Як заробляв свої статки Віталій Кропачов – «смотрящий» за держшахтами

Як заробляв свої статки Віталій Кропачов – «смотрящий» за держшахтами
122755 ПЕРЕГЛЯДІВ

Віталій Кропачов уперше потрапив до рейтингу найзаможніших українців за рейтингом НВ і Dragon Capital, посівши 63 місце зі статками 101 млн доларів. Та ми впевнені, що переважна більшість українців навіть не чули його прізвища. Хто ж він такий, цей доларовий мільйонер?

Зараз цей «патріот» говорить про те, що «Центренерго» дуже погане, бо купує не патріотичне українське вугілля, а вороже російське. І навіть про те, що ціна українського значно вигідніша і це дозволить державі значно економити. Звичайно, а як воно не може бути дешевшим, якщо ціни штучно занизили і довели шахти до занепаду. Та про все по порядку. 

Останні декілька років Віталія Кропачова в ЗМІ називали не інакше як «смотрящий» за державними вугільними активами. А його стрімкий злет в рейтингу найзаможніших українців пояснювали тісними зв’язками з оточенням п’ятого президента України Петра Порошенка. Зокрема, з екс-нардепом Ігорем Кононенком.

Свою професійну діяльність Кропачов розпочинав в Торезі (зараз Чистякове, розташоване на окупованій частині Донецької області). Був пов’язаний з видобуванням, збагаченням і логістикою вугілля. У 2010 році став депутатом Донецької обласної ради. А в 2011 році на нього було скоєно замах, який сам Кропачов пов’язував зі спробами відібрати у нього підприємство «Сніжнезавантажтранс» на користь структур Олександра Януковича. 

Публічною особою він став лише в 2014 році, під час окупації частини Донбасу. Його називали основним спонсором скандально відомого добровольчого батальйону Торнадо і одним з найбільш проукраїнських бізнесменів Донеччини. (Торнадо розформовано МВС, а декілька бійців, зокрема командир, в 2017 році отримали тюремні терміни за злочини в зоні АТО). 

А патріотом він став, бо так було вигідно в той момент. Тому що з приходом «русского міра» його позбавили крісла директора Торезького заводу твердих сплавів, яким Карпачова розпоряджався фактично як особистою власністю, беручи прибуток в свої кишені. А також відібрали два підприємства «Сніжнезавантажтранс» і «Тореззавантажтранс», що займалися перевезеннями вугілля: фактично це були компанії-посередники, які працювали на орендованому транспорті, а у власності мали лише офіси та відпрацьовані роками схеми. Тобто з матеріальної точки зору там і відбирати було нічого, просто тепер перевезеннями займаються інші фірми інших людей. Однак цей бізнес приносив Кропачову стабільно високий дохід .

І от на хвилі патріотизму в 2014 Кропачов зійшовся з близьким оточенням вищого керівництва країни і зайнявся організацією постачань енергетичного вугілля до державної енергокомпанії Центренерго. Згодом він викупив шахту Краснолиманська в Ігоря Гуменюка та чотири збагачувальні фабрики у структур Олександра Януковича. Керуюча компанія Віталія Кропачова - Укрдонінвест - в 2018 році безуспішно намагалася взяти участь у приватизації Центренерго.

У 2017 році Кропачов почав співпрацювати з китайською машинобудівною компанією Sany Heavy Indutries, яка виготовляє обладнання для видобутку вугілля. Разом вони виграли чимало тендерів державних шахт і вступили в конкуренцію з Corum Ріната Ахметова. Віталій Кропачов заявляв про бажання організувати виробництво китайської прохідницької техніки в Україні.

Схема збагачення на українських шахтах була простою, її можна показати на прикладі одної української шахти, яка була доведена до банкрутства. По-перше, занижена, значно занижена ціна. Коли навіть собівартість вугілля є більшою врази.

Отже, протягом 2016 року шахта «Південнодонбаська № 1» продала ДП «Вугілля України» і ДП «Держвуглепостач», якими курував саме Кропачов, 289 тис. тон вугілля за 281,4 млн гривень, хоча його собівартість становила 520,8 млн гривень, в 2017-му ці підприємства отримали від шахтоуправління 330,6 тис. тон на суму 350,8 млн гривень при собівартості в 533,9 млн гривень, в 2018-м - 323 тис. тон на суму 504,4 млн гривень при собівартості в 548,4 млн гривень, а протягом січня-вересня 2019 року ДП «Держвуглепостач» відвантажили 55,7 тис. тон на суму 96,7 млн гривень при собівартості в 127,9 млн гривень.

Проаналізувавши це, можна сказати, що за період з січня 2016 по вересень 2019 шахта втратила доходів від продажу вугілля операторам оптового ринку на суму 497,6 млн гривень, а, порівнявши дані з фактичною повною собівартістю готової вугільної продукції, то можемо припусти, що сума складе 597 млн гривень. Ось скільки заробив Кропачов лише на цьому.

Крім того, можна банально не плати за рахунками. Бо борг «Держвуглепостач» та «Вугілля України» становить вже майже 226 млн гривень. І ці гроші шахта навряд чи поверне.

Також шахти України продавали вугілля компаніям Кропачова вже як приватній особі. І там (Ви ніколи не вгадаєте) ціна також занижена.

Влітку минулого року стало відомо про придбання Кропачовим трьох локальних телеканалів у польсько-української інвесткомпанії Millstone&Со: Інфо 24, ТВi и Погода (працює під брендом Business, раніше вважався лояльним до колишнього віце-прем'єр-міністра Сергія Арбузова). Тоді заявилася інформація, що буде створено медіахолдинг під місцеві вибори в Україні. Операція була завершена в грудні 2019-го. Місцеві вибори вже скоро і ми вважаємо, що пан Кропачов під час них буде маніпулювати громадською думкою на свою користь і намагатиметься домовитися з новою владою.

Проте після приходу Зе-команди вплив Віталія Кропачова в українській енергетиці помітно послабшав, та чи надовго?!... 

Теги: Центренерго,Віталій Кропачов
Автор: Vse.Media
ПРЯМИЙ ЕФІР