На чиїй стороні «Феміда» у справі суднобудівного заводу «Океан»: російського олігарха Юсуфова, що його знищив – чи законного власника Василя Капацина, який його відродив і приносить користь державі і народові

На чиїй стороні «Феміда» у справі суднобудівного заводу «Океан»: російського олігарха Юсуфова, що його знищив – чи законного власника Василя Капацина, який його відродив і приносить користь державі і народові
189924 ПЕРЕГЛЯДІВ

Українці, нажаль, вже звикли що в нашій державі часто відбуваються доволі неадекватні діяння або бездіяльність на користь сумнівних осіб. Та чергове журналістське розслідування працівниками нашої редакції привело нас до повного ступору і до головного питання – як взагалі таке можливо?!

Справа що ми опрацьовували стосується колишнього державного суднобудівного заводу «Океан» - тепер ТОВ «Суднобудівний завод «Океан»». Щоб зрозуміти що ж там такого шокуючого відбувається частково заглянемо в історію підприємства.

Миколаївський суднобудівний завод “Океан” урочисто спустив на воду дві баржі для “Eurobulk”

І так, у 2000 році колись славетний Суднобудівний завод «Океан» шляхом приватизації у держави придбала голландська компанія Damen Shipyards Group. Сума продажу становила 26,3 млн.грн., що по тодішньому курсу - 5,2 млн. доларів США. За 5 років завод почав добре розвиватись, що призвело до бажання його перекупити іншими власниками, що й сталось у 2005 році. Тоді “Damen Shipyards Group” прийняла заманливу пропозицію від норвезьких інвесторів “Aker Yards”, які й викупили акції заводу. Пізніше ця компанія отримала нову назву – “Wadan yards group AS”. Під керівництвом нових власників завод переживав один із найуспішніших періодів свого існування, в цей час було побудовано десятки повнокомплектних суден, працівники отримували хорошу зарплатню, а в державу вчасно сплачувались без всякого ухиляння. Та хороше прибуткове підприємство стало «лакомим пирогом» для осіб які думали лише про власне збагачення та відмивання грошей, от тоді, а це 2008 рік почався період занепаду.

Игорь Юсуфов - STMEGI

Юсуфов Игорь Ханукович

В 2008 році Суднобудівний завод «Океан» придбав російський олігарх Юсуфов І. Х., колишній міністр енергетики та спеціальний представник РФ, який також був Членом наглядової ради Газпрому. Саме він придумав схематоз по знищенню даного підприємства. В його часи правління будування суден відбувалось через кредитування офшорними компаніями, куди в майбутньому він позичені кошти не повертав з метою створення штучного банкротства. В свою чергу для виведення грошей використовував спеціально створену компанію «Океан фінанс» з московською реєстрацією. Як напевне вже всі зрозуміли, офшорні кредитори і дебетна «океан фінанс» належали Юсуфову. Його мета була вимити всі фінанси із заводу та зробити його банкротом. В результаті утворився штучний борг на суму 65 млн. євро перед «Бельмонт Індастріз ІНК»(Беліз).

Та й це ще явно не все: його корисливі дії призвели до штучно створеної 6-ти місячної заборгованості по заробітній платні. Також ним не було виконано внутрішні зобов’язання на суму 350 млн.грн.

Як висновок Юсуфов колосально збагатився, а Суднобудівний завод «Океан» в 2011 році фактично став банкрутом. Російський олігарх пограбував нашу державу і українців, які там працювали зокрема. Його дії знищили частку суднобудівної промисловості України і також не забуваймо, що наша держава на довгі роки втратила потужне підприємство яке сплачувало в казну чималі податки. А якщо зважити на війну яку розпочав згодом російський агресор, то потрібно задати питання: а чи не були діяння друга Путіна спрямовані на знищення суднобудування яке в ході війни допомогло б Україні захищатись?!...

У все тому ж 2011 році Господарський суд Миколаївської області за заявою Пенсійного фонду відкрив провадження про банкрутство Суднобудівного заводу «Океан». На цей час весь персонал був уже звільнений, а менеджмент фактично самоусунувся. Завод і його працівників кинули на призволяще, як «вижатий лимон».

Трудові будні суднобудівного заводу «Океан» - МИКОЛАЇВ - МІСТО ...

Майже сім років Суднобудівний завод «Океан» був паралізований, а в людей яким заборгували заробітну платню вже не було жодної надії отримати свої законно зароблені кошти. Та можна говорити, що сталось диво, і в кінці 2018 року на публічних, відкритих торгах в межах процедури банкротства завод придбав Капацина Василь Миколайович. І диво не в тому, що він його придбав, а в тому що новий власник першочергово погасив заборгованість по заробітній платні яку штучно утворив Юсуфов. І цифра зовсім не мала: 90 млн. грн. було виплачено 1040 працівникам. Це в українській історії безпрецедентний нонсенс, а уявіть яка була реакція людей які вже втратили останню надію!!! Більше того, пан Капацина компенсував всі кредиторські заборгованості, а це не мало також – 13,5 млн. грн.!

А дальше з початком 2019 року почався етап відродження!... І почалось усе із створення 720 робочих місць із хорошою оплатою праці, та 720 – це не межа, адже керівництво оголосило що у 2020 році персонал Суднобудівного заводу «Океан» становитиме більше 1500 осіб. В цей же час Капацина Василь Миколайович уклав шість міжнародних контрактів, серед них будівництво двох вантажних барж та ремонт великотоннажних українських і закордонних суден. Також підприємством було проведено складні роботи по створенню елементів до кількох київських мостів. Значний прогрес побачило і Міністерство оборони України, яке запропонувало підписати договори щодо оборонних замовлень.

Василий Капацина

Але після успішного відродження Василем Капациною Суднобудівного заводу «Океан» колишні власники в особі Юсуфова і підконтрольного йому громадянина України Ігнатова І.В. вирішили, що вони явно мало пограбували нашу державу. Вони вирішили атакувати підприємство з метою збагатитись та паралізувати його знову. Звісно, головна мета гроші, але не слід забувати що «Океан» за крок до контрактів з Міноборони, а це явно не вписується у путінські плани.

Головною дієвою особою виконання зловісного плану Юсуфова є вищезгаданий Ігнатов. Ця персона має за плечима нанесення державі багатомільйонних збитків у так званій «цукровій справі», що розслідується НАБУ. Вищий антикорупційний суд розглядає справу по крадіжці 40млн. грн з ДП «Укрхімтрансаміак» де він виступає обвинуваченим. Також проти нього відкрито кримінальне провадження за крадіжку 40 млн.грн із заводу «Океан». Крім того, він був засуджений Києво-Святошинським райсудом до 7,5 років позбавлення волі за захоплення морського торгового порту «Південний» в складі організованої злочинної групи. «Шикарні» здобутки – чи не так?!

Та ця, м’яко кажучи, сумнівна репутація аж ніяк не стала на заваді схилити на свою сторону до виконання завдання Юсуфова працівників Офісу прокурора – Олександра Білоуса та Сергія Гончаренка. Так, 12 грудня Ігнатов надав Гончаренку завідомо неправдиві покази, що начебто процедура банкрутства відбувалась з численними порушеннями. Проте, тут же він приховав факти, що Верховний суд та апеляційні інстанції – процес банкрутства визнали законним.

І тут же сталась доволі незрозуміла і необґрунтована Законом України ситуація: Гончаренко визнає майно «Океану» речовим доказом у кримінальному проваджені ще 2014 року. А дальше відбулось те що потрібно Юсуфову: за клопотанням Гончаренко Печерський районний суд м. Києва 13.01.2020 року наклав арешт на все майно ТОВ «Суднобудівний завод «Океан»». На це слухання пана Капацина викликано не було. Але, найганебніше у цьому всьому є те, що все чим керувався Гончаренко – це покази свідка Ігнатова, який дав неправдиві свідчення – та кого це цікавило?! Так напевно просто треба було комусь, приміром – Юсуфову, ну і Путін від цього також зрадів. По факту: інших доказів крім слів Ігнатова, який вже розкрадав завод – немає!

Після цього рішення суду, вже у наступний день 14.01.2020 року – Офіс Генерального Прокурора розмістив дану інформацію в себе на сайті. А це, як всі розуміють саме те що бажав Юсуфов та Ігнатов, які в мить розповсюдили цю інформацію у закордонних ЗМІ, що обернулось для «Океану» втратою частини контрактів. Так, по двох міжнародних контрактах замовники відізвали свої комерційні пропозиції вже 15.01.2020 року. А ще три контракти – були призупинені. В результаті 5 із 6 контрактів фактично втрачені, а це може привести до знищення підприємства.

Та варто підкреслити, що навіть за таких складних обставин Суднобудівний завод «Океан»» на чолі із Капациною 22 квітня цього року все ж передав 2 побудовані баржі іноземному замовнику із Нідерланди. 

 

Миколаївський суднобудівний завод “Океан” урочисто спустив на воду дві баржі для “Eurobulk”

На сьогоднішній день провадження за яким наклав арешт Гончаренко – практично не розслідується. Цією справою українська правоохоронна система влаштувала «футбол»: Центральний апарат ДБР передав ГУНП Миколаївської області, звідти до ГСУ НП Україна, а звідти напевне ще кудись піде… - бо комусь так дуже вигідно! В даній справі не визначено ані процесуального керівника, ані конкретного слідчого, що унеможливлює зняття сумнівного судового арешту!

Висновок що наразі відбувається:

  • Накладання арешту базувалось виключно на неправдивих показах свідка, який до речі у цій справі є зацікавленою особою. Також, до уваги не взято рішення Вищого антикорупційного суду, який чітко вказав – процес банкрутства «Океану» проводився в рамках чинного Законодавства. Відповідно до цього – арешт фактично є протизаконним чи не так?! В чому тоді проблема?!

  • Працівники заводу під загрозою втрати робочих місць

  • Економіка України буде недоотримувати в бюджет кошти від діяльності «Океану»

  • Підприємство яке мало виконувати важливі замовлення Міністерства оборони України – паралізоване, що вигідно Юсуфову-Путіну.

  • І це лише мала частка із всього, до чого призвели сумнівні дії прокурорів та стратегічно продумані дії – Юсуфова та Ігнатова.

Варто зазначити, що Капацина Василь Миколайович неодноразово звертався до колишнього Генерального прокурора Руслана Рябошапки:

  • 23.01.2020 року

  • 27.01.2020 року

  • 31.01.2020 року

Та екс Генпрокурор по якійсь дивній причині не відкликнувся на запити власника «Суднобудівний завод «Океан». Напевне повважав, що суднобудівництво в Україні не потрібне, а людські долі працівників порівняно із бажаннями Юсуфова менш важливі, та й економіка держави «не потребує надходжень» від «Океану»… бо по-іншому його бездіяльність пояснити вкрай важко!!!

Та з приходом на посаду Генерального прокурора України Ірини Венедіктової дана справа скоріш за все буде розслідуватись і матиме логічне завершення на користь України та наших громадян, а не на користь олігарха країни агресора що мають за мету знищити українське суднобудівництво.

До речі, за словами власника «Океану» Капацина: в нього є фактичні докази того, що за знищенням заводу «Океан» стоїть ФСБ Росії!

Василь Капацина нещодавно написав звернення до Ірини Венедіктової, і ми впевнені – що у найближчий час Генпрокурор відкликнеться! Адже доля українців і держави для неї є справою номер один! А блокування заводу «Океан» з метою його знищення – це пряма загроза Україні і нашому народові!

Ми й надалі уважно будемо вести цю справу та повідомляти Вас!

Далі буде…

Автор:Игорь Думка

Подписывайтесь на наш канал в Telegramm

Теги: ТОВ «Суднобудівний завод «Океан»», “Damen Shipyards Group”, Юсуфов І. Х.,Миколаїв,Миколаївська область,Капацин Василь Миколайович,Міністерство оборони України,Укрхімтрансаміак,Олександр Білоус,Сергій Гончаренко, Суднобудівний завод «Океан»
Автор: sxemycom
ПРЯМИЙ ЕФІР