Скандал в «Укрзалізниці» - старі схеми нового керівництва

Скандал в «Укрзалізниці» - старі схеми нового керівництва
24138 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Укрзалізниці назріває черговий корупційний скандал, до якого виявилися причетні Міністр інфраструктури України Владислав Криклій, та В.о. голови правління АТ "Укрзалізниця" Іван Юрик.

14 травня відбувся підсумковий етап конкурсного відбору претендента на надання послуг із забезпечення харчуванням пасажирів Інтерсіті і Інтерсіті +.

УЗШК намагалося провести цей конкурс з кінця минулого року, але перший його етап був скасований після того, як за рішенням суду на підставі позову одного із учасників (ТОВ «ВОГ КАФЕ») було заборонено проводити другий етап конкурсу. Друга спроба визначити «годувальника» тривала останні два місяці, і 14 травня все-таки пройшов аукціон.

Як зазначив член правління АТ «Укрзалізниця» Марчін Целеєвський, процес підготовки та самого відбору відбувався максимально прозоро, учасникам ринку було забезпечено доступ до рухомого складу філії УЗШК, а також надано вичерпну інформацію про технологію роботи.

«Ми надзвичайно прозорі і це підтвердив ринок – 9 компаній подали  свої пропозиції для відбору. Така велика конкуренція дає впевненість, що ми отримаємо краще співвідношення ціни та якості для наших пасажирів. Сподіваємося, що цей відбір стане стартовою точкою для нових великих проектів», – відзначив Марчін Целеєвський перед конкурсом.

Раніше за харчі для пасажирів швидкісних поїздів відповідало ТОВ «ВОГ КАФЕ», відоме під брендом WOG cafe. Але за період їх роботи виникало не мало запитань до якості їх роботи.

У соціальних мережах можна знайти безліч негативних відгуків пасажирів як щодо смаку й ціни вогівських харчів, так і щодо якості сервісу у вагоні-ресторані.

Ось лише декілька коментарів дописувачів (стилістику й орфографію оригіналу збережено).
укрзализнукрзализнукрзализн

Окрім відвертого обурення з боку пасажирів якістю обслуговування та вартістю харчування з боку пасажирів, до «ВОГ КАФЕ» було ще багато питань, стосовно відрахувань до державного підприємства АТ «Укрзалізниця». Адже завдяки умовам діючого договору (в середньому 1,24 млн гривень на місяць), держпідприємство не доотримувало величезні кошти – 43 млн грн. в рік. Тобто, за весь період «співпраці» з ВОГ КАФЕ Укрзалізницею було втрачено астрономічну суму - 172 мільйони гривень.

Завдяки ж проведеному конкурсу при 100% населеності пасажирів потягу сума відрахувань тепер становитеме 4 мільйони 830 тисяч на місяць, що в 4 рази більше, ніж донедавна сплачувало ТОВ «ВОГ КАФЕ».

Тому зовсім не дивно чому «ВОГ КАФЕ» , як виявилось,  вимагало від «Укрзалізниці» продовження співпраці з ними  на таких-же, «знецінених» умовах, і саме для цього неодноразово блокувала проведення нових конкурсів.
укрзализн

Щодо ситуації навколо результатів конкурсу, свою думку висловив  Член Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» Сергій Лещенко:

«Були оголошені результати внутрішнього відбору контрагента УЗ, що буде здійснювати харчування пасажирів у потягах “Інтерсіті +”. Донедавна і останні роки це робила компанія ВОГ КАФЕ. Ми розуміємо, що компанія ВОГ КАФЕ хоче і далі робити це собі в прибуток і з мінімальними відрахуваннями УЗ. В цьому - суть будь-якого бізнесу. Для цього ведеться цілеспрямована інформаційна кампанія і навіть блокується відбір у Волинському суді.

Але УЗ намагається теж бути бізнесом і виплутатися з багаторічної хибної практики, коли всі на світі вважали компанію дійною коровою, а УЗ мала бути задоволена нанесеними збитками. Члени наглядової ради не мають права втручатися в операційну діяльність. Ось та інформація, якою я володію на сьогодні. Оскільки ідеться не про закупівлю послуг з боку УЗ, то відбір компанії, що буде продавати їжу в потягах Інтерсіті +, міг проходити взагалі без конкурсу. Але УЗ з метою прозорості вирішило провести відбір та навіть дало право кожному учаснику конкурсу після відкриття конвертів зробити одну ставку на підняття своєї пропозиції.

До експертної групи, створеної в УЗШК, 9 учасників відбору подали документи, 2 учасники були дискваліфіковані. Лишилося 7 учасників на відкритті комерційних пропозицій. Найкращу пропозицію зробила компанія Грінед, яка погодилася сплачувати УЗ за харчування пасажирів Інтерсіті 4 мільйона 25 тисяч на місяць при населеності потягів пасажирами 80%.

З огляду на баталії, які ведуться вже в соцмережах, а також поведінку представника ВОГ КАФЕ на торгах, я прогнозую масовану медіа-атаку, адже ніхто не хоче втрачати 300 млн грн обороту в рік. Але тоді перед УЗ стоїть дилема - віддати цей ринок тому, хто гучніше за все кричить та звик вважати цю сферу своєю вотчиною, чи провести прозорий відбір на конкурсі та обрати найкращу цінову пропозицію.»

Сергій Лещенко, «провангував» ситуацію, що склалася за кілька днів після конкурсу.

Почалася проплачена інформаційна хвиля в деяких ЗМІ, з метою дискримінувати та спаплюжити ділову репутацію компанії-переможця.

Окрім влаштованої і проплаченої істерії в ЗМІ,  один із учасників конкурсу пішов ще далі – почав шукати того, хто буде представляти їх інтерес у владних кабінетах, щоб будь-якими методами відмінити результат конкурсу.

І такий «захисник» знайшовся в депутатському корпусі. Скандально відомий «екс-ресторатор», заступник голови Комітету з питань транспорту та інфраструктури Верховної Ради України, «слуганародовець» Микола Тищенко, який мабуть вирішив обзавестися дисконтною картою vtht;s WOG.

Спочатку було намагання  «по тихому» змусити комісію Філії "Українська залізнична швидкісна компанія" просто відмінити результати конкурсу. Але отримали відмову, адже як стверджують члени комісії УЗШК, вони жодним чином не порушили ані нормативних документів Укрзалізниці, ані внутрішніх розпорядчих актів філії УЗШК, і саме тому не вважають можливим вже після оголошення результатів конкурсу ось так відверто порушувати права компанії, що перемогла в ньому, надавши найбільшу цінову пропозицію.

Тому професійний «організатор стрілок братків 90-х» «Коля Оболонський» організував вирішення питання на більш вищому рівні.  І ось вже миттєво фейсбук пана т.в.о. голови правління Укрзалізниці Юрика І.І. відрапортував, що конкурс відмінено, оскільки він проводився з порушеннями.

Якими саме порушеннями пан Юрик у своєму повідомленні не уточнив, проте як нам стало відомо, вже на наступний день посадовців Філії "Українська залізнична швидкісна компанія", а саме директора, голову комісії та його заступника, які, на свій страх і ризик, чи не в перше в історії Укрзалізниці, провели конкурс відкрито та чесно, відсторонили від виконання обов’язків і призначили провести перевірку  роботи комісії, яка проводила конкурс. Мета перевірки за будь яку ціну «довести», що комісія філії УЗШК «щось таки порушила...»

Тобто, за весь час коли проходив конкурс не було жодного натяку з боку Укрзалізниці та, що найголовніше, від учасників конкурсу, на якісь порушення чи неправомірні дії комісії філії УЗШК. І лише коли аукціон, хід якого до речі, транслювався наживо, завершився перемогою не того, кого хотілося бачити де кому, виникла гостра потреба внести зміни до кваліфікаційних вимог учасників конкурсу і навіть повторно провести аукціон, збільшивши кількість кроків для підвищення ціни.

Такі дії наочно демонструюсь, наскільки керівництво УЗ не хоче бути відлученим від «потоків» та «схем», які вже десятиліттями «доять»  державне підприємство. Адже, яка може бути логіка у тому, що керівництво компанії, яка постійно волає про свою збитковість, банально відсторонює від роботи та виключає зі складу комісії працівників аби ті не заважали «розпилу бабла», а на саму комісію чиниться шалений тиск аби за будь яку ціну проштовхнути у переможці конкурсу компанію, що за весь час своєї роботи нанесла збитків державному підприємству на сотні мільйонів гривень.

Член Наглядової ради АТ «Укрзалізниця» Сергій Лещенко відмітив:

«…Ринок і полягає в тому, що компанія-продавець їжі в Інтерсіті відбирається публічно і обирається найкраща цінова пропозиція 4,025 млн/місяць. ВОГ пропонував «порєшать без конкурса» за 2,6 млн/місяць. УЗ є бізнесом і орієнтується на фінансовий результат для компанії. Особливо в умовах нинішнього кризового року було би безглуздо робити вибір на користь ВОГ просто тому, що ВОГ так хоче...»

Але це ще не все.

Як стало відомо, вже після програшу на  конкурсі, компанія «ВОГ КАФЕ» своїм черговим листом до «Укрзалізниці», запропонувала не проводити конкурс взагалі, а пролонгувати договір 2016 року, піднявши суму виплат до 4 250 000 гривень. Ось так просто «порєшати» і взагалі відмінити конкурс.

Здавалося би що це повний абсурд!!! Але ні!!! Вже на понеділок 25 травня Укрзалізниця направила запрошення всім учасника аукціону приїхати «на розмову». Зі своїх джерел стало відомо,  що на зустрічі учасникам конкурсу намагатимуться довести, що конкурс відбувався з численними порушеннями, отже існує нагальна потреба в усуненні «виявлених» недоліків.

В діях Міністра інфраструктури, та керівника «Укрзалізниці», вбачається очевидна корупційна складова, так як явно лобіюються інтереси окремого підприємства.

І це при тому, що всім відомо, що співпраця с даним підприємством вже призвело до недоотримання великих коштів як «Укрзалізницею», так і  бюджетом України відповідно.

Хотілося б вірити, що такі дії державних посадовців стануть предметом прискіпливої уваги антикорупційних органів України.

P.S. Welcome to Ukraine.

Далі буде…

Алекс Мамроцький

Теги: Тищенко Николай,Лещенко Сергей,ТОВ ВОГ КАФЕ,Wog,Тендери,Целеевский Марчин, скандал,Корупція,Укрзалізниця,Укрзализныця
Автор: Prioritet
ПРЯМИЙ ЕФІР