У Жмеринці колишній голова РДА вкрав електричних опор на мільйон гривень

У Жмеринці колишній голова РДА вкрав електричних опор на мільйон гривень
155414 ПЕРЕГЛЯДІВ

З Жмеринки майже рік тому РЕМ (Районні електро мережі) перевели у Шаргород через те, що під кінець свого перебування на посаді голови Жмеринської РДА Олег Легеза вкрав понад сотню електроопор для подачі струму понад 10 кВ.

Ще рік тому на території  Жмеринки існувала структурна одиниця «Жмеринські електромережі» акціонерного товариства «Вінницяобленерго», однак її перенесли до Шаргорода, а в Жмеринці залишили лише дільницю.

Міський голова Анатолій Кушнір стверджує, що зможе за допомогою корупціонера і колишнього голови РДА Олега Легези повернути структурний підрозділ РЕМу до Жмеринки, який місто втратило рік тому. 

“Жмеринка втратила не лише робочі місця, а й податки, які сплачувалися до місцевого бюджету. На сьогодні ми спільно з депутатом обласної ради Олегом Легезою знайшли домовленість з генеральним директором АТ «Вінницяобленерго» Андрієм Поліщуком щодо повернення повноцінної структурної одиниці до нашої громади”, - обіцяє Анатолій Кушнір.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ ↓↓↓

Що ж за цими обіцянками стоїть насправді? Два факти. 

Факт перший. Перенесення структурного підрозділу з Жмеринки відбулося й завдяки повідомленню про крадіжку понад сотні електроопор, яку вчинили у 2019 році голова Жмеринської ОДА Олег Легеза та керівництво структурного підрозділу енергокомпанії.  Коли стало відомо про те, що РЕМ, як структурну одиницю, можуть у Жмеринці ліквідувати, а Олега Легезу — зняти з посади, тоді й виникла ідея цієї крадіжки. На території Жмеринки і району потребували заміни понад 500 нлектроопор середньої напруги (10  кВ). Ці опори вдалося “вибити” у обленерго, заплатили за них, разом із встановленням, з коштів районного бюджету. І їх ніби-то й встановили усі. Згідно з документів. А в дійсності, замість того, щоб встановити їх в кількості 524 шт., їх встановили 402. Всі інші опори (закуплені з бюджетних грошей по 4000 грн за штуку), продав Олег Легеза разом з керівництвом районних електромереж. 

Тобто, за одну цю оборудку Олег Легеза отримав 400 тисяч гривень. 

Але це ще не усе. Замінені опори теж продали, попередньо списавши. За цю оборудку Легеза отримав ще 600 гривень. 

Після цього стався великий скандал, і РЕМ, як структуру, вивели з Жмеринки в Шаргород. Олег Легеза вже готувався “здавати” посаду керівника Жмеринської РДА, і гадав, що оборудка пройде непоміченою. Але сталося, не так, як гадалося. 

Мешканці Жмеринського району звернулися до депутатки від “Слуги народу” Ірини Борзовою з заявою про крадіжку. Та почала збирати інформацію про це, і вона лягла в папку кримінальної справи, яку завели на Олега Легезу правоохоронці, за зловживання і корупцією під час керівництва райдержадміністрацією. 

ПО ТЕМІ ↓↓↓

Факт другий. Олег Легеза, після звільнення з посади голови РДА, став помічником поновленого судом мера Жмеринки Анатолія Кушніра. Крім того, Олег Легеза все ще залишається депутатом обласної ради. Туди він у 2015 році обирався від партії Порошенка “БПП-”Солідарність”. Але до енергетики в облраді не мав жодного стосунку, бо всі п’ять років каденції був у “культурній комісії”. Тож, твердження мера Жмеринки, про “вплив” Легези на повернення РЕМу в Жмеринку, проста брехня. Тепер Легеза балотується в облраду від “Української стратегії” Гройсмана, і одночасно — йде першим номером у списку цієї політсили в Жмеринську міськраду. Він сподівається стати секретарем міськради. 

Ну і про домовленості мера Кушніра і крадія Легези з керівником “Вінницяобленерго” щодо повернення РЕМу. Ця ситуація взагалі не розглядається. Навпаки, мова йде про повернення Легезою вкрадених стовпів на більш ніж мільйон гривень. А з огляду на те, що електроопори вже вкрадені і продані, повернення це теж не можливе. А сама заява, про повернення РЕМу — передвиборчий трюк. 

Правоохоронці зараз розслідують кримінальне провадження проти Олега Легези за ст. 364 ККУ (Зловживання службовим положенням) і ст.191. (Привласнення, розтрата майна). 

Теги: Олег Легеза,Олег Легеза Вінниця,Олег Легеза вибори ,Олег Легеза Жмеринка,Жмеринка,Анатолій Кушнір,Вінницяобленерго, місцеві вибори-2020
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР