В.о. начальника ДПС Донеччини Ірина Долозіна – причетність до схематозів із «скруткою ПДВ»… Чи не пора в слід за Верлановим?!...

В.о. начальника ДПС Донеччини Ірина Долозіна – причетність до схематозів із «скруткою ПДВ»… Чи не пора в слід за Верлановим?!...
158946 ПЕРЕГЛЯДІВ

Напевне більшість українців пам’ятає цьогорічну дату 24 квітня, саме в цей день Уряд звільнив голову Державної податкової служби Сергія Верланова та голову Митної служби Максима Нефьодова. В цей час також були звільнені заступники Нефьодова - Роберт Зелді, Денис Шендрик та Сергій Пєтухов. Та й це ще не все, адже на цьому ж засіданні Кабмін звільнив заступника голови ДПС - Дмитра Венцковського. Та чи цього достатньо?! – Звісно, що ні, адже ці служби й надалі продовжують залишатися одними з найбільш корупційних і скандальних відомств в системі органів державної влади України.

Наші читачі добре знають, що наша редакція завжди пристрасно слідкувала і слідкує за всіма проявами корупції в даних державних органах. Відповідно, напевне, всім запам’ятались проведені нами журналістські розслідування які вилились у ряд гучних публікацій, які – констатуємо – були помічені правоохоронними органами, зокрема СБУ під час проведення їхніх розслідувань. На основі виявлених нами фактів які публікувались у статтях ми проводили відкриті звернення на імена Керівників СБУ, ГПУ, ГБР та НАБУ.

Та якщо екс-керівника ДПС Верланова було звільнено, і зараз працівниками СБУ активно проводиться розслідування по, можливій його участі у роботі незаконних конвертаційних центрів – то більшість його «соратників» у схематозах яких ми неодноразово викривали у статтях - спокійно продовжують займати свої високі посади. Більше того, частина з них вже адаптувалась до змін і продовжує нахабно наживатись на незаконних оборудках. Однією із таких, що ми часто викривали під час журналістського розслідування є – Ірина Леонідівна Долозіна, в.о. керівника ГУ ДПС Донецької області.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ⇓⇓⇓

Ірина Долозіна, 41-річна уродженка міста Торецьк (до 2016 року - Дзержинськ), з 7 квітня 2020 року виконує обов'язки начальника Головного управління ДПС в Донецькій області. До цього з липня 2019 року була заступницею начальника цього ж Головного управління ДПС у Донецькій області. До своєї посади чиновниця йшла 19 років своєї роботи. Долозіна подолана всі сходинки кар'єрної драбини від рядового інспектора до керівника територіального управління, нехай і в статусі виконуючої обов’язків. Та крайній рік, нажаль для неї, та на краще для народу за всіма параметрами її незаконних діянь має бути останнім на високій державній посаді.

До Ірини Долозіної повернемось нижче в публікації, зараз варто нагадати, що співробітники СБУ 7 травня прийшли з обшуком до Сергія Верланова. Йшлося про підозру керівництва ДПС в "кришуванні" і організації механізму незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень. За версією слідства, про що й ми неодноразово повідомляли - до схематозів також причетні керівники територіальних управлінь ДПС. В СБУ стверджують, що протягом 2019-2020 років чиновники в змові з організаторами транзитно-конвертаційних груп створили схему по незаконному формуванню кредиту з податку на додану вартість. Співробітники ж ДПС, крім цього, нібито незаконно втручалися в роботу електронних баз даних податкової, в тому числі шляхом внесення змін до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних в Єдиному реєстрі ряду суб'єктів господарської діяльності (СГД) з ознаками фіктивності. Ці дії приводили до штучного формування сум податкового кредиту по ПДВ, які потім відображалися нібито як для СГД реального сектора економіки. Всього з 6 по 8 травня СБУ провела більше 100 обшуків в різних регіонах України за місцями роботи та проживання фігурантів, в тому числі у колишнього керівника ДПС Верланова.

Згідно розслідування СБУ мова йде про справляння податку на додану вартість всередині країни, який успішно використовують схематозники. Так, при ввезенні в Україну будь-якого імпортного товару, за нього сплачується ПДВ в розмірі 20% від вартості. Тобто, за ввезення товару вартістю 10 млн грн. - імпортер платить 2 млн грн ПДВ. Згідно Законів України це означає, що подальший продаж товару за безготівковий розрахунок і передачу документів про сплату ПДВ - податкових накладних, покупцеві - дозволяє останньому списати з своїх податків 2 млн грн. Адже він їх уже заплатив при купівлі імпортного товару, в кінцеву вартість якого ці 2 млн у вигляді 20% ПДВ були закладені ще на кордоні. Але цей варіант не всім до вподоби… Є інший варіант, незаконний:  можна обрати тіньової шлях, по якому розмитнений імпортний товар можна продати всередині країни без документів, просто за готівку. Після такої реалізації фірма отримує готівку, виручені за товар і документи про сплату ПДВ, що дозволяє "продати" їх іншій недобросовісній фірмі, яка бажає ухилитися від податків на ті ж 2 млн грн, зазначені в податкових накладних. Так і відбувається ухилення від податків - в даному випадку це фіктивна угода між компанією-імпортером, має податкові накладні про сплату ПДВ та компанією, яка бажає заощадити на податках. Те, що товар був проданий за готівку - не біда, угода все одно фіктивна. Правда, є одна проблема: щоб списати податки, фірма повинна використовувати куплений нею товар у своїй діяльності.

Ось тут і потрібні співробітники податкової, які зможуть «не помітити» цю фіктивність і "підчистити" сліди операції, зробивши так, щоб в електронній базі ДПС в кінці кінців фігурувала угода купівлі будівельною фірмою, скажімо, будматеріалів, які будуть нібито "використані" в будівництві. А фіктивні податки "законно" спишуть з фірми. Власне, останнє дійство і називається "податковою скруткою", при якій один товар "скручується" на інший за допомогою ще однієї фіктивної угоди купівлі-продажу від підставної фірми та податківців, які "в долі". Зрозуміло, все це відбувається не безкоштовно. Податківці беруть за послуги 1-1,5% від всієї угоди, що у випадку, приміром з 12 млн грн складе - 120-180 тис. грн. Але в кінцевому підсумку витрати клієнта виявляються нижче 2 млн грн, які інакше довелося б заплатити в бюджет. Таким чином виграють всі, крім держави.

Приклад подібної угоди, при якій таке собі ТОВ "Е-світ постач" в Запорізькій області 30 березня оформляє 264 податкових накладних, "продавши" сигарети ТОВ "Стокхолд" зі сплатою ПДВ в 60,884 млн грн. У той же день ТОВ "Стокхолд" реєструє 1815 накладних на 59,3 млн грн ПДВ сумському ТОВ "Адога универс" як "продаж" газу і с / г продукції. А ТОВ "Адога универс", в свою чергу, 30 березня передає тисяча шістсот тридцять одну накладну на 59,3 млн грн ПДВ цілим 580 фірмам, кінцевим клієнтам. Підсумок операції - держава втрачає 59,3 млн грн податкових платежів.

Ці махінації давно відомі і, за словами екс-міністра фінансів Ігоря Уманського та українських ЗМІ завдають шкоди держбюджету в 5 млрд грн щомісяця.

Повертаючись до Ірини Долозіної, то вона у цих схематозах відіграє одну із головних ролей. Адже як ми зазначали у попередніх статтях у її підпорядкуванні - Донецька, Луганська, Харківська, Миколаївська і Запорізька області. Тоді як решта схематозників мають у підпорядкуванні по одному регіону: за Київську область відповідає В.о. начальника Головного управління ДПС у Київській області Орест Вітик; за місто Київ – В.о. начальника Головного управління ДПС у м. Києві - Нонна Багмет; Львівська область – Керівник ДПС Львівщини Василь Крисяк; Одеська область – Заступник керівника ДПС Одещини Єгор Федонюк. Також підкресленням наших даних у публікаціях є те, що нещодавні масштабні обшуки СБУ включали в себе області підконтрольні Долозіній, тобто вона входить в ряд підозрюваних.

Ще раз підкреслюємо, ми неодноразово публікували статті щодо діяльності колосальної сітки конвертаційних центрів під кришуванням Верланова та відмивання грошей Василем Костюком. Ірина Долозіна в наших матеріалах займала далеко не останнє місце.

Також не слід забувати й опубліковані матеріали Народним депутатом від партії «Слуга народу» Гео Леросом, де він заявляє про існування злочинної групи в ДПС України, що спеціалізується на "схемах" з ПДВ. До складу цієї групи, як вказується в довідці, входить і в.о начальника ДПС в Донецькій області Ірина Долозіна. Збитки Держбюджету, як вказується в довідці, за 8 місяців склали 25,5 млрд грн.

Головне управління ДПС в Донецькій області є ключовим в цих масштабних схематозах, а Ірину Долозіну називають мало не "сірим кардиналом" служби. Їй вдавалося знаходити спільну мову з усіма керівниками ДПС, починаючи з Романа Насірова. Вона в цій компанії часто займалася і кадровими призначеннями, серед яких екс-глава ДПС в Одеській області Наталія Чеботарьова. Остання була затримана за спробу підкупу місцевого прокурора. Найбільші підприємства, що спеціалізувалися на "податкових скручуваннях" - реєструвалися в Маріупольській податковій. Однією з найбільших подібних "скруток" є ТОВ "Реджо Логістика"- створене в серпні 2019 роки як торгово-посередницька фірма. На частку цієї фірми в лютому припадав найбільший обсяг ПДВ в реалізації - 53,2 млн грн, а сама фірма нібито курується Іриною Долозіной особисто.

  • ТОВ «Реджо Логістика», Код ЕГРПОУ 43163048, Харківська обл. Харків– оборот нк ПДВ  березень 132367209
  • ТОВ "Е-СВІТ ПОСТАЧ", Код ЄДРПОУ 42989700, Донецька обл., Маріуполь – оборот нк ПДВ березень 55316918
  • ТОВ "ТМ-СТИЛЬ" Код ЄДРПОУ 39072340, Львівська обл., Львів - оборот нк ПДВ березень 34411798
  • ТОВ "СЕРВІС ТОРГ-ПЛЮС" Код ЄДРПОУ 42062169, до недавно (07.05.2020) ТОВ «ТМ Стандарт», Полтавська обл., Полтава - оборот нк ПДВ березень 9776005
  • ТОВ "МАКСІ ТОРГ ЛТД" Код ЄДРПОУ 42292181, Львівська обл., місто Львів - оборот нк ПДВ березень 19664055.

У цих фірмах для заплутування слідів часто змінюють адресу і навіть назву. Приміро той же ТОВ "Реджо Логістика" має юридичну адресу в Харкові, а реєстраційна справа зберігається в Маріупольській міськраді. Тобто спочатку фірма була зареєстрована в приморському місті Донеччини, а потім "переїхала", що як мінімум підтверджує намагання заплутати сліди. Ці фірми є основними скупщиками табачного кредиту для схематозів. В загальному ними був нанесений ущерб бюджету на суму 251,5 млн. грн. В таких схемах перш за все використовуються фірми відомого обнальщика Василя Костюка, про цю персону ми неодноразово видавали статті згідно наших журналістських розслідувань.

Про те, що ТОВ "Реджо Логістика" використовується для "податкової скрутки" або як мінімум підозрюється в цьому, говорить постанова Печерського районного суду міста Києва від 15 квітня. В рамках даного документа фірма згадується як одне з 15 фіктивних підприємств, які використовуються злочинною групою. Діяльність останньої спрямована як на проведення тих самих махінацій з "податкової скрутці", так і на перемоги в державних тендерах з подальшим переведенням у готівку та розкраданням бюджетних коштів.

Також варто відзначити, що нещодавно 07 травня 2020 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва Матійчук Г.О у рамках кримінального провадження № 42020000000000265 від 13.02.2020 року зняв арешт на майно, а саме: активів - суми ліміту ПДВ в системі електронного адміністрування ПДВ в Державній фіскальній службі України з ряду фірм які були замішані у схематозах – серед них ТОВ «Реджо Логістика», Код ЕГРПОУ 43163048.

Тобто, можна констатувати що вже потрохи все пробують спустити на тормозах. Звільнили показово Верланова і компанію – і на цьому все. А це означає, що всі схематози знову починають працювати, а Ірина Долозіна із своїм стажем у «цій справі» тепер займе ще головнішу роль.

За цією ситуацією ми слідкували, слідкуємо і будемо слідкувати. Всі отримані факти ми передамо в управління СБУ. Українцям потрібен результат, а не показова гра на публіку. Тим більше – звільнивши Верланова, і залишивши Ірину Долозіну – про ніякі позитивні зміни й мріяти не треба. Долозіна як мінімум повинна покинути займану посаду, а також вся її незаконна діяльність повинна розслідуватись СБУ.

Цікавим фактом є те що Ірина Долозіна через суди хоче отримати статус учасника бойових дій. Про це нав’язливе прагнення свідчать судові ухвали. Ну якщо, схематози по скручуванню ПДВ та нанесення колосального ущербу державі - це «боєві дії», то «звісно» вона вже давно має отримати учасника… посиденьок в одному із «комфортабельних» українських «місць»… 

Ну і на завершення заглянемо в декларацію Ірини Леонідівни Долозіної, в.о. керівника ГУ ДПС Донецької області.

Згідно з деклараціє, поданою Долозіною 31 березня, їй і її чоловікові Володимиру Бандурі належать три квартири і одна кімната сукупною площею 372 квадратних метра, два з половиною нежитлових приміщення загальною площею в 2548 кв.м  і 38 653 кв м землі на чотирьох земельних ділянках. Втім, це багатство нерухомості достатньо неоднозначне, оскільки дві квартири і одна земельна ділянка подружжя знаходяться в Донецьку, зате в 2018 році чоловікові в.о. Глави ДПС Донеччини вдалося придбати квартиру в Києві площею 64 кв. м за 538 432 гривні. Живуть же вони у квартирі в місті Маріуполі, де знаходиться обласне управління ДПС. Також чоловікові Ірини Долозіної належать два авто: VOLKSWAGEN TOUAREG, на якому їздить головний податківець регіону і TOYOTA LAND CRUISER 200.

Що стосується цінних паперів і корпоративних прав, то чоловік Долозіної - Володимир Бандура є власником 25% корпоративних прав на ТОВ "Юридична компанія "Сизонс груп". Судячи з декларації, даний актив приносить бенефіціару понад 2,6 млн грн. Можна сказати, що бізнес чоловіка процвітає. Втім, в декларації за 2018 рік цей дохід був втричі менше - 872 578 грн. Все наче добре, якщо б не було кілька дивних моментів.

Можливо, бізнес Володимира Бандури і правда розцвів, але можливий і інший варіант, при якому йому просто знадобилося, що називається, "легалізувати" дохід для дорогих покупок. Так, в 2019 році чоловік головного податківця Донеччини придбав той самий TOYOTA LAND CRUISER 200 за трохи більше 1 млн грн і 13 412 квадратних метрів землі в Київській області під Ірпенем вартістю 2,7 млн ​​грн. При цьому сукупний дохід самої Ірини Долозіной в 2019 році становив 578 735 гривень. Ще 990 тисяч гривень Володимир Бандура заробив продажем рухомого майна, в тому числі двох авто - TOYOTA LAND CRUISER PRADO і ще одного VOLKSWAGEN TOUAREG. Очевидно, якби не різке триразове зростання доходу від підприємницької діяльності, то сім'я головного податківця області навряд чи змогла б дозволити собі такі дорогі покупки.

Але ще більше підозр викликають 3 млн 250 тис. грн готівкою, які Володимир Бандура отримав "в подарунок". Правда якщо джерело 1,5 млн з них більш-менш зрозуміле (їх подарував батько - Володимир Станіславович Бандура), то походження ще 1,75 млн готівкою - загадка. Їх чоловікові головного податківця регіону подарувала якась Тетяна Олексіївна Єгорова. В результаті зростання доходу від підприємницької діяльності, продажу майна, підозрілих "подарунків" готівкою і дорогих покупок в активі сім'ї головного податківця залишилися 1,5 млн грн. готівкою і 63 349 гривень на банківських рахунках. У декларації ж Ірини Долозіної за 2018 рік не було ні готівки, ні банківських рахунків. Очевидно, що сім'я нарешті змогла звести баланс з вигодою для себе.

Але за рахунок чого відбулося зростання добробуту сімейства в.о. керівника ГУ ДПС Донецької області Ірини Долозіної – покаже час, розслідування СБУ, та журналістська цікавість, зокрема й наша…

Далі буде…


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: [email protected]

Теги: В.о. начальника ДПС Донеччини,Ірина Долозіна,Головне управління ДПС в Донецькій області,Долозіна ДПС,ТОВ "Реджо Логістика",Ірина Долозіна Донецьк,Долозіна ДПС Донецьк,Ірина Долозіна декларація ,Долозіна Ірина корупція ,Долозіна податкова Донецьк,Долозіна Ірина Леонідівна ,корупція ДПС Донецьк,Долозіна ДПС у Донецькій області,Долозіна податкова служба,Ирина Долозина,Долозина Ирина налоговая ,Долозина налоговая Донецк,Долозина Ирина декларация
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР