Як грабує державний бюджет мер Одеси Труханов і чому йому за це нічого не буде?

Як грабує державний бюджет мер Одеси Труханов і чому йому за це нічого не буде?
178466 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міський голова Одеси Геннадій Труханов завжди був скандальною персоною в українському політикумі. Та останнім час його кримінальні діяння доросли до нечуваних розмірів. Чому так? Має добрі зв’язки з поліцією та судами. І зараз ми вам це доведемо.

Громадянином якої країни або країн він є?

Почнемо з того, що згідно з українським законодавством заборонене подвійне громадянство. А відповідно до звітів італійської поліції, Труханов у 1990-х роках був членом організованих злочинних угрупувань, жив у Римі, де 1998 року одружився з італійкою Лідією Россі. Під час поліцейської перевірки влітку 1997 року в Бельгії він показав грецький паспорт на ім'я Геннадія Узопулоса.

Вже в 2016 року після опублікування так званих «Панамських документів» виявилось, що Труханов при реєстрації офшорних компаній на Британських віргінських островах у всіх реєстраційних документах вказував російське, а не українське громадянство. Згідно з цими даними, Труханов є громадянином РФ та зареєстрований за адресою: Московська область, м. Сергієв Посад, вулиця Паркова, 5. Це підтверджує онлайн-реєстр Федеральної податкової служби РФ.

Фото: сайт occrp.org

Проте працівники управління СБУ в Одеській області не знайшли доказів існування російського паспорта в Труханова. У своєму фейсбуці мер показав фото довідки від генконсульства Росії в Одесі про відсутність громадянства Росії.

Фото: сайт occrp.org

Тож думаю, що нікого здивує, що пан мер з’явиться в новій кримінальній справі з новим паспортом.

Розпочнімо з нових вироків Геннадія Леонідовича, точніше повної відсутності злочину. 

«Розслідування стосовно чотирьох учасників схеми заволодіння 92 млн грн місцевого бюджету Одеси під час придбання будівель ВАТ «ХК «Краян» завершено. 17 квітня слідство відкрило підозрюваним матеріали кримінального провадження для ознайомлення перед скеруванням обвинувального акта до суду», – інформують НАБУ.

За версією слідства, Одеський міський голова Геннадій Труханов у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області. Детективи НАБУ та прокурори САП стали на заваді цим планам, ініціювавши у грудні 2016 року накладення арешту на кошти, сплачені із місцевого бюджету Одеси. Справа стосовно них уже слухається в суді.

Прокурори просили для Труханова 12 років ув'язнення, решті учасників схеми – від 7 до 11 років з конфіскацією майна та забороною обіймати посади в органах влади протягом 3 років. 

Однак суд не побачив злочину в придбанні будівель «Краяну» Одеською міською радою за ціною, яка у 43 рази перевищувала їхню справжню вартість. Наш суд – найгуманніший суд в світі. Тому зараз Вищий антикорупційний суд слухає ще дві справи про обвинувачення мера Одеси.

Судді, які винесли виправдувальний вирок Труханову. Фото 24tv.ua

І от нещодавно Труханову повідомлено ще й підозру у декларуванні недостовірної інформації. Про це інформує пресслужба САП у Facebook.

«14 квітня 2020 року заступником генерального прокурора - керівником САП Назаром Холодницьким повідомлено про підозру одеському міському голові у поданні суб’єктом декларування недостовірних відомостей до декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за 2017 рік», - йдеться у повідомленні.

Так, слідство встановило, що Труханов не вказав у декларації майно та доходи, що належали його дружині, зокрема, квартиру в Одесі, паркомісця, автомобіль, а також корпоративні права тощо. Зазначається, що загальна вартість незадекларованого майна сягає майже 16,3 млн гривень.

Дії Труханова кваліфіковані за ознаками злочину, передбаченого ст.366-1 КК України. Санкція статті передбачає покарання у виді штрафу від двох тисяч п’ятисот до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Розслідування цих фактів детективи НАБУ та прокурори САП здійснювали з березня 2019 року. Хоча у нас є сумніви, що суд винесе справедливий вирок.

Проте є і компанії, які належать Труханову, але офіційно в управлінні інших людей, погрузли в кримінальних оборудках. Наприклад, «Автомагістраль-Південь» та «Ростдорстрой». Докази цього 29 квітня подали в Антимонопольний комітет України засновники платформи «Ліга антитрасту» – ГО «Рада захист». А схема обкрадання держави є простою: створення «липової» конкуренції під час участі у тендерах на будування доріг. З планом «Великого будівництва» корупціонер Труханов збагатів не на один мільйон, бо його компанії виграють на багатьох ділянках дороги. ТОВ «Автомагістраль-південь» та група компаній «RDS» вчинили порушення у вигляді вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосується спотворення результатів понад 40 тендерів сумарною вартістю майже 5 млрд грн. Непогана прибавка до заробітної плати?!

Крім цього, фірми-прокладки Труханова мають сталі господарські стосунки. А яка різниця, хто буде виконувати роботу, якщо грошики йдуть в одну кишеню?  Наприклад, в тендері по ремонту ділянки траси Канів-Чигирин «Автомагістраль-Південь» виграла у «Ростдорстрою» аукціон вартістю 32 млн грн, а потім на виконання робіт найняла пов’язану з «Ростдорстроєм» фірму «СК Автострой» на виконання 99% робіт по цій ділянці.

Завдяки цим схемам держава переплачує близько 40% від реальної вартості. Тобто замість 1 кілометра можна було б зробити 1,4, а, отже, вся Україна була б з нормальним дорожнім покриттям.

А ще, будучи мером, можна вигадати іншу цікаву схему незаконного збагачення. У мерії готуються до великої продажу приміщень, які раніше займали управління. Про це йшла мова на сесії міськради.

Цікаво, що останнім часом майже всі приміщення і будівлі продавалися через схеми з так званими поліпшеннями. Тобто приватник бере в оренду, а потім робить ремонт на 25% ціни приміщення, і отримує першочергове право на викуп. А місто втрачає.

«Реалізація об'єктів через аукціон набагато ефективніша, давайте йти від можливості викупу по грошовій оцінці. Якщо є власність, вона в довгостроковій оренді, то давайте реалізовувати на прозорому відкритому аукціоні. У нас багато приміщень звільнилося після переїзду на Косівської, їх треба продавати через аукціони. Я не кажу, що там ціна буде в два рази вище, але вона точно буде вища», - несподівано заявив Труханов.

Раніше він заявляв зворотне, мовляв, на аукціоні понижуючий крок і приміщення дешевшають. Припускаємо, що пан мер знайшов ще пару підставних компанії, які викуплять майно за ціною, нижчу за ринкову. І йому знову нічого не буде, таке от воно українське правосуддя.

Теги: Геннадій Труханов,Одеса,бюджет
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР