СБУ задокументувала масштабне розкрадання коштів Укрзалізниці через закупівлю неякісних запчастин

СБУ задокументувала масштабне розкрадання коштів Укрзалізниці через закупівлю неякісних запчастин
248257 ПЕРЕГЛЯДІВ

Служба безпеки України задокументувала масштабне розкрадання коштів акціонерного товариства «Укрзалізниця», що створювало загрозу стабільному функціонуванню залізничних перевезень.

Оперативники спецслужби встановили, що протягом 2018-2019 років комерсанти вступили у змову з деякими керівниками одного з департаментів та структурних підрозділів АТ «Укрзалізниця». Посадовці забезпечували ділкам перемоги у тендерах, незважаючи на те, що «підрядники» не мали відповідних дозволів та сертифікатів на здійснення ремонту колісних пар для пасажирських вагонів. Вони також постачали товариству запасні частини неналежної якості та невідомого походження, завезені контрабандним шляхом з РФ. Загальна сума контактів становила майже 200 мільйонів гривень.

При цьому, шляхом масштабних фальсифікацій обсягів виконаних робіт фігурантами провадження із використанням суб’єктів господарювання з ознаками фіктивності близько 50 мільйонів гривень переведено у готівку та привласнено. 

За висновками фахівців, експлуатація на рухомому складі запасних частин, відновлених із порушенням технологічних процесів, могла створити реальні передумови до виникнення надзвичайних подій.

У межах розпочатого кримінального провадження співробітники СБ України проводять у п’яти областях 27 обшуків у структурних підрозділах Укрзалізниці, виробничих і офісних приміщеннях та місцях проживання фігурантів.  

В офісі компанії-постачальника, причетної до протиправного механізму, правоохоронці вилучили 65 тисяч доларів США, понад 2 мільйони гривень, печатки низки комерційних структур, залучених до фіктивних господарських операцій, у тому числі підроблену печатку національного перевізника.

Наразі за всіма адресами проведення обшуків описується та вилучається фінансово-господарська документація, що підтверджує протиправний характер діяльності фігурантів. Зокрема, виявлено договори постачання, акти здачі-приймання робіт, реєстри податкових та видаткових накладних, рахунки на оплати, авізо, технічні паспорти, посадові інструкції, довіреності, сертифікати.

Триває досудове слідство у кримінальному провадження за ч. 2 ст. 364 та ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України.

Операція проводиться спільно із регіональними підрозділами ГУ ДФС України під процесуальним керівництвом прокуратури Запорізької області.  

ssu.gov.ua

Теги: Укрзалізниця,Укрзалізниця корупція,СБУ ,Служба безпеки України,спецслужби ,СБ України,розкрадання коштів
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР