Як міністр охорони здоров'я на Кабмін сфальсифіковані документи підсунув

Як міністр охорони здоров'я на Кабмін сфальсифіковані документи підсунув
22643 ПЕРЕГЛЯДІВ

В середу, 27 травня, на засіданні уряду сталася безпрецедентна подія: міністр охорони здоров'я Максим Степанов вирішив "надурити" всіх – і навіть власного "шефа", прем'єр-міністра Дениса Шмигаля. 

Степанов зачитав під стенограму один документ – а підклав на підпис інший. 

Різниця кардинальна, мало того – коштуватиме українцям-пацієнтам немалих сум.

Отже, 1 квітня в Україні запрацював другий етап медичної реформи. Відповідно до закону всі лікарні впродовж останніх 2 років повинні були автономізуватися. 

Фактично, це дає лікарням можливість розпоряджатися власними коштами на свій розсуд та отримувати додатковий дохід. 

Майже 100% лікарень в Україні автономізувалися. 

З 1 квітня 1653 лікарні другої ланки (а це всі комунальні лікарні України, а також понад 60 приватних клінік і ФОПів) перейшли на нову систему оплати "за послугу". 

Все, що для цього було потрібно - це пройти процедуру автономізації, підключитися до електронної системи та підписати договір з Національною службою здоров'я України. 

Всі комунальні заклади ці умови виконали. Всі, окрім двох столичних.

Деякі "круті" столичні лікарні вирішили, що закони їм не писані – і не проходили необхідні процедури. 

Чому "круті"? 

Тому що Кабінет міністрів вирішив під 2 столичні лікарні не просто змінити правила, але й дати їм можливість заробляти на тих послугах, за які вже і так платить держава. 

Тобто спочатку – вони отримують гроші від НСЗУ за надану пацієнту послугу, а потім можуть змусити його заплатити за це ще раз. 

І всю цю аферу провернув міністр Степанов, адже саме він зачитував документ, а потім "підсунув" уряду інший.

Мова йде про зміни до постанови № 391, якими з-під закону виводять дві київські лікарні: "Центр мікрохірургії ока" та "Київський міський центр репродуктивної та перинатальної медицини"

В тексті, зачитаному з голосу міністром Степановим на засіданні уряду чітко йде мова про те, що хоча ці київські лікарні і не автономізувалися, уряд робить для них виключення і зобов'язує НСЗУ таки заключити з ними договори. 

Несправедливо? 

Так. Лобізм столичних лікарів, в той час як тисячі інших лікарень по всій Україні мали привести у відповідність документи? 

Так. Але все виявилося набагато гірше.

Ось документ, зачитаний міністром Степановим на засіданні. 

Документ, зачитаний міністром Максимом Степановим на засіданні

В ньому йде мова виключно про укладення договору між цими лікарнями і НСЗУ та необхідність до кінця року їх автономізувати.

А ось документ, який потім надіслав МОЗ як такий, що був проголосований урядом. І от у ньому текст вже кардинально інший.

Документ, який надіслав МОЗ, як проголосований урядом

В цьому документі вже йде мова не просто про укладення договору з двома неавтономізованими київськими лікарнями, але й про те, що ті послуги, за які платитиме держава, будуть так само платними. 

Тобто спочатку за пацієнта за послугу гроші перераховуватиме держава в рамках нової системи, де "гроші ходять за пацієнтом", а потім за цю ж послугу можна буде взяти гроші і у самого пацієнта, бо вона внесена до переліку "платних послуг".

Уявіть, окрім виключення, для двох окремих лікарень з поміж майже 2000, які наплювали на правила, їм ще й прописали подвійну оплату їх роботи!

Якщо подивитися на декларації керівників цих двох столичних лікарень, то все стане зрозуміло. Живуть вони явно не на свою зарплату.

Керівником "Київського міського центру репродуктивної та перинатальної медицини" є Вячеслав Камінський, колишній головний акушер-гінеколог МОЗу часів Раїси Богатирьової

При невеликій офіційній зарплаті у керівника клініки в декларації будинок в елітних Нових Петрівцях під Києвом, куплений в 2016 році, декілька квартир, земельних ділянок, годинники та автівки. 

Тут важко буде пояснити статки лікаря-мільйонера, як це роблять зазвичай, дружиною-успішною бізнесменкою, оскільки її річний дохід від роботи в "Епіцентрі" склав трохи більше 70 тис. на рік, тобто близько 6-7 тис. грн на місяць. 

При цьому подружжя задекларувало на двох близько 4 млн на рахунках в банках та $120 тис. готівкою.

Керівником "Центру мікрохірургії ока" є Любов Денисюк, теж досить небідна людина, статки якої явно не відповідають її заробітній платі. 

Керівниця клініки при офіційному доході в 45-50 тис. грн на місяць, задекларувала кілька земельних ділянок, будинок під Києвом, квартиру з гаражем у Болгарії та джип "Прадо". 

Успішним чоловіком бізнесменом тут теж навряд чи можна пояснити статки - оскільки в декларації вказано лише 3 дітей і жодної копійки аліментів.

Отже ми бачимо, що в угоду 2 столичним лікарням, а скоріше їх керівникам, які вирішили, що закон не один для всіх, Кабінет міністрів вирішив змінити правила. 

Але окрім цього обурливого лобізму, міністр охорони здоров’я банально підставив прем'єр-міністра та всіх членів уряду, підмінивши документи таким чином, щоб ці лікарні ще й могли отримувати подвійну оплату. 

Чи понесе за це хтось в уряді відповідальність і як тепер пояснювати тисячам інших лікарів, що перед законом всі рівні, хоча є, як бачимо, "рівніші"?

Олександра Устінова, народний депутат від партії "Голос", спеціально для УП.Життя

life.pravda.com.ua

Теги: Максим Степанов,міністр охорони здоров'я,сфальсифіковані документи,міністр Степанов,Кабмін
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР