Голова ОП Андрій Єрмак: «Позиція України незмінна - держава ніколи не вела переговори з так званими ДНР, ЛНР, сепаратистами, терористами – і не буде їх вести»

Голова ОП Андрій Єрмак: «Позиція України незмінна - держава ніколи не вела переговори з так званими ДНР, ЛНР, сепаратистами, терористами – і не буде їх вести»
341379 ПЕРЕГЛЯДІВ

Мінські домовленості потребують модернізації задля дієвого врегулювання ситуації на Донбасі – про це ще в минулому році говорив Єрмак.

За словами Єрмака, Мінські домовленості мають залишатися єдиним майданчиком для вирішення питання на сході України, однак потрібно чітко прописати, як забезпечити припинення вогню та хто за це відповідатиме.

«Я вважаю, що будь-який юридичний документ має працювати, особливо коли ми говоримо про такий серйозний міжнародний документ. П'ять років минуло з підписання Мінських угод. Ми всі говоримо, що це єдина платформа, яка існує, на неї було витрачено занадто багато сил, зокрема всі наші втрати, насамперед, людські, щоб так легко від цього відмовитися... Тому я вважаю, що апдейт, модернізація Мінських угод: не зміна, не вихід у жодному разі, а саме модернізація може бути», – сказав Єрмак.

Після його призначення керівником Офісу президента першою офіційною зустріччю була зустріч керівництвом посольств країн «Великої сімки» і там він також говорив про Мінські домовленості. «Позиція Президента є незмінною: ми хочемо зробити все необхідне, щоб припинити війну та провести місцеві вибори по всій території України наприкінці жовтня. Ми працюємо 24/7, бо це стосується життя наших громадян» - говорить Андрій Єрмак.

Також він наголосив, що наразі важливо виконати всі домовленості, які досягли країни під час зустрічі у Нормандському форматі.

Чому вони важливі?

Мінський протокол, який називають ще «Мінськ-1», було підписано на початку вересня 2014 року. Мета: досягти припинення бойових дій на сході України.

Протокол складається з 12 пунктів, серед яких ухвалення Закону про тимчасовий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, забезпечення проведення дострокових місцевих виборів, виведення незаконних збройних формувань, військової техніки, бойовиків і найманців з території України, звільнення заручників і незаконно утримуваних осіб.

 Протокол підписали представники ОБСЄ, України, Росії та самопроголошених «ДНР» і «ЛНР». У ніч на 20 вересня 2014 року в Мінську був ухвалений меморандум про про припинення вогню, зупинці на поточній лінії зіткнення і встановлення 30-кілометрової зони безпеки в Україні.

На саміті в Мінську 11-12 лютого 2015 року лідери Німеччини, Франції, України та Росії у форматі «нормандської четвірки» узгодили комплекс заходів з виконання Мінських угод з метою деескалації збройного конфлікту на сході України. Документ, який ще називають «Мінськ-2», підписала контактна група в складі представників України, Росії та самопроголошених «народних республік».

31 березня на онлайн брифінгу Єрмак також говорив про Мінські домовленості і долю ОРДЛО. 

«Консультативна рада обговорювалася в телефонній розмові політичних радників у норманському форматі. Ідея створення такої ради буде розглядатися після консультацій з нашими партнерами зі Франції, Німеччини і ОБСЄ. Ці консультації досі тривають» - заявили у прес-службі Офісу президента.

Єрмак нагадав, що позиція України незмінна, і держава «ніколи не вела переговори з так званими ДНР, ЛНР, сепаратистами, терористами – і не буде їх вести».

Єрмак запевнив, що за каденції президента Володимира Зеленського представники ОРДЛО не стануть учасниками ТКГ. Він додав, що створення консультативної ради покликане припинити монополію на представництва бойовиків в ОРДЛО і має залучити до процесу звичайних громадян України, які вимушено живуть в ОРДЛО.

Він зазначив, що Україна хоче, аби платформа складалася з учасників громадянського суспільства, які не призначала б держава: «Ми бачимо учасниками цієї платформи громадських діячів, представників церков і багатьох інших діячів».

Глава Офісу президента додав, що перемовини продовжуються і лише після консультацій з парламентом і суспільством буде прийняте остаточне рішення щодо консультативної ради в ТКГ. Тобто він ніколи не здасть Україну в полон маніпуляцій.

Теги: Андрій Єрмак,ДНР,ЛНР,ОРДЛО
Автор: Vse.Media
ПРЯМИЙ ЕФІР