Голова СБУ Баканов прикладає всі сили, щоб вберегти українців від пропаганди російських веб-ресурсів

Голова СБУ Баканов прикладає всі сили, щоб вберегти українців від пропаганди російських веб-ресурсів
158133 ПЕРЕГЛЯДІВ

Голова Служби безпеки України Іван Баканов вніс до Ради національної безпеки і оборони додаткові пропозиції щодо продовження санкцій проти російських веб-ресурсів та програмних продуктів. Зокрема, він пропонує продовжити санкції не лише проти «Вконтакте» та «Одноклассники», але й проти «Яндекс», «Mail.ru», «Доктор Веб», «Касперский», «1С» і «Парус».

Блокуючи такі ресурси, ми піклуємось про безпеку країни - Голова СБУ щодо заборони російських веб-ресурсів

Крім того, він запропонував створити та забезпечити функціонування в Україні Єдиного реєстру програмного забезпечення, дозволеного для використання у державних інформаційно-телекомунікаційних системах. На думку кіберфахівців СБУ, це дасть можливість обмежити закупівлю та використання забороненого програмного забезпечення та створить сприятливі умови для розвитку вітчизняної ІТ-сфери. 

«Сьогодні ми не просто захищаємо українських громадян від фейків та інформаційних вкидів з російських соцмереж, але й дбаємо про кібербезпеку для представників бізнесу, державних та освітніх установ тощо. Адже будь-який російський поштовий сервіс чи антивірус можуть використовувати на шкоду Україні. Тому треба мінімізувати ризики. Блокуючи такі ресурси і програми, ми піклуємось про безпеку країни загалом», - заявив Голова СБУ Іван Баканов. 

Раніше, 10 квітня, СБУ внесла пропозиції щодо продовження заборони російських соцмереж ще на 3 роки.

Також Служба безпеки з початку карантину викрила вже 207 інтернет-агітаторів, котрі поширювали різноманітні фейки про коронавірус. Встановлено, що 10 із виявлених агітаторів діяли за завданням російської сторони. 

Слідчі Головного слідчого управління СБУ під керівництвом Івана Баканова спільно з оперативниками Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки викрили холдинг російських телекомунікаційних компаній на негласному отриманні інформації користувачів інтернету в Криму, а також блокуванні українських інтернет-ресурсів на території тимчасово окупованого півострову. 

У ході досудового розслідування СБУ було становлено, що менеджмент російського товариства, що входить до великого телекомхолдінгу з РФ, підключив у Криму власну телекомунікаційну мережу до апаратно-програмних комплексів, які діють в інтересах ФСБ РФ. Ці комплекси здійснюють негласне отримання інформації з телекомунікаційних мереж через несанкціоноване отримання даних користувачів мережі інтернет, а також блокування українських інтернет-сайтів на території АР Крим.

 У межах досудового розслідування розпочатого слідчими СБУ за ч. 5 ст. 27, ч. 2 ст. 110 КК України, а також за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 110-2, ч. 1 ст. 111 Кримінального кодексу України, здійснено повідомлення про підозру президенту і кінцевому бенефіціарному власнику російського холдингу та юристу групи телекомкомпаній. 

Президент холдингу наразі переховується від слідства у США. Громадянину РФ, який був пособником, оголошено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 111 КК України, тобто у діянні, умисно вчиненому за попередньою змовою групою осіб, на шкоду суверенітетові, територіальній цілісності та недоторканності, обороноздатності, державній, економічній чи інформаційній безпеці України: наданні іноземній державі, іноземній організації або їх представникам допомоги в проведенні підривної діяльності проти України. 

СБУ під керівництвом Івана Баканова намагається побороти не лише реальних, а й кіберзлочинців і йому це вдається.

Теги: СБУ ,Іван Баканов,Пропаганда
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР