Фігуранту семи кримінальних проваджень виділять 67,6 млн грн на ремонт площі в Дніпрі

Фігуранту семи кримінальних проваджень виділять 67,6 млн грн на ремонт площі в Дніпрі
105623 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Будівельна компанія «Норма» відремонтує площу Шевченка у Дніпрі за 67,6 мільйонів гривень. Як з’ясувало «Слідство.Інфо», ця фірма фігурує в мінімум cеми кримінальних провадженнях. Її звинувачують в ухиленні від сплати податків та фінансових зловживаннях.

За договором, який із компанією 12 травня підписав Департамент благоустрою та інфраструктури Дніпровської міської ради, до кінця наступного року виконавець має повністю перебудувати площу Шевченка. Внаслідок чого на площі мають з’явитись викладені бетонною плиткою тротуари, нові асфальтові доріжки, дорожні знаки й обмежувальні стовпчики, відеокамери, світильники, дощоприймачі, а також ялини, сливи, ялівці та інші дерева й кущі.

Як з’ясувала наша редакція, фірма «Будівельна компанія «Норма» (далі — «Норма») фігурує в щонайменше семи кримінальних провадженнях. У кількох із них компанію перевіряють на ухилення від сплати податків на мільйонні суми.

Приміром, у одному з них слідчі Управління фінансових розслідувань Державної фіскальної служби (ДФС) підозрюють, що «Норма» могла ухилитися від сплати податку на додану вартість у розмірі 5,8 мільйона гривень. Для цього фірма, вважають слідчі, могла залучити кілька фіктивних компаній, у яких нібито купувала послуги. 

В іншому кримінальному провадженні компанію також перевіряють щодо несплати податків. За даними слідчих прокуратури Києва, «Норма» та кілька інших фірм регулярно укладали договори з компаніями, що мають ознаки фіктивності. Також у схему могли залучити посадовців Державної фіскальної служби.

Також «Норма» фігурує в ще кількох кримінальних провадженнях щодо ймовірного ухилення від сплати податків, та у справі щодо користування послугами так званих конвертаційних центрів.

Підозрюють «Норму» і в фінансових зловживаннях та порушеннях при виконанні державних закупівель. Так, наприкінці 2018 року компанія виграла тендер на майже дев’ять мільйонів гривень щодо зведення будинку в селищі Солоне на Дніпропетровщині. Як згодом з’ясували правоохоронці, фірма завищувала вартість своїх робіт та купувала дешевші, ніж у договорі, будівельні матеріали. Зараз цю справу розслідує Нацполіція.

У ще декількох провадженнях щодо завищення вартості робіт та заволодіння бюджетними коштами компанія фігурує як субпідрядник основних виконавців.

Нагадаємо, нещодавно «Слідство.Інфо» розповіло, що реконструкцію школи в Києві довірили компанії, власника якої судять за «відкати» чиновникам. Торік його затримали на наданні 650 тисяч хабара за перемогу в закупівлях. Шкільний ремонт має обійтись у майже 74 мільйони гривень.

Теги: ухилення від сплати податків,кримінальні провадження,БК Норма,Дніпро,Ремонт
Автор: Prioritet
ПРЯМИЙ ЕФІР