Василь Костюк лобіює в Львівську податкову "схемщіцу" Столярик - ЗМІ

Василь Костюк лобіює в Львівську податкову "схемщіцу" Столярик - ЗМІ
781314 ПЕРЕГЛЯДІВ

Головою управління Державної податкової служби (ДПС) у Львівській області може стати Ірина Столярик, яка сьогодні займає посаду глави фіскальної служби в Івано-Франківську. Призначення Столярик нібито лобіює партнер свояка екс-глави митниці Максима Нефьодова - Василь Костюк, відомий участю в конвертаційних та інших схемах.

Про це пише видання "Багнет".

За даними видання, Костюк вирішив почати пошук контрольованого начальника для Львівської ДПС після звільнення Нефьодова з поста глави митниці. Вибір припав на Ірину Столярик, яка згідно з офіційною біографією, працює в податкових органах з 1990 року, до 2010 року працювала в Тернопільській ДПІ, де з 2005 по 2010 була заступником голови обласної інспекції. У 2010 переїхала до Івано-Франківська, де займала посаду спочатку заступника начальника Контрольно-ревізійного управління (сьогодні - Держаудитслужба), а з 2012 по квітень 2014 року - була главою об'єднаної державної фінансової інспекції. З квітня 2014 року його фактично керує податкової в Івано-Франківську (спочатку в статусі в.о., а потім як повноцінний начальник ГУ ДФС).

За даними ЗМІ, за час роботи в Тернопільській області Столярик вибудувала там досить ефективну схему тиску на бізнес по системі "ревізор-міліціонер" разом зі своїм співмешканцем і майбутнім чоловіком Дмитром Банахом, який на той момент працював заступником начальника податкової міліції області.

"Столярик як замначальника податкової - куратор підрозділу аудиту - організовувала перевірки, аналізуючи господарську діяльність "смачних" підприємств, виявляючи не самі чесні оборудки, а Банах "заганяв" бізнесменів оперативними діями. Очевидним результатом такої злагодженої роботи повинен був стати "викуп" підприємцем папки з компроматом на себе", - зазначає видання.

У 2010 році Столярик влаштувалася в сусідньому Івано-Франківську в КРУ на посаду заступника начальника, а Банах став працювати в податковій міліції начальником відділу по боротьбі з незаконним обігом підакцизних товарів.

"Зірковий час Столярик для повернення в "рідну стихію" податкових органів настав після Революції гідності, коли Державну фіскальну службу очолив уродженець Тернопільщини і один Столярик і Банаха через сім'ю матері останнього - Ігор Білоус", - йдеться в матеріалі.

В Youtube зберігся запис візиту "Правого сектора" в кабінет Столярик, на якому видно, як сильно вона переживає з приводу можливої "громадської люстрації".

Недоброзичливці приписували Столярик величезні масштаби відкатної діяльності. При цьому, за їхніми словами, весь "чорний нал" збирав Дмитро Банах, в тому числі і через спеціально створені громадські організації. Крім того, нібито реалізовувалися схеми відкатів з відшкодування ПДВ, вивезення спирту в обхід податкових постів на підприємствах ДП "Укрспирт". Крім того, Столярик також значно розширила штат управління перевірок обласної ДФС - з 18 в 2014 році до 60 вже в 2015.

Напередодні видання ZN опублікувало дані, згідно з якими у Львівському регіоні, де працює Костюк, тільки за лютий 2020 року конвертаційні центри "скрутили" близько 450 млн грн. податку на додану вартість. У річному вимірі йдеться мінімум про 5,5 млрд. грн. - і це тільки ПДВ-схеми і ті, які реально бачать контролюючі органи. "Чи варто говорити, що левову частку цих обсягів покривають якраз компанії Костюка і що обсяги зловживань за останні 5 років, коли він "зміцнився" в цьому "бізнес" - становлять не менше $ 1 млрд. Складно навіть уявити собі, про які обсяги штрафів і тюремних термінів йшла б мова в разі організації об'єктивного розслідування. Саме тому Костюку так необхідний "своя" людина на чолі податкової області, щоб всі перевірки і розслідування "поховати" живцем ще в зародку", - резюмує видання.

apostrophe.ua

Теги: ДПС ,Ірина Столярик,Василь Костюк
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР