Ільменітові схеми: сировину для Кримського Титану доставили в окупований Крим рейсом Одеса-Хопа-Феодосія

Ільменітові схеми: сировину для Кримського Титану доставили в окупований Крим рейсом Одеса-Хопа-Феодосія
173652 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відновилося постачання ільменіту в окупований Крим, наразі перевезення української руди для санкційного підприємства Кримський Титан здійснюється за маршрутом: Одеса-Хопа-Феодосія-Армянськ.

VENTO: доставка ільменіту рейсом Одеса-Хопа

Ввечері 5 липня в Одесі на завантаження 24 тисяч тонн ільменіту стало судно VENTO (IMO: 9082623, MMSI: 357677000, Call Sign: 3FHD6, Flag: Panama [PA]).

Після завантаження ільменіту VENTO вийшло з Одеси 9 липня 2020 року й незабаром вказало в AIS порт призначення Хопа (Туреччина).

Журналісти SeaKrime зробили повідомлення про це в соціальній мережі Фейсбук.

 

Потім VENTO прибрало з AIS інформацію про порт призначення, однак судно продовжувало просуватися в бік турецького порту Хопа неподалік від кордону з Грузією.

На скріншоті з порталу ShippingExplorer зафіксовано момент зміни інформації про порт призначення з Хопа на фейкову інформацію.

Також цю зміну порту призначення зафіксовано на скріншоті порталу FleetMon.

В порту Хопа судно перебувало з вимкненим судновим транспондером, що є порушенням з боку представників морської влади Туреччини в цьому порту. Після розвантаження на причал турецького порту 24 тисяч тонн ільменіту і виходу з порту судно VENTO увімкнуло AIS ввечері 19.07.2020. Статус судна змінився на “в баласті”.

 

SOURIA: завантаження ільменіту в турецькому порту Хопа

14.07.2020, в той час як VENTO стояло в порту Хопа і розвантажувало доставлений з Одеси ільменіт, з сирійського порту Латакія вийшло судно SOURIA (IMO: 9274331, MMSI: 468392000, Call Sign: YKRK, Flag: Syria [SY]) і вказало порт призначення Хопа (Туреччина). VENTO вийшло з Сирії без вантажу, статус судна – “в баласті”.

Було зроблено повідомлення від розслідувальської команди SeaKrime про можливий подальший перебіг подій.

 

SOURIA є постійним порушником Державного кордону України, журналістами проєкту SeaKrime оприлюднено 19 статей-розслідувань щодо фактів незаконних суднозаходжень сирійського судна в порти окупованого Криму. Зокрема, в матеріалі від 09.03.2020 вже було зафіксовано рейс SOURIA в Феодосію з вантажом з турецького порту Хопа. Розслідувачами поки що не встановлено який саме вантаж доставила Сурія в цьому рейсі в лютому-березні.

З 2015 року SOURIA перебуває в санкційному списку фінансової розвідки США.

SOURIA прийшла в порт Хопа 19.07.2020 і стала на завантаження ільменітом, доставленого з Одеси судном VENTO.

Перебування судна в порту Хопа зафіксовано на порталі MarineTraffic.

Маршрут судна SOURIA з Сирії до турецького чорноморського порту Хопа представлено на наступному слайді з порталу MarineTraffic.

SOURIA вийшла з порту Хопа 23.07.2020. Зазвичай судно бере 11-12 тисяч тонн вантажу.

SOURIA зупинилася на неконтрольованій “сірій” якірній стоянці на вході в Керченську протоку. З ранку 30.07.2020 на судні вимкнено судновий транспондер, сигнал в AIS не поступає.

Щоб зрозуміти логіку подій, доведеться описати ще один факт незаконного суднозаходження іншого сирійського санкційного судна, який виявився пов’язаним з рейсом SOURIA.

FINIKIA: завантаження кримської пшениці в закритому порту Феодосія

FINIKIA (IMO: 9385233, MMSI: 468395000, Call Sign: YKRO, Flag: Syria [SY]) вийшла з сирійського порту Тартус і ввечері 06.07.2020 вказала порт призначення Кавказ, як зазвичай роблять судна, які мають намір здійснити незаконне суднозаходження в окупований Крим. Судно FINIKIA є порушником Державного кордону України, здійснило кілька рейсів з вивезення зерна з окупованого Криму, тому знаходиться під нашим контролем. У всіх цих контрабандних рейсах судно завантажувалось кримським зерном в закритому порту Феодосія. Зазвичай судно FINIKIA бере 17 тисяч тонн зернових.

Судно FINIKIA, як і SOURIA, в 2015 році було занесено в санкційний список фінансової розвідки США OFAC.

10 липня судно FINIKIA пройшло протокою Босфор в Чорне море і вимкнуло судновий транспондер. На скріншоті від 2 серпня ми бачимо, що судно весь цей проміжок часу перебуває без зв’язку в AIS.

Вдень 11 липня FINIKIA зайшла в закритий порт Феодосія, де її було ошвартовано до причалу для завантаження кримської пшениці врожаю 2020 року.

Для ідентифікації використано фотографію судна FINIKIA з інформаційної системи MarineTraffic.

13 липня 2020 судно FINIKIA було сфотографовано в феодосійському порту (фото з мережі Інтернет, на них зображено сирійське судно FINIKIA біля причалу).

Порівнюючи осадку судна FINIKIA на фото від 13 та 30 липня, можна побачити, що воно завантажується.

SOURIA: очікування причалу, зайнятого судном FINIKIA

Тепер уявімо собі диспозицію. SOURIA з заповненими ільменітом трюмами з 24 липня чекає в морі, а причал в Феодосії зайнятий Фінікієй, яка повільно вантажиться зерном. Повільно, тому що вантажні роботи виконуються на низькому рівні, зерно доставляється вантажівками, які засмічують центр міста, викликаючи невдоволення феодосійців – про це 08.12.2019 виходило повідомлення від журналістів SeaKrime.

Отже, SOURIA вже тиждень очікує в Чорному морі, FINIKIA займає причал і повільно вантажиться зерном, а на причалі в Хопа знаходиться ще 12-13 тисяч тонн ільменіту.

Приймається рішення перевести FINIKIA на рейд і поставити до причалу SOURIA для швидкого розвантаження ільменіту. Цю операцію було проведено 31.07-01.08.2020.

SOURIA: розвантаження ільменіту в закритому порту Феодосія

Вдень 30 липня, як видно на скріншоті вище, FINIKIA ще завантажується біля причалу. Але незабаром судно було переведено на рейд і 31.07.2020 в порту Феодосія вже зафіксовано інше судно – SOURIA, що доставило сировину для Кримського Титану і приступило до її розвантаження.

01.08.2020 на SOURIA триває розвантаження ільменіту.

В мережі Інтернет викладено фотографії, на яких зображено SOURIA біля причалу порту Феодосія 1 серпня 2020 року. На фото чітко читається порт реєстрації судна – Латакіа.

На відео можна побачити роботу портових кранів, які розвантажують ільменіт з судна SOURIA на причал.

Ввечері 01.08.2020 знов відбулась рокировка – SOURIA вийшла з порту, а на її місце стала FINIKIA для закінчення вантажних робіт.

Припускаємо, що SOURIA знов з’явиться в порту Хопа, щоб забрати другу половину партії ільменіту, доставлену з Одеси судном VENTO.

Висновки

Розслідування довело, що відновилися ільменітові схеми з доставки сировини для Кримського Титану з порту Одеса в окупований Крим. Протягом періоду досліджень розслідувальської групи SeaKrime (з кінця 2016 року) зафіксовано схему з перевантаженням українського ільменіту вже в четвертому турецькому порту, Хопа. Раніше в ільменітових схемах використовувалися порти Самсун, Деріндже, Амбарли.

Актуальна схема постачання українського ільменіту на санкційне підприємство Кримський Титан виглядає так: Одеса-Хопа-Феодосія-Армянськ. На слайді показано також вимушене очікування судном Souria звільнення причалу в порту Феодосія (точка 3).

Отже, ми бачимо, що державне підприємство “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (сайт) продовжує постачати ільменітовий концентрат в окупований Крим і після зміни керівництва компанії, навіть в умовах коли до них прикута увага суспільства через гучний конфлікт з попереднім керівництвом та при наявності слідчих дій на підприємстві, про що було заявлено на офіційних інформаційних ресурсах НАБУ.

myrotvorets.news

Теги: ільменіт,VENTO,SOURIA,порт Хопа,FINIKIA,порт Феодосія,IMO: 9385233,MMSI: 468395000,Об’єднана гірничо-хімічна компанія,Кримський Титан,Крымский Титан,Ільменітові схеми
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР