Сімейна нажива: на Херсонщині родина роками «заробляла» на базі відпочинку для людей з інвалідністю

Сімейна нажива: на Херсонщині родина роками «заробляла» на базі відпочинку для людей з інвалідністю
23981 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Херсоні викрили родинний клан, який 13 років обкрадав базу відпочинку для людей з інвалідністю просто перед очима Центрального правління організації. Мільйонні корупційні оборудки, зволікання з боку керівництва та величезні збитки підприємству – подробиці тривалих шахрайських комбінацій розповів директор херсонського виробничого підприємства УТОС Олександр Бондаренко.

База відпочинку «Маяк», що у Залізному порту, перебуває на балансі виробничого підприємства громадської організації УТОС (Українське товариство сліпих). У сезон заклад може приносити до 17 млн грн прибутку. Проте за часів правління завідувачки Галини Булгакової та її родини офіційно суми зазвичай не перевищували 4-5 млн. А кошти, списані нібито на потреби бази, насправді не витрачалися за цільовим призначенням.

Baza Mayak
Фізично-оздоровчий комплекс бази відпочинку «Маяк» Фото: СтопКор
Baza Mayak
Один з корпусів бази відпочинку Фото: СтопКор
Baza Mayak
Вихід до моря Фото: СтопКор

«Вона (Г. Булгакова – ред.) списувала кошти на закупівлю продуктів, підробляючи накладні. Підписувала їх від імені ФОПів, які з нею навіть не співпрацювали. За однією з таких накладних, зокрема, було списано 530 000 грн», – сказав пан Бондаренко.

Афери дружини успішно прикривав чоловік, директор виробничого підприємства Петро Булгаков. Невістка працювала її заступницею, а молодший син – начальником охорони бази. Звертаємо увагу, що така відповідальна посада, як начальник охорони, була віддана наркозалежній людині, яка притягалася до кримінальної відповідальності за зберігання наркотичних речовин, а також перебуває на обліку у нарко- та психоневрологічному диспансері. Родинний «бізнес» з відмивання коштів дозволив Булгаковим придбати автомобіль Ford EDGE 2017 року вартістю 60 000$. При цьому автомобіль завезений зі США за незрозумілою схемою, адже за офіційними документами вартість вказана втричі менша – 24 000$.

Petro Bulgakov
По центру за столом колишній директор херсонського УВП Утос Петро Булгаков
Anna Bulgakova
Невістка колишньої завідуючої Анна Булгакова

Зазначимо також, що старший син Булгакових є громадянином Росії, при цьому обіймає посаду наглядача маяка у с.Рибальче Херсонської області.

Олександр Бондаренко став директором підприємства УТОС у березні 2019 року. Щойно обійнявши посаду, він почав розбиратися з довіреними йому об’єктами і виявив мільйонні нестачі та сумнівну бухгалтерську схему щодо бази «Маяк». Але, звернувшись до Центрального правління організації у Києві, отримав замість підтримки та прозорого розв'язання питання комісії для перевірки його власної роботи. Бондаренка самого звинуватили у 13 роках корупційного свавілля на «Маяку» та хотіли розірвати з ним трудовий контракт. Ба більше, при розподілі бюджетних коштів на 2020 рік ЦП зменшило фінансування херсонського підприємства на 130 000 грн – з 330 000 до 200. Попри те, що на базі «Маяк» щороку коштом підприємства оздоровлюються члени херсонської обласної організації УТОС.

Директор херсонського УВП Утос Олександр Бондаренко Фото: Facebook

«Коли я ознайомився з результатами роботи довірених мені об’єктів, я був, м’яко кажучи, в шоці. Мені відверто пропонували частину прибутку за мовчання. Нам ледь вдалося виселити пані Булгакову та її родину. Навіть після свого звільнення вона продовжувала залишатися на базі та використовувати кошти «Маяка» в особистих цілях», – розповів Олександр Бондаренко.

Він зазначив, що виселяти колишню завідувачку новому керівництву довелося з допомогою правоохоронних органів. Понад те, він був змушений звернутися до поліції охорони, адже звільнена завідувачка самовільно розпочала на базі якісь будівельні роботи.

Нині за фактом розкрадання коштів відкрите кримінальне провадження № 12020230040001005 за ч. 2 статті 191 КК України – «Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем». За словами слідчого Павла Крайнова, усі фігуранти справи зі слідством співпрацюють, у справі проводиться низка експертиз.

На сьогодні база відпочинку «Маяк» – одна з трьох великих офіційно відкритих зон відпочинку на узбережжі Залізного порту, яка отримала всі документи для дозволу на роботу. Цього року там провели ремонт більш ніж на 100 тис. грн, і заклад приймає відпочивальників у звичайному режимі. «СтопКор» ретельно стежить за перебігом справи проти шахрайських схем на базі.

stopcor.org

Теги: Херсонщина,Корупційні схеми,Корупція, Олександр Бондаренко.,база відпочинку «Маяк»,Галина Булгакова,Українське товариство сліпих,Петро Булгаков,Анна Булгакова,Олександр Бондаренко, будівельні роботи,економіка,Юлія Булгакова
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР