Члени Ради Національного банку не відчували жодного політичного тиску з боку нинішнього або попереднього керівництва держави - Голова Ради НБУ Богдан Данилишин

Члени Ради Національного банку не відчували жодного політичного тиску з боку нинішнього або попереднього керівництва держави - Голова Ради НБУ Богдан Данилишин
19372 ПЕРЕГЛЯДІВ

З подивом дізнався про подання Головою Національного банку Яковом Васильовичем Смолієм заяви про звільнення за власним бажанням у зв’язку із "політичним тиском".

Маю відзначити, що ані я особисто, ані інші члени Ради Національного банку не відчували жодного політичного тиску з боку нинішнього або попереднього керівництва держави та мали безперешкодну можливість забезпечувати незалежну політику та виконання основних функцій Національного банку. Враховуючи чутливість грошово-кредитної сфери, вважаю, що заяви про політичний тиск на керівництво Національного банку є необережними та створюють ризик зниження довіри іноземних інвесторів та українських громадян до державних інституцій в Україні, що, в свою чергу, матиме негативні наслідки для економіки у період кризи.

Разом з тим, для мене як Голови Ради Національного банку було за честь працювати з 2016 року разом з Яковом Смолієм та колективом Національного банку над реформуванням банківської системи України, вдосконаленням монетарної політики та впровадженням міжнародних стандартів банківської діяльності. Рада Національного банку, яка відповідає за розроблення Основних засад грошово-кредитної політики та здійснення контролю за її проведенням, підтримувала діяльність Правління Національного банку у реалізації політики, спрямованої на зниження інфляції та забезпечення фінансової стабільності в державі.

Водночас Рада Національного банку неодноразово впродовж останніх років вказувала на недоліки та незбалансованість політики центрального банку, вибірковість застосування монетарних інструментів та недостатньо активну діяльність Правління Національного банку з відновлення кредитування та стимулювання економічної активності в Україні. Зокрема, за результатами засідання Ради, яке відбулося 30 червня 2020 року, було прийняте рішення про те, що жорсткість грошово-кредитної політики Національного банку у 2018–2020 роках призвела до суттєвої деформації економічних стимулів діяльності банків та скорочення рівня кредитування економіки.

Нагадаю, що згідно Закону України «Про Національний банк України» Голова Національного банку звільняється з посади Верховною Радою України за поданням Президента України у зв'язку із заявою про відставку із зазначенням аргументів такого рішення, поданою у письмовому вигляді та прийнятою Президентом України. З огляду на визначений Законом порядок прийняття рішень, вважаю, що керівництву Національного банку необхідно бути стриманими у заявах та діяти у чіткій відповідності до законодавства України.

Разом з тим, я переконаний, що попри можливий тимчасовий період невизначеності, пов’язаний із поданням Головою Національного банку заяви про відставку та її розглядом Президентом України та Верховною Радою України, Національний банк як незалежна та професійна державна інституція забезпечить стабільність гривні та фінансового ринку України.

Голова Ради НБУ Богдан Данилишин

Теги: Богдан Данилишин,Рада НБУ,НБУ,Національний банк України,ВВП,Економіка,ОВДП,Голова Ради НБУ Богдан Данилишин,Данилишин НБУ,Данилишин нацбанк , Нацбанк,Богдан Данилишин нацбанк,Богдан Данилишин рада НБУ,Яков Смолій,Правління Національного банку
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР