Держгеонадра на чолі з Романом Опімахом незаконно продали 413 гектарів на Житомирщині під бурштиновий кар’єр?

Держгеонадра на чолі з Романом Опімахом незаконно продали 413 гектарів на Житомирщині під бурштиновий кар’єр?
20371 ПЕРЕГЛЯДІВ

Скандали довкола Державної служби геології та надр України не вщухають з моменту її створення у 2010 році. Посадовців цього відомства постійно звинувачували у сумнівному розподілі дозволів на видобуток корисних копалин та гальмуванні потрібних для розвитку галузі реформ. Та з приходом на посаду керівника цієї структури Романа Євгеновича Опімаха (8 листопада 2019 року)  – всі попередні махінації на фоні його схематозів виглядають «дитячими іграми».

Роман Опімах, як кажуть «за діло», неодноразово стає «героєм» багатьох журналістських розслідувань. Терез його «токсичність» вже навіть шириться інформація про його можливе звільнення. Та чи заслуговує звільнення Опімах? – НІ! А це «НІ» - в сенсі що одним звільненням його покарання буде занадто м’яким, адже в реальності вчиненні ним діяння тягнуть на чималий термін?!...

Так, до колосальної кількості, м’яко кажучи сумнівних діянь потрібно додати й те, що нещодавно Держгеонадра продали київській фірмі ТОВ «ДЕРЕВООБРОБНА ЄВРОЛІС» дозвіл на 413 гектар землі Житомирщини. Мова про територію поруч з містом Олевськ, де буде бурштиновий кар’єр.

В Олевському районі між селами Андріївка, Сущани і Хмелівка в лісі біля річки Уборть планується видобуток бурштину. Відповідно,  25 травня 2020 року Держгеонадра України продали Спеціальний дозвіл на користування надрами – Ділянка «Біла» київської фірмі ТОВ «ДЕРЕВООБРОБНА ЄВРОЛІС» на 5 років. Територія ділянки майже 413 га. Спецдозвіл продано без узгодження депутатів міськой ради Олевської ОТГ, Житомирської обласної ради та громади сіл Андріївка, Сущани, Хмелівка.

 

Дежгеонадра Украиїни грубо порушили законодавство України:

— зокрема закон про надра, де в статті 16 чітко вказано; площа ділянки надр, на яку надається спеціальний дозвіл на геологічне вивчення бурштиноносних надр, у тому числі дослідно-промислову розробку родовищ з подальшим видобуванням бурштину (промисловою розробкою родовищ), не може перевищувати 10 гектарів.

— закон про місцеве самоврядування, де вказано що спецдозвіл має бути погоджено з обласними та місцевими радами.

ТОВ "ДЕРЕВООБРОБНА ЄВРОЛІС" яка купила спецдозвіл, зареєстрована в місті Київ, вул. Звіринецька, 63 за цією ж адресою зареєстровано більше 3000 юридичних осіб.

 

До речі, такі дії всупереч Закону пов’язані із бурштином для Опімаха звичне явище. Так, 16 грудня 2019 року Держгеонадра України вже встигли незаконно продати спецдозвіл на видобуток бурштину київської фірмі ТОВ "ЕКОЛОГІЧНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТА БУДІВНИЦТВО" на 20 років. 

 

Територія ділянки майже 430 га і знаходиться у Коростенському районі біля села Сушки поруч з річкою Уж.

Житомирська обласна рада, без узгодження з сільськими радами та громадою прийняла рішення про погодження. Але це рішення на продаж спецдозволу було незаконним, тому погодження обласної ради було скасовано судом.

Варто зазначити, що згідно розслідування колег із «СтопКору»  Держгеонадр за керування Опімаха -  надходження до державного бюджету за користування надрами скоротились у 20 разів. Однак у самого чиновника з'явилась елітна квартира в столиці вартістю більш ніж 4 мільйони гривень.

 

За перший квартал 2020 року до бюджету надійшло лише 10 млн грн Ілюстрація: СтопКор

Автор Андрій Громов, спеціально для «Політика.Ком»

Теги: Державна служба геології та надр України,Роман Опімах,Роман Опімах держгеонадра,Держгеонадра України,видобуток бурштину,ТОВ ДЕРЕВООБРОБНА ЄВРОЛІС,бурштиновий кар’єр,Романа Євгенович Опімах
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР