З приходом на пост Глави СБУ Миколаївщини Віталія Герсака – вперше за часи Незалежності України регіоном не управляє криміналітет

З приходом на пост Глави СБУ Миколаївщини Віталія Герсака – вперше за часи Незалежності України регіоном не управляє криміналітет
226783 ПЕРЕГЛЯДІВ

Жителям Миколаївщини напевне добре вкарбувався в пам'ять візит Президента України Володимира Зеленського в їхній регіон який відбувся 17 липня минулого року. Адже тоді Гарант на всю державу висловив думку, що Миколаїв - це саме бандитське місто країни. Президент Зеленський порівняв тодішню владу на Миколаївщині з бандитами і звільнив т.в.о. губернатора Боня.

Думка Володимира Олександровича була лише констатацією даного факту. Жителі регіону знають, що практично протягом всього часу Незалежності України регіоном правили далеко не місцеві державні посадовці, а кримінальні авторитети. І скільки б не мінялось мерів, голів ОДА, депутатів – все рівно керування йшло не з державних офісів, а з вуст місцевих бандитів, адже чи не кожен новий чиновник практично стелився під місцеву кримінальну «еліту».

Та восени 2019 року ця «епоха» правління криміналу почала переходити у фазу свого завершення, а на сьогоднішній день регіон фактично позбавлений впливу збоку «бравих» злочинців.  А пов’язано це із приходом на пост Глави СБУ Миколаївської області Віталія Герсака. Новий очільник СБУ з перших же днів побачив реальну картину, і це те що чи не всі тодішні місцеві чиновники, бізнесмени практично не приймають відповідальних кроків без узгодження із криміналітетом. Герсак зробив все тактично правильно – першочергово взявся за могутні злочинні клани, адже без усунення їхнього впливу місцевих посадовців хоч «пачками» міняй – це нічого б не дало. Головним авторитетним опонентом для головного СБУ-шника області звісно став Михайло Титов, він же «Мультик», який править в регіоні вже не перше десятиліття.

Кардинально заявив Герсак про свої наміри очистити регіон від бандитизму буквально в перші місяці на своєму посту. Так, 1 листопада 2019 року, співробітники спецпідрозділу Служби безпеки України «Альфа» спільно з поліцією затримали Апті Іслангіреева, відомого в кримінальних колах.Крім нього затримані були ще 9 фігурантів справи.

 

Місцевого кримінального авторитета Апті Іслангіреева затримали за підозрою в скоєнні кримінальних злочинів, передбачених статтями 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини), 147 (Насильницьке зникнення), 189 (Вимагання), 289 (Незаконне заволодіння транспортним засобом) Кримінального кодексу України.

Цей день став своєрідним «дзвіночком» від СБУ в сторону криміналітету, а Герсак дав зрозуміти за його присутності в області в авторитеті(повазі) буде тільки Українське Законодавство, а не місцева бандитська свита.

А дальше пішов штурм й самого «Мультика», який напевне перший раз в житті відчув що в Україні таки є сумлінні правоохоронці з якими домовитись неможливо! «Мультик» (М. Титов) ще з 90-тих вважався практично недоторканим. Та для Герсака розслідування всіх злочинів за участю цього авторитета стало справою честі. І до речі, як ми вже побачили - честь для нього не пусте місце, адже він крок за кроком перекриває кисень у всіх незаконних оборудках де фігурує «Мультик». Зараз же «Мультикові» далеко не до управління регіоном, адже після поранення 6 квітня його близькі реальний стан його здоров’я тримають у таємниці. Та відомо, що його піддані практично опустили руки і стараються відсидітись в тіні, адже розуміють що в будь-яку мить Герсак із своїми підлеглими можуть завітати в гості. Ще частина соратників цього криміногена в конвульсіях пробує пройти у місцеву Раду на майбутніх виборах, та й тут їм явно нічого не світить крім, можливого тюремного терміну…

До речі щодо тюремного терміну то нещодавно таку винагороду вже отримав Ігор Науменко, він же «Наум» - також один із представників місцевої кримінальної «еліти». Разом із Науменком згідно з рішенням взяли під арешт у залі суду ще й Грудського та Уварова.

 

Нагадаємо, Науменка 3 липня 2020 року в Миколаєві співробітники СБУ. Затримання відбувалося в кафе "Картопляна хата", розташованому в районі перетину проспекту Центрального і вулиці Шосейної (Фрунзе).

 

Довкола Науменка вже давно збирались «хмари» та реально заарештувати і відправити його за грати ніхто до Герсака не насмілювався. Можливо саме через такі кардинальні дії СБУ області на чолі з Герсаком  головний кримінальний авторитет «Мультик» зараз практично затаївся. За реальністю відношення до криміналу в області з боку СБУ Титова явно чекає  доля «Наума», ну хіба що ще з більшою кількістю проведених років за гратами.

До речі, область вже явно починає «приходити до тями», підприємцям почали віддавати віджаті  «Мультиком» підприємства. Приміром, у 2003 році місцевий підприємець Анатолій Мазур побудував ринок по вул. Космонавтів, 156-А. У 2003-му було створено підприємство ТОВ «Ринок-Торг-Сервіс». Засновником і директором якого став вищезгаданий Мазур. Другий засновник - Олександр Богомолов. Та у вже в 2016 році за допомогою Богомолова було здійснено рейдерське захоплення ринку людьми Титова. Схема захоплення одна з найбільш примітивних і поширених в Україні. З одним із засновників підприємства Богомоловим в злочинну змову увійшли «кримінальні елементи» на чолі з Михайлом Титовим і миколаївським адвокатом Василем Калаянова з його юридичною фірмою "Магістр». Довгі роки Мазур не міг повернути свій бізнес, і аж в 2020 році Верховний суд України виніс постанову про те, що Анатолія Мазура незаконно відсторонили від посади директора ТОВ «Ринок-Торг-Сервіс» і вивели зі складу засновників підприємства. Тобто Мазур визнаний законним директором і засновником ТОВ «Ринок-Торг-Сервіс».

Зрозуміло, що багато хто задасть питання, а при чому тут Герсак, якщо рішення прийняв Верховний суд? Воно начебто й так, але по факту саме з приходом Герсака в регіоні перестали «дослухуватись до думки» кримінальних авторитетів, тобто їхня значимість в області зводиться на нуль.

Як зазначає місцевий Телеграм канал «МУЛЬТличности»: «І тільки зараз, запущений процес повернення об'єктів законним власникам. А рейдери, вже найближчим часом відповідатимуть за свої злочини за всією суворістю закону. Судову, прокурорську і СБУ-шну систему вони більше не контролюють. У них залишився останній оплот - начальник обласної поліції Олександр Анохін. Але це тимчасово. Незабаром і місцева поліція стане для них недосяжною».

Тобто, в регіоні вже розуміють і визнають – позитивні зміни відбуваються! І якщо глянути на часові рамки цих змін - то вони явно співпадають із управлінням обласним відділом СБУ Віталієм Герсаком.

Впевнені, при чергових відвідинах Президентом Миколаївщини – Він буде задоволений змінами та вже з гордістю назве регіон одним із найчистіших від злочинності! 

Теги: Миколаїв,СБУ Миколаївської області ,Віталій Герсак,Віталій Герсак СБУ,Герсак СБУ,Михайло Титов,Мультик,Апті Іслангіреев,Ігор Науменко,Наум,Олександр Анохін, СБУ
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР