Держава потребує змін до Закону про «Похоронну справу» - Алла Ландар

Держава потребує змін до Закону про «Похоронну справу» -  Алла Ландар
183357 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нажаль, в житті кожному з нас рано чи пізно приходиться прощатись із близькими нам людьми, які покидають цей світ. В цей скрутний час більшість людей крім суму й горя часто стикаються із проблемами які виникають в момент підготовки до поховання. Особливо це стосується пошуку можливих місць захоронення, яких стає що раз то менше.

Зараз кожен з нас, приміром, може спостерігати як великі міста-мільйонники з усіх сторін обростають кладовищами, та не потрібно забувати що настане період коли вільних місць для захоронення просто не буде. Що тоді нас чекає?! І чому влада вже і тепер не шукає шляхів вирішення майбутньої масштабної проблеми?! 

  Держава потребує змін до Закону про «Похоронну справу» - про це неодноразово наголошує Алла Петрівна Ландар, власниця столичного похоронного агентства «Петро Великий». 

  Президент міжнародної громадської організації «Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи» Алла Ландар зазначила, що «держава не інвестує в розвиток цієї галузі, а міста-мільйонники просто захлинаються від цій проблемі». В профільному комітеті ВР інколи це питання піднімають, але за двері комітету справа не виходить. 

Зараз у Києві для поховань залишилось вкрай мало місць, які вже скоро можуть бути заповнені. Також в ближні роки закінчаться місця й у столичному колумбарії. Що тоді?! 

«Весь світ розуміє, що саме кремація нам дає можливість зберегти живу землю. Що таке «жива земля»? Всі міста-мільйонники з усіх сторін закладаються кладовищами, які згодом не можна використати належним чином і ми у спадок лишаємо нашим поколінням «мертву землю». Тому великі світові держави вирішують це питання кремацією, а також дають можливість обрати екопоховання», – повідомила Алла Ландар.

«Екопоховання – це ліс-кладовище. Першим з’явилося в Стокгольмі у 1917 році, а нині має статус культурної спадщини і перебуває під охороною ЮНЕСКО. В світі заохочують кремацію: прах складають в урночки, які протягом короткого часу розкладаються в землі. Без пам’ятників, огорож, навіть надгробків – лише невеличка табличка. Тільки Британія дала можливість надавати традиційне екопоховання, але знову ж труна без природніх матеріалів без шкідливих пропиток, чітко регламентована і глибина поховання, крім того через 70 років в це саме місце можуть «підселити» й іншого небіжчика», – розповіла експерт з похоронної справи, власниця похоронного агенства «Петро Великий» Алла Петрівна Ландар. 

 Що ж до приватних крематоріїв, то це єдина можливість зарадити проблемі, оскільки в Україні існує лише 3 крематорії, які повноцінно працюють: в Києві, в Одесі і в Харкові. Будівництво таких закладів державою фінансово затратне і малоймовірне. Тому, потрібно залучати приватних, можливо закордонних інвесторів. Та для цього найперше потрібно щоб Народні депутати України усвідомили цю проблему і взялись за її вирішення на Законодавчому рівні – резюмувала Алла Ландар.  

Автор:Игорь Думка

 

Теги: Алла Петрівна Ландар,«Петро Великий»,Екопоховання,Народні депутати України ,Алла Ландар
Автор: Prioritet
ПРЯМИЙ ЕФІР