудрявцева – процвітає!

Що не так ?! – А все так - тільки навпаки!!! 

Як бачимо в ДАБІ вже 10 років процвітають схематози – змінюються або додаються лише «смотрящі». А єдиний прояв придушити це все – зробила Олена Костенко, та й то її практично миттєво прибрали!!! Де зміни?! Чому  за Президенства Володимира Зеленського  «5 доларів за квадратний метр» змогли вибити лише на два місяці?! Невже ми у 2024 році так же само все напишемо?! Володимире Олександровичу?!...

Звісно, факт її звільнення  - є неприпустимим, та знаючи нашого Главу держави Володимира Олександровича Зеленського - ми впевнені, що Він у цьому обов’язково розбереться і наведе лад в ДАБІ. Володимир Зеленський давно поставив за мету – очистити Україну від корупції, Олена Костенко – реальний і провірений дієвий інструмент досягнення його мети, що довела за два місяці роботи у ДАБІ. Тому віримо, що її робота не залишиться поза увагою Гаранта – адже у них є спільна мета!!!

Звернення до Президента України Володимира Олександровича Зеленського та Прем’єр-міністра України Дениса Анатолійовича Шмигаля

«Шановний Володимире Олександровичу, просимо Вас звернути увагу на кричущу ситуацію у ДАБІ, де вже протягом багатьох років процвітають корупційні побори. Народ України не в силі вже це все терпіти, але впевнений, що Ви як Гарант обов’язково все зміните і дана структура очиститься від корупціонерів та запрацює з новою ефективністю на благо держави. Також зазначаємо, що за невеликий двомісячний період екс керівник ДАБІ Олена Костенко змогла припинити цілий ряд незаконних діянь що процвітали у даній структурі за що про неї тільки з хорошої сторони відзиваються як забудовники, так і активісти. Вважаємо, що саме за її можливого призначення ДАБІ нарешті реформується та перейде від:  по суті корупційного органу у прозорий, що діятиме виключно в рамках чинного Законодавства». 

«Шановний Денисе Анатолійовичу, зважаючи на велику довіру народу до Вас, а також факти які свідчать що Ви підтримували позитивні зміни які проводила Олена Костенко – просимо звернути увагу на кричущу ситуацію в ДАБІ. Також просимо розглянути можливість подальшого впровадження пропонованих Оленою Костенко змін, які вже дали, нажаль короткостроково, поштовх до реформування ДАБІ в структуру в якій не має місця корупції. Керуючись думкою активістів, забудовників та своєю яка сформувалась у ході журналістського розслідування – вважаємо, що Костенко Олена Ігорівна є людиною яка достойна очолити ДАБІ. Народ України впевнений, що Президент і Ви вже в найближчий час ситуацію у ДАБІ зміните докорінно у кращу сторону!».

Автор: Ігор Думка

politica.com.ua

Теги: ДАБІ ,Володимир Родін,Кватерчук Юрій Васильович,Сергій Трофімов,Олена Костенко,Олексій Кудрявцев,Світлана Строкач,Олександр Строкач,Сергій Кучер
Автор: Vse.Media
ПРЯМИЙ ЕФІР