Бюджет України втратив 100 мільйонів гривень на закупівлі мастил для «Укрзалізниці»

Бюджет України втратив 100 мільйонів гривень на закупівлі мастил для «Укрзалізниці»
19899 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Укрзалізниця» вже оголосила про плани відновлення транспортного сполучення після карантину. Проте залізничний квиток може стати розкішшю, адже кожному пасажиру доведеться за нього переплачувати. Натомість у кишенях держслужбовців можуть осісти значні кошти. Про яку суму йдеться? Та хто обкрадає мільйони українців? Дивіться у розслідуванні Марії Гураль.,

Причина – в тому, що у вартість квитка заклали ціну на паливо. Якщо вона зростає, ми сплачуємо за дорогу більше. Однак хоча розцінки на паливо з початку року почали падати, в «Укрзалізниці» закуповують мастила через непрозорі тендери за космічними цінами.

За оцінками директора компанії «КСМ-ТРЕЙД» Олексія Буйницького, за поточного стану речей із тендерами на закупівлю мастильних матеріалів, Україна може недоотримати величезну суму – до 100 мільйонів гривень. І заберуть її саме з наших з вами гаманців.

Ця історія бере початок ще у грудні 2019 року, коли «Укрзалізниця» запланувала закупівлю моторних мастил. Проте процедура придбання затягнулася і лише в березні 2020 року за ініціативи Департаменту планування і очікування цін у сфері закупівель УЗ оголосили два ідентичних тендери на суму понад чверть мільярда гривень.

Замовником було проведено дві процедури закупівлі на оливи та мастильні матеріали, які спричинили великий ажіотаж серед учасників.

Документи на учать у тендері подали сім компаній Фото: ProZorro (скрін)

Узяти участь захотіли 7 претендентів. З-поміж них – офіційні представники двох найбільших українських заводів-виробників мастил – компанії «Торум» й «Міроіл», які багато років співпрацювали з УЗ, та компанія «КСМ-Трейд», яка також неодноразово надавала послуги установі.

«Кваліфікацію ми пройшли і нібито все було нормально. Ми почали далі готуватися до тендеру, документацію розмістили в ProZorro, але наступного дня нас зняли», – розповідає пан Буйницький.

Таким чином замовник відхилив пропозиції багатьох учасників і допустив до аукціону лише двох фаворитів.

stopcor.org

Теги: Укрзалізниця,"Укрзалізниця", Держзакупівлі,залізниця,Іван Юрик,Корупційні схеми,КСМ-груп,Міністерство інфраструктури,паливо,порушення тендери
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР