Буксирам країни-агресора РФ Topaz N і Diamond N – не місце в українських портах! Звернення портовиків до влади! СБУ – повинна якнайшвидше розібратись у цих антидержавних схематозах!

Буксирам країни-агресора РФ Topaz N і Diamond N – не місце в українських портах! Звернення портовиків до влади! СБУ – повинна якнайшвидше розібратись у цих антидержавних схематозах!
21905 ПЕРЕГЛЯДІВ

Буквально за декілька днів, а саме 17 серпня буде рівно місяць з дня (17 липня) коли до Чорноморського порту увійшли два російські буксири Topaz N і Diamond N – судна які належать фірмі HENFORD LOGISTICS LIMITED, що входить до Групи “Новоросійський морський торговельний порт”. І практично з цього моменту в Україні розгорівся один із наймасштабніших скандалів довкола Адміністрації морських портів України (АМПУ) і Міністерства інфраструктури яке очолює Владислав Криклій.

Довкола українських портів практично завжди існувала схематозна напруга, до прикладу за попередньої влади цими сумнівними діяннями завідував так-званий «смотрящий», тепер уже екс-нардеп від ПАРТІЇ "БЛОК ПЕТРА ПОРОШЕНКА" та екс Заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань транспортуКозир Борис Юрійович. І здавалось би з приходом нової влади, нових людей в обличчях «слуг народу» - хоча б щось повинно було змінитись… - та нажаль – замість змін на краще українські порти поглинули ще потужніші і масштабніші схематози! А смотрящий Борис Козир як був «в темі» - так і залишився, лише здобув собі нових компаньйонів уже від теперішньої влади.  

 ЗМІ уже неодноразово писали про те, що на початку літа 2020 року навколо портів Великої Одеси (Одеса, Чорноморськ, Південний) з'явився ряд нових буксирних компаній - «прокладок». Це «Нік-флот», «Вега Шиппінг», «Українська буксирна компанія», «Аксон Шиппінг» і «Наві Шиппінг», які створені лише кілька місяців тому, їх статутні фонди складають всього п'ять тисяч гривень, і у них відсутні власні буксири. Журналісти неодноразово вказували, що ідеологами цих схем є народні  депутати від «Слуги народу»:  Глава транспортного комітету Юрій Кисіль і Голова підкомітету з питань автомобільного транспорту Комітету ВРУ з питань транспорту та інфраструктури Ігор Негулевський. Українські порти і їх профспілки часто звинувачують цих нардепів у тиску на галузь.

Суть схеми полягає в тому, що особи, наближені до цих народних депутатів з інфраструктурного комітету ВР, міністерськими чиновниками і АМПУ, створюють фіктивні компанії з надання буксирних послуг без власних суден.  Далі ці фірми за допомогою адміністративного ресурсу отримують в оренду на пільгових умовах буксири державних портів або беруть їх в оренду у суміжних країн, таких як Російська Федерація – що можна спостерігати на прикладі російських Topaz N і Diamond N. Паралельно ці компанії свідомо занижують ціну проводки, щоб довести до банкрутства місцевий державний портофлот. Компанії домовляються з морськими агентами, демпінгують, знижують ціни на проводки, «відбирають» проводки у портофлоту, а весь отриманий прибуток від цих проводок агентська компанія і псевдо-буксирні компанії ділять між собою. У підсумку - державні буксири не витримують конкуренції, і всі роботи йдуть псевдо-компаніям.

Такі діяння можуть фактично призвести до знищення галузі оскільки допуск сумнівних буксирних фірм спричинить за собою скорочення робочих місць, затримки по зарплатах і завдасть суттєвих збитків для державного бюджету.

Та чи це єдина небезпека що спричиняють ці сзематози – звісно ж ні!!!

Адже звернімо увагу найперше на те, що ці буксири приходять і є власністю країни агресора -  Російської Федерації! Тобто є підстави припускати що вони в будь-який момент можуть бути використані для можливих військових наступів РФ на територію України. Ці буксири просто-на-просто можуть блокувати українські порти.

Тому – Служба безпеки України має чимшвидше втрутитись у ці схематози та розбити їх, а всіх винних притягнути до відповідальності. А почати, напевне доцільно із нашумівшого скандалу із російськими Topaz N і Diamond N що прибули 17 липня до Чорноморського порту.

До речі, в ситуації із російськими Topaz N і Diamond N слід сфокусувати увагу перш за все на самому очільнику Міністерства інфраструктури – Владиславові Криклію. Адже він попри неодноразові звернення та акції протесту Профспілки працівників морського транспорту ДП «Морський торгівельний порт Чорноморськ» щодо цієї кричущої ситуації – зайняв позицію повного ігнорування. А хіба може вчиняти так міністр інфраструктури - коли йому практично відкрито заявляють що галузь яка знаходиться під його «патронатом» крок за кроком знищується і тим більше до цього причетні фірми країни агресора?! – напевно, що ні, та СБУ звісно мала б надати оцінку такими його чи то діям, чи то бездіяльності.

Нагадаємо, що 23 липня о 9 ранку під стінами Міністерства інфраструктури України профспілки морського порту “Чорноморськ” спільно з активістами “Стоп корупції” влаштували акцію протесту через бездіяльність міністра інфраструктури Владислава Криклія. Працівники ДП “Чорноморськ” вимагали від влади рішучих дій через входження двох ворожих буксирів на територію порту в місті Чорноморськ. За словами організаторів акції, буксири є загрозою національній безпеці та можливістю для російської сторони повністю блокувати роботу усього стратегічного об'єкта. 

Також слід звернути увагу і на діяльність начальника АМПУ Олександра Басюка, який фактично дав дозвіл на вхід суден країни агресора. Він практично є виконавцем схематозів всіх згаданих вище у статті можновладців. До речі, 4 серпня, як і перед цим 23 липня – тепер уже під будівлею Адміністрації морських портів України (АМПУ) відбувся мітинг працівників державного порту «Чорноморськ». На цьому мітингу Голова Профспілки працівників морського транспорту ДП «Морський торговельний порт Чорноморськ» Сергій Бризгалов підкреслив, що на сьогодні є всі докази того, що два буксири, які перебувають в порту «Чорноморськ» - Diamond N і Topaz N - є власністю ПАТ «Новоросійський порт», яке, своєю чергою, є власністю «Транснефти». Він додав, що портовики неодноразово зверталися Міністерство інфраструктури щодо роботи російських буксирів в українських портах, проте їх заяви не були почуті.

На сьогоднішній день активісти і працівники порту, профспілки попри впливовість осіб які стоять за цими антидержавними схематозами все ж не покладають рук у боротьбі. Так недавно, 5 серпня було направлено відкриті листи-звернення до Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та до Глави РНБО Олексія Данілова:

На ці звернення вже навіть поступила швидка відповідь закріплена діями від Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля – який зобов’язав міністра інфраструктури Владислава Криклія провести зібрання і розслідувати діяння із входом російських буксирів Topaz N і Diamond N на територію Чорноморського порту.

Та попри цей невеличкий позитивний крок, ми від імені редакції звертаємось до Служби безпеки України із проханням взяти цю справу під особистий контроль та провести чітке і незалежне розслідування. Адже РФ - це країна-агресор, і Російським буксирам немає чого робити в наших портах, тим більше – ці судна можуть бути використані в диверсіях проти нашої держави.

Чекаємо рішучих дій від Голови СБУ Івана Баканова і службовців, що знаходяться у його підпорядкуванні.

Теги: Topaz N,буксир Topaz N,Diamond N,буксир Diamond N,Козир Борис Юрійович,Юрій Кисіль,Ігор Негулевський,АМПУ,ДП “Чорноморськ”,Морський торговельний порт Чорноморськ,Новоросійський морський торговельний порт, СБУ,РФ ,Аксон Шиппінг,Наві Шиппінг,Вега Шиппінг,Українська буксирна компанія,Українські порти
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР