З «Іскри» - роздмухати полум’я

З «Іскри» - роздмухати полум’я
20193 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після чогось – не обов’язково внаслідок чогось.

Журналіст Бутусов рапортує про перемогу над Міноборони. Військові нібито взяли під козирок після його виступу про  борги НВК «Іскра». Вдарив блогер на сполох про знищення двох з половиною тисячного колективу, загрозу програмі радару ПВО 80К6КС1 та виробництву радару артилерійської розвідки "Зоопарк-3". Влаштував галас у медіа. Збурив істерику у соцмережах. Результат – міністерство пішло назустріч колективу. Виключило «Іскру» з реєстру боржників, розчистило шлях до фінансування її програм. Директор НВК "Іскра" Юрій Пащенко каже: "Наразі дане непорозуміння вирішене. Оборонне відомство виключило нас з реєстру боржників за неіснуючий борг та зробило все від себе належне перед Держказначейством. На даний момент ми очікуємо перерахування коштів на наш рахунок". Бутусов і деякі народні депутати приміряють ордени.

Результат і справді позитивний. Тільки про нього було добре відомо ще до того, як цю надуману проблему вкинули у публічну площину.

Тобто Бутусов і компанія розганяли зраду вже після того, як у Міноборони відреагували на проблему. А потім наввипередки тішились правильною відповіддю на завдання, яку заздалегідь прочитали у кінці підручника. Розіграли фарс, зірвали оплески.

Казус НВК «Іскра» виник не при міністрові Тарані, котрий лише третій місяць на посаді. При Тарані його оперативно вирішили, усвідомлюючи важливість підприємства для армії та обороноздатності країни. І про це знали ті, хто нехитрими маніпуляціями імітує суспільний контроль і плює на професійні стандарти. Дошкульний допис у Фейсбуці, кинута пожива для зарядженої  ботоферми, поширення мережею, нехтування фактчекінгом іншими ЗМІ – чергова зрада на виході.

Але ж ми про журналістику, а не політичну боротьбу, де це сьогодні норма. Команда, яка тільки прийшла у міноборони і має ще право на «перші два конверти», вже не вперше піддається масованій інформаційній атаці.

Сумлінне ЗМІ, отримавши інформацію про проблему (навіть злиту), зробить запит до причетних, і з урахуванням відповіді викладе суть. У іншому разі – ти труба, бачок, через який зливають інформацію опоненти у політичній війні.

Жодної моралі згадані персонажі з цієї репліки не винесуть. Хайп, лайк, кеш диктуватимуть і далі свої «стандарти». Будуть знову і знову роздмухувати з іскри полум’я.  А потім гребти жар. Чужими руками.

Теги: Міноборони,Військові ,НВК «Іскра»,ПВО 80К6КС1,Юрій Пащенко,Андрій Таран,Журналіст Бутусов,Бутусов
Автор: Vse.Media
ПРЯМИЙ ЕФІР