Сергій Солодченко: В Україні й досі відсутня кримінальна відповідальність за контрабанду цигарок

Сергій Солодченко: В Україні й досі відсутня кримінальна відповідальність за контрабанду цигарок
180460 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Останні десять років контрабанда товарів не є кримінально караним діянням. Думаю, вже пройшло достатньо часу, щоб оцінити негативні наслідки від протиправного потрапляння з-за кордону, наприклад, цигарок, – зазначив виконуючий обов’язки Голови Державної фіскальної служби України.  – У рамках кримінальних проваджень ми відпрацьовуємо інші протиправні дії, пов'язані з такими цигарками, наприклад їх незаконність виготовлення чи несплату податків. Тобто розслідуються похідні від митних правопорушень».

За словами Сергія Солодченка, це призводить до того, що в адвокатів є можливість формування в суді правової позиції, що дозволяє повернути вилучені цигарки власникам. «Натомість, запровадження кримінальної відповідальності за контрабанду підакцизних товарів усуне такі законодавчі прогалини. Наша позиція – необхідно посилювати відповідальність за незаконне виготовлення і торгівлю фальсифікатом на території України, а також за незаконне ввезення такої продукції на територію України», – зауважив очільник фіскальної служби.

Також, він розповів, що значна кількість контрабандних цигарок надходять з тимчасово непідконтрольних територій України.  «У січні-серпні 2020 року вилучено 380 тис пачок тютюнових виробів на загальну суму 17,3 млн грн, які мають походження з окупованих територій України. Порівняно з аналогічним періодом 2019 року, вартість вилучених тютюнових виробів збільшилася вчетверо. За цей період співробітники спецпідрозділу податкової міліції ДФС у районах здійснення Операції об'єднаних сил виявили 140 адміністративних і 13 кримінальних правопорушень, пов'язаних з незаконним обігом та незаконним переміщенням через лінію розмежування тютюнових виробів», – зазначив керівник ДФС.

Загалом, за вісім місяців поточного року фіскальною службою вилучено підакцизних товарів майже на 1,8 млрд грн. З них майже 39 % у грошовому еквіваленті – це тютюнові вироби.

Про це в інтерв’ю виданню «Економічна правда» розповів керівник ДФС Сергій Солодченко.

Теги: керівник ДФС,Голова ДФС Сергій Солодченко,Сергій Солодченко,Солодченко,ДФС,контрабанда,контрабанда цигарок,фіксальна служба
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР