СБУ звинуватила компанії Микитася у шахрайстві на тендерах від ЧАЕС

СБУ звинуватила компанії Микитася у шахрайстві на тендерах від ЧАЕС
23568 ПЕРЕГЛЯДІВ

Черговий радіоактивний «зашквар» від «Укрбуду»: компанії з орбіти скандального забудовника вкотре упіймали на неправомірно розіграних держзакупівлях. Як фірми з орбіти Максима Микитася монополізували тендери в Чорнобильській зоні та пограбували державу на 26 мільйонів гривень – розслідувала Ася Шевченко.

СБУ викрила шахрайські схеми кількох фірм з орбіти скандальної корпорації «Укрбуд». Повідомлення про це з’явилось цього тижня на офіційній сторінці Служби безпеки України.

Ідеться про грубе порушення вітчизняного законодавства підприємствами «Укрбудмонтаж» та «Укренергомонтаж», які вступили у змову для маніпулювання цінами і усунення конкурентів з торгів. Понад те, обидві будкомпанії значно завищили ринкову вартість на роботи та послуги, що призвело до необґрунтованого спрямування понад 26 мільйонів гривень державних коштів.

Ukrbud_Chaes1
Повідомлення про викриття мільйонних оборудок "Укрбуду" з'явилось на сайті СБУ Фото: скріншот

Протягом 2017-2018 років компанії «Укрбудмонтаж» і «Укренергомонтаж» брали участь і активно перемагали у низці держзакупівель, оголошених ДСП «Чорнобильська АЕС» та ДП «НАЕК «Енергоатом». Йдеться про будівництво чотирьох ядерних об`єктів у Чорнобильській зоні: централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива, комплекси інженерно-технічних систем фізичного захисту та радіаційного контролю і завод із перероблення рідких радіоактивних відходів.

Нагадаємо, загальна сума тендерів у Чорнобильській зоні, виграних структурами Микитася, сягнула понад мільярда гривень. Тому, на перший погляд, 26 мільйонів – не така значна цифра. Однак, для порівняння, в 2019 році за розрахунками наших державників, 22 мільйони гривень – це середньостатистичний бюджет окремої територіальної громади з населенням від 5 до 10 000 осіб. Такої, наприклад, як місто Чоп на Закарпатті.

Варто додати, що Антимонопольний комітет сигналізував про недоброчесність «Укрбуду» ще рік тому, били на сполох і журналісти-розслідувачі, однак правоохоронні органи відреагували лише зараз. Наразі обидві комерційні структури оштрафовані на 117 мільйонів гривень і позбавлені права брати участь у держзакупівлях на 3 роки.

stopcor.org

Теги: Укренергомонтаж,Укрбуд, СБУ,Максим Микитась,ЧАЕС,Тендер ,шахрайство,Антимонопольний комітет,Служба безпеки України,Укрбудмонтаж
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР