Земля ‒ народу, гроші ‒ Косик, або як працює корупція по-полтавськи

Земля ‒ народу, гроші ‒ Косик, або як працює корупція по-полтавськи
32815 ПЕРЕГЛЯДІВ

Наприкінці травня звільнили голову Держгеокадастру Дениса Башлика, що викликало певні кадрові перестановки у цій державній структурі, і, звісно, почало трусити регіональні відділення. Якщо на центральному рівні кадрові ротації відбуваються постійно, то на місцях чиновники «середньої руки» десятиліттями залишаються на своїх місцях. На таких прибуткових посадах втілюються в життя корупційні схеми різних масштабів і обсягів. Мабуть, тому в Держгеокадастру за всі роки його існування склався імідж найкорумпованішого державного органу. І зараз, коли в Києві влада намагається хоч якимось чином реформувати цей орган, на місцях далі залишаються «старі кадри», які працюють за корупційними схемами.

Як стають чиновниками?

Мабуть, влада у Києві й не підозрює, що на Полтавщині є така собі Алла Косик, яка обіймає посаду заступника начальника Головного управління Держгеокадастру Полтавської області. Цю посаду вона зайняла ще за попередньої влади, 2017 року, а «хлібні» місця в цій структурі Алла Косик почала отримувати ще в далекому 2006-му. Тоді її призначили на посаду заступника керівника відділу земельних ресурсів Чутівського району за сприяння відомого на Полтавщині Григорія Шария, який «вирішує» земельні питання в області ще з 90-х. Понад п’ять років у місцевих ЗМІ випливала інформація про корупційні схеми, які прокручували ці двоє.

Хабарі квартирами

2013 року пані Косик отримала кар’єрний злет: за сприяння свого давнього партнера пана Шария її призначають вже начальником Держгеокадастру міста Полтави. Місцеві забудовники добре запам’ятали новопризначену пані Аллу. Вона швидко розгорнула схему, коли забудовники були змушені віддавати квартири за 10% вартості особисто пані Косик та її «довіреним особам». Без цієї «данини» жодного дозволу та рішення від державного органу отримати було неможливо. За це Алла Косик гарантувала забудовникам, які знаходили з нею «спільну мову», імунітет від інспекційних перевірок і погодження всіх проектів.

Після завершення будівництва пані Алла продавала квартири вже за повною вартістю і таким чином накопичувала корупційний капітал. Собі ж зрештою вона залишила трикімнатну квартиру в центрі Полтави, в елітній новобудові.

Якщо підняти старі документи, то на пані Косик у той час правоохоронні органи відкривали кримінальні справи за фактами хабарництва. Проте якимось дивним чином ці справи не доходили до суду, адже свідки відмовлялися давати покази. Мабуть, і тут допомогли старі зв’язки. Справи одна за одною розвалювалась, а Алла Косик далі багатіла.

Сімейний корупційний «бізнес»

2017 року Косик перейшла працювати вже до обласного Головного управління Держгеокадастру, де її діяльність розгорнулась на повну силу. Адже вона отримала в управління всю обласну інспекцію. Проте Алла стала трохи більш обережнішою ‒ місцеві фермери й підприємці тепер не часто стикаються з нею особисто. Проте добре знають Станіслава, її чоловіка. Тож якщо хочете, щоб на порушення закрили очі або просто не «штормили» ваш бізнес на Полтавщині, треба заплатити Станіславу грошей. І якимось дивним чином інспектори забувають про ваше існування. Отже, як за феодальних часів, щоб користуватись місцевою землею треба платити данину подружжю Косиків.

 Зараз пані Алла має намір стати справжньою «маркізою» Полтавщині та активно мітить на посаду вже керівника Головного Управління Держгеокадастру області, намагаючись запевнити чинну владу у своїй прихильності, а спроби зняти її з посади – політичними переслідуваннями. Про це вона пише на своїй фб-сторінці.

Чи буде далі існувати корупційно-феодальний устрій в області або відбудеться довгоочікуване очищення влади ‒ залежить, в першу чергу, від центральної влади. Вся надія на новопризначеного голову Держгеокадастру Романа Лещенка. Адже з кадровими оновленнями з’являється надія на те, що до керівництва на місцях прийдуть нові некорумповані професійні чиновницькі кадри, яких хвилюватиме доля країни, а чесність та  справедливість будуть непорушними принципами роботи на держслужбі.

kolo.news

Теги: Алла Косик,хабар,держслужба,Башлик,Денис Башлик,Держгеокадастр, Госгеокадастр,чиновники,Косик ,Держгеокадастр Полтавської області,Полтавська область,Григорій Шарий,Шарий,Григорий Шарий Википедия,ЗМІ ,Полтава,Головне управління Держгеокадастру,корупція ,Коррупция,Коррупция Косик,Косик Держгеокадастр
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР