Фігурант розслідування СБУ Тарас Завада може очолити Львівську ДПС?

Фігурант розслідування СБУ Тарас Завада може очолити Львівську ДПС?
29648 ПЕРЕГЛЯДІВ
Один з фігурантів кримінального провадження про розкрадання через конвертаційні центри «не менше 500 млн грн щомісяця» - в.о. заступник начальника Головного управління ДПС у Львівській області Тарас Завада може очолити управління. Про це сам Завада повідомив на закритій нараді, інформує джерело в центральному апараті ДПС (пише видання "comments.ua"). Його можливе призначення пов'язують з інтересами Василя Костюка.
Про Тараса Заваду за межами Львівської області відомо небагато. Згідно з його офіційної біографії, він кадровий податківець, який починав роботу барменом, а з 1997 року з незначною перервою працював на різних посадах у податкових органах Львова та області. При цьому Тарас Йосипович йшов у комерційний сектор лише одного разу - в 2005 році, після приходу до влади команди Віктора Ющенка, він на 4 роки пішов працювати начальником відділення "Укрсиббанку". Надалі зі зміною правлячих еліт кар'єра Завади йшла тільки вгору. У серпні 2019 року Завада був призначений на посаду начальника управління податків та зборів з юридичних осіб ГУ ГФС у Львівській області. А вже у вересні 2019 - Завада став ще і в. о. заступника начальника головного управління.
Починаючи з 2014 року Тарас Завада декларує виключно зарплату і пенсію матері, ніяких заощаджень у банках або готівки, ніяких нових квартир або земельних ділянок. З моменту подачі перших відкритих декларацій він користується автомобілем Toyota Camry, який належить його племіннику - старшому слідчому першого відділу з розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ГУ ГФС у Львівській області Ростиславу Степановичу Заваді. До речі, батько слідчого - Степан Завада - раніше займався транспортними перевезеннями у Львівській області.
У іншого свого родича - теж Тараса Романовича Завади, адвоката, з 2019 року Тарас Йосипович бере в користування Audi Q8 2019 року випуску. Деякі можуть угледіти в такій зв'язці потенційний конфлікт інтересів, оскільки Тарас Романович, згідно з даними системи YouControl, регулярно представляє в суді інтереси різних громадян з питань визначення митної вартості товарів та послуг, перетину митного кордону та інших, пов'язаних безпосередньо з діяльністю родича.
У січні 2020 року Служба безпеки України повідомила про викриття та припинення діяльності посадових осіб ДПС, які сприяли комерсантам у виведенні в тіньовий сектор економіки понад 500 млн грн. щомісяця. Зокрема, з'ясувалося, що чиновники незаконно давали можливість ряду "конвертационно-транзитних груп обходити систему автоматизованого моніторингу оцінки ступеня ризику і, як наслідок, ухилятися від сплати податків в особливо великих розмірах. Податківці в Київській, Львівській, Миколаївській, Волинській та Донецькій областях та місті Києві вступили в змову ІТ-шниками, які розробляли програмне забезпечення для ДПС, і створили можливість для незаконного формування податкового кредиту з ПДВ "потрібним людям". Для цього використовувалися понад 300 фірм-прокладок.
Деякі сайти вказували, що серед фігурантів цих схем були, зокрема, Тарас Завада і його начальник Василь Кресяк.
Після обшуків СБУ в будинках Завади, Костюка та Кресяка, фігуранти справи про багатомільярдні розкрадання з держскарбниці стали будувати нові плани на життя вже при новому голові податкової Олексію Любченко. За даними джерел, Тарас Завада, вже анонсував своє призначення главою податкової у Львові на закритій зустрічі. За чутками, ця заява викликала невдоволення місцевого бізнесу. У підприємців виникло побоювання, що поліпшення ситуації з конвертаційними центрами, на яку сподівалися в регіоні після резонансного викриття СБУ, розраховувати не варто.
Не виключено, що після звільнення з податкових органів Сергія Верланова, Василь Костюк в особистих цілях вирішив просувати на посаду голови ДПС у Львові когось з "місцевої еліти".
На нещодавній нараді з керівниками регіональних управлінь податкової служби Олексій Любченко прямо заявляв, що за "ризиками з адміністрування ПДВ" буде встановлений "подвійний контроль". Додаючи в закритій частині, що Львівська область є одним з найбільш проблемних регіонів за цим напрямом. Тим не менш, якщо Завада буде дійсно призначений, виникне підозра, що розслідування СБУ ігнорується.
comments.ua
Теги: ДПС у Львівській області,Тарас Завада,Василь Кресяк,ГУ ГФС у Львівській області,конвертаційні центри,Тарас Завада ДПС,СБУ,ДПС,Завада,Кресяк,Олексій Любченко,Сергій Верланов,Василь Костюк
Автор: wikibazacom
ПРЯМИЙ ЕФІР