СБУ системно протидіє тіньовому ринку тютюнових виробів - Іван Баканов

СБУ системно протидіє тіньовому ринку тютюнових виробів - Іван Баканов
161097 ПЕРЕГЛЯДІВ

Служба безпеки України і надалі робитиме усе необхідне, аби зменшити збитки державного бюджету від нелегального ринку тютюну. Про це Голова СБУ Іван Баканов заявив під час другої координаційної наради з проблемних питань тютюнового ринку України, що відбулася 30 квітня.

«Мова йде, перш за все, про інтереси держави. Щороку бюджет недоотримує мільярди гривень через несплачені податки. Навіть за звичайних умов - це величезна сума! А що вже говорити про час, коли Україна не лише бореться з коронавірусом, але й потерпає від наслідків вимушеного карантину для економіки», - заявив очільник СБ України. 

На нараді було зазначено, що за останні 3 роки (2017-2019 рр.) державний бюджет недоотримав майже 30 мільярдів гривень. Це зумовлено в першу чергу недонадходженнями по національному акцизу, роздрібному 5% акцизу та збитками від нелегальної торгівлі, яка збільшилась з 1% у 2016 до 7% у 2019 році.  

Іван Баканов закликав присутніх докладати ще більше зусиль, аби «тіньовий ринок тютюну здавав свої позиції». Служба безпеки зі свого боку продовжуватиме системну роботу в цьому напрямку.

За останні місяці СБУ провела низку важливих операцій у різних регіонах. Зокрема, на Дніпропетровщині вилучила контрафактні цигарки – 6 мільйонів пачок вартістю понад 100 мільйонів гривень. У Волинській області – вилучено 500 тисяч пачок цигарок на 15 мільйонів гривень. На Буковині заблокували роботу підпільного цеху, де виявили 7 тонн сировини, понад 80 тисяч пачок цигарок, іноземні акцизні марки (вартість продукції та обладнання – 6 мільйонів гривень). На Закарпатті та в Чернівецькій області затримали інспекторів прикордонної служби, які сприяли контрабанді. Також вдалі операції пройшли у Дніпрі й Полтаві.

«Запевняю – ми не збираємось на цьому зупинятися. Але сьогодні нам потрібна спільна робота правоохоронних органів та інших державних інституцій для активізації за всіма напрямами», - додав Голова СБУ.

Присутні підтримали позицію очільника СБУ.  У ході наради учасники обговорили, серед іншого, впровадження додаткових заходів у боротьбі з недобросовісними контрагентами; недопущення податкових втрат державного бюджету; аналітичні дані Мінфіну, ДПС та Мінекономіки щодо ризиків збільшення нелегальної торгівлі внаслідок запланованого зростання ставок акцизного податку.

У нараді взяли участь Голова СБУ Іван Баканов, Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, Міністр фінансів Сергій Марченко, Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігор Петрашко, Голова Антимонопольного комітету Юрій Терентьєв та представники профільної бізнес-спільноти.

Нагадаємо, що перша координаційна нарада з проблемних питань тютюнового ринку України відбулася 11 лютого за ініціативи СБУ. На ній керівник Служби закцентував увагу на необхідності впровадження ефективного контролю за переміщенням підакцизної продукції на внутрішньому ринку, втілення в життя Концепції «Електронна акцизна марка» та введення кримінальної відповідальності за контрабанду, зокрема підакцизних товарів. 

ssu.gov.ua

Теги: СБУ ,Іван Баканов,Служба безпеки України,тютюн
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР