Звернення Генерального прокурора Ірини Венедіктової на актуальні теми тижня (ВІДЕО)

Звернення Генерального прокурора Ірини Венедіктової на актуальні теми тижня (ВІДЕО)
186748 ПЕРЕГЛЯДІВ

Вибухи військових складів в Балаклеї – звіт парламентської ТСК долучать до матеріалів провадження

Цього тижня ми зустрілися в Офісі Генпрокурора із представниками Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради, яка досліджувала питання вибухів на стратегічних об’єктах. На цій робочій нараді ми обговорили інформацію, яку депутати отримали в процесі роботи ТСК. Також заслухали прокурорів та слідчих СБУ, які вже три роки розслідують кримінальне провадження за фактом вибухів на 65-му арсеналі Збройних Сил України у місті Балаклія Харківської області.

За рішенням наради, ми долучимо звіт депутатської слідчої комісії до матеріалів кримінального провадження, щоб ретельно вивчити всі документи.

Парламентський контроль – важливий для нашої інституції. Так само, як і всі додаткові факти, які може використати в своїй роботі слідство.

Серед основних версій слідства - причетність до скоєння злочину військових службових осіб задля приховання нестачі; недбале ставлення військових посадовців до обов’язків; настання пожежі боєприпасів через самозаймання або інші природні фактори, а також вчинення диверсії з можливим використанням безпілотника.

Офіс Генпрокурора тримає розслідування на контролі і ми робимо все можливе, щоб воно було повним та об’єктивним задля притягнення до відповідальності всіх причетних.

Реформа прокуратури триває – атестація продовжиться після карантину

Офіс Генерального прокурора продовжує розпочату реформу – я за неї голосувала, як депутат і зараз відповідаю за її втілення, як Генпрокурор. Ми запустили Тренінговий центр прокурорів, щоб зберегти і посилити кадровий потенціал, плідно співпрацюємо в питаннях реформування із міжнародними партнерами.

Однак зараз ми зіткнулись і з цілою низкою проблемних питань. В судах більш, ніж 600 справ за позовами до Офісу Генерального прокурора  від звільнених прокурорів, які не пройшли атестації. До того ж, народні депутати України звернулись із конституційним поданням щодо конституційності Закону України, яким  передбачена реформа органів прокуратури.

Через непроходження атестації в прокуратурах окремих регіонів звільнено більше 30% прокурорів. Це може дестабілізувати не лише роботу окремо взятої прокуратури, а й суттєво вплинути на функціонування правоохоронної системи в цілому.

Усвідомлюючи, що відповідальність за реформування органів прокуратури покладено на Генерального прокурора - моє завдання мінімізувати негативні наслідки атестації, щоб не допустити нових помилок під час атестації регіональних і місцевих прокуратур, запобігти кадровому колапсу та попередити черговий шквал судових позовів з відшкодуванням мільйонних стягнень з бюджету держави.

Саме тому наразі спільно з Радою прокурорів і міжнародними партнерами готуються критерії оцінки відповідності прокурора вимогам професійної компетентності, етики та доброчесності. Прикро, що це розцінюється окремими діячами як зупинення реформи - це надумано.

Атестація прокурорів регіональних прокуратур продовжиться відразу після завершення карантину. Зараз триває робота по створенню кадрових комісій.

Щодо формування Комісії з добору керівного складу. Законодавцем таке право надано виключно Генеральному прокурору. Вона утворюється із семи осіб: чотирьох прокурорів, а також представників вищих навчальних закладів та наукових установ, або осіб, делегованих міжнародними неурядовими організаціями та дипломатичними місіями за їх згодою. Наповнення прокуратури - нагальний процес, який не можна ставити на паузу.

 Самоочищення прокуратури – на хабарі викрито чергового прокурора

Прокуратура самоочищується. Цього тижня Генеральна інспекція Офісу Генпрокурора разом із ДБР та СБУ затримала чергового прокурора на хабарі. Прокурор однієї з місцевих прокуратур Одещини був викритий під час одержання 4000 доларів.  Неправомірну вигоду, за даними слідства, він вимагав від громадянина за закриття кримінального провадження за фактом викрадення людини.

Це вже не перший факт виявлення нечесного прокурора - у березні на хабарі в 25000 доларів також було затримано прокурора однієї з місцевих прокуратур Одеської області. Він вимагав та одержав неправомірну вигоду за зміну кваліфікації злочину за фактом шахрайства у великих розмірах. У квітні Генінспекція викрила прокурора Дніпропетровської місцевої прокуратури під час одержання 7000 доларів США за вплив на прийняття рішення про закриття провадження за фактом зберігання наркотичних речовин.

Обіцяючи допомогти уникнути кримінальної відповідальності – всі вони попалися самі. І так буде з кожним нечесним прокурором.  Ми не закриваємо очі на жоден факт корупції і нікого не покриватимемо. Прокуратура захищає Закон, а кожен, хто його порушує – має нести відповідальність. Це принципова позиція: покарання для прокурорів-хабарників має бути найсуворішим.

Провадження НАБУ щодо Ірини Венедіктової

Розповім про так звану справу щодо «годинника Венедіктової», яку відкрило Національне антикорупційне бюро. Розпочати провадження зобов’язав НАБУ суд за заявою громадянина.

Я поважаю правоохоронні органи і в мене немає сумнівів у їхній професійності і доброчесності, яку вони мають проявляти до всіх громадян України. Генеральний прокурор нічим не відрізняється від інших українців. Однак має проявляти найвищий рівень відповідальності. Тому мої дії були і зараз є виключно в межах закону.

Заявник у справі – особа, яка фігурує у одному із проваджень Офісу Генпрокурора. Саме тому, задля уникнення маніпуляцій щодо цього факту, я повідомила НАЗК про потенційний конфлікт інтересів і постановила про відвід від виконання повноважень керівника органу прокуратури та Генерального прокурора в цьому провадженні.

Я хочу запевнити – Офіс Генерального прокурора стоятиме на захисті Закону, перед яким рівні усі!

 

www.gp.gov.ua

 

Теги: Ірина Валентинівна Венедіктова,Ірина Венедіктова,Офіс Генерального прокурора,офис генпрокурора,НАБУ
ПРЯМИЙ ЕФІР