Великомостівський кінологічний навчальний центр є візиткою міста - Андрій Сенюк, кандидат на посаду Великомостівської ОТГ

Великомостівський кінологічний навчальний центр є візиткою міста -  Андрій Сенюк, кандидат на посаду Великомостівської ОТГ
173347 ПЕРЕГЛЯДІВ

Історично так склалося, що на території Великомостівської міської ради розташований Кінологічний навчальний центр Державної прикордонної служби України. Він є найбільшим платником податків на території Великомостівської громади, хоча керівництво міської ради цього чомусь не афішує. По-різному відбувався розвиток цієї військової частини. Були часи, коли навіть після довгої історії їх існування стояло питання про їх закриття, проте пройшов час і все зберегли. Сьогодні це, в умовах російсько-української війни, є вкрай важливим.

Необхідно сказати, що дуже багато заслуги є керівників та їх команд, які безпосередньо керували в складні часи Кінологічним навчальним центром ДПСУ. Серед них найбільше доклався, щоб зберегти та розширити центр полковник Машора Валерій Володимирович.

В свою чергу, ми як депутати Сокальської районної ради, розуміючи наскільки важливий цей центр для України, області та району в цілому, завжди підтримували центр та виділяли кошти для його розвитку. Так, наприклад за останню каденцію райради (2016-2020 роки) було виділено на запити центру у 2016 році – 270 тис грн, 2017 рік – 300 тис грн, 2019 рік – 200 тис грн, 2020 рік – 200 тис грн.

Необхідно зазначити, що з кінця 2017 року всі податки з зарплати на доходи фізичних осіб сплачувалися в місцевий бюджет Сокальського району. Після утворення Великомостівської ОТГ з 2018 року ті ж податки сплачуються в місцевий бюджет Великомостівської громади. Так за три останніх роки – 2018-2020 рр. Кінологічним навчальним центром було сплачено близько 36 млн грн в місцевий бюджет Великомостівської міської ради.

У 2018-2019 році керівництво центру переглядало питання про можливість юридичної перереєстрації Кінологічного навчального центру, оскільки не було ефективної співпраці між центром та Великомостівською міською радою.

Так на поданий запит в 2018 році  Кінологічним центром, Великомостівська міська рада не виділила субвенційних коштів. Питання стосувалось суми 100 тис грн. В цей же час центру допомагали інші, і Трускавець, і Львівська ОДА, і Бібрська міська рада. На скільки мені відомо, Бібрська міська рада запропонувала Кінологічному навчальному центру перереєструвати  юридичну адресу на  її територію, в замін за це були готові прийняти програму підтримки розвитку центру і виділити кошти в сумі половини податків, які сплатить центр в Бібрську громаду (тобто 6-6,5 млн грн).

Тоді головою Сокальської районної ради Миколою Паськом було проведено відповідну нараду і на чергових сесіях в 2019 та 2020 роках Сокальська райрада два роки виділяла по 200 тис грн, щоб допомогти центру і щоб його юридична адреса залишилася в Сокальському районі, хоча він вже не сплачував податки в районний бюджет.

Також під певним тиском згори, керівництво міської ради у 2019 році розглянуло програму підтримки Кінологічного навчального центру ДПСУ, яку підготував депутат Великомостівської міської ради Віталій Гриців з працівниками центру. Так депутати Великомостівської міської ради на розвиток Центру в 2019 році виділили 300 тис грн. У 2020 році кошти міська рада не виділяла!

 

Вважаю, що Кінологічний навчальний центр ДПСУ є стратегічним об’єктом на території громади, який має суттєвий вплив на формування економіки міста та його історичний розвиток. А отже, міській раді потрібно налагодити нормальні відносини з основним платником податків. Бо сьогодні все практично завершується на рівні участі в різних урочистих заходах, таких як прийняття присяги новобранцями, параду техніки, дня частини, тощо. Є багато питань, які міська рада може допомогти вирішити, на які не вистачає часу та коштів у держави.

Так, однією з найбільш нагальних проблем є забезпечення житлом військових. Дуже багато військовослужбовців Кінологічного центру живуть у містах Львові, Червонограді, Сокалі, навколишніх селах і щодня доїжджають на службу. Бо бракує відомчого житла.

Якщо подивитися реально, то всі висотки в м. Великі Мости зводились ще у період союзу і тепер нічого не будується. З такою тенденцією, через деякий час місто просто може втратити статус міста і стати селищем!

 Який вихід:

 Враховуючи значні податкові надходження від центру та комендатури, Великомостівська міська рада має ініціювати виділення для військовослужбовців та працівників центру земельні ділянки під новий висотний житловий квартал. Тут мають бути розміщені садочок, спортивні майданчики та інша інфраструктура. Згідно архітектурних обмежень, в місті можна будувати лише 5-ти поверхові будинки.

Окрім цього, міська рада за рахунок цих податків має забезпечити фінансування підведення всіх необхідних комунікацій до нового житлового кварталу (світла, каналізації, води, газу).

Після виділення такої земельної ділянки під житловий квартал та підведення комунікацій, Кінологічний центр за сприяння Адміністрації Державної прикордонної службу України, може взяти участь у різних державних та міжнародних програмах щодо фінансування будівництва службового відомчого житла. За подібними програмами вже збудували будинки в м. Червоноград, м. Львів та інших містах.

 Що це дасть місту:

Покращаться умови проживання працівників і військовослужбовців центру. Будуть створені умови для розширення центру. А отже, це забезпечить кращу підготовку військовослужбовців і вузькопрофільних спеціалістів в армії. Відповідно міський бюджет отримає більше податків, місто почне розвиватися, будуватимуться нові житлові будинки, ще один садочок, оновиться житловий фонд та інфраструктура.

Також необхідно виділити земельну ділянку під багатоквартирні будинки для учасників АТО, яких в нас досить багато як і серед військових в центрі, так і в усіх населених пунктах громади. 

 Чому поряд:

Провести всі комунікації з більшими потужностями до двох житлових масивів буде коштувати не суттєво дорожче, ніж до одного житлового масиву, тим більше дозволи і документація буде одна.  Всі роботи по будівництву комунікацій має оплатити Великомостівська міська рада.

Виділення такої земельної ділянки під житловий масив з облаштованими і підведеними комунікаціями дасть можливість учасникам АТО залучити кошти під будівництво по іншим програмах, фінансування яких здійснюється для цієї категорії громадян та створити їм належні умови проживання. Вони мають на це право, оскільки захистили нашу країну на Сході! Також місто отримає весь позитивний ефект, що описано вище.

Звичайно потрібно продовжити розробку житлових кварталів та виділення земельних ділянок під індивідуальне будівництво для учасників АТО, хто виявить таке бажання.

Головне для громади сьогодні – підтримати та зберегти позитивну динаміку розвитку Кінологічного навчального центру ДПСУ в м. Великі Мости! Він має перспективи стати не лише найкращим в Україні, але й у Європі! Це одна з візитівок міста з яким асоціюється місто Великі Мости в Україні!

Другий важливий напрямок, який потрібно розвивати – це як вже писав в попередній газеті – підготувати необхідну документацію та комунікації під технопарк (декілька ділянок в різних населених пунктах по території ОТГ).

Також потрібно передбачити земельну ділянку для створен-
ня та будівництва Прикордонного логістичного центру, будівництво яких сьогодні фінансує Кабінет Міністрів України.

Такий логістичний центр, як правило, може мати в штаті і митне відділення. Прикордонний логістичний центр зможе дати суттєвий економічний ріст території громади та забезпечить створення багатої кількості нових робочих місць, при цьому діяльність такого центру буде мати мінімальний негативний екологічний вплив на територію громади.

З повагою Андрій Сенюк

З біографією кандидата на посадуГолови Великомостівської міської ради можна ознайомитись нижче – перейшовши на інформаційний сайт досьє політиків - wikibaza

Теги: Андрій Сенюк, кандидат на посаду голови Великомостівської міської ради, кандидат на посаду голови Великомостівської міської ради Андрій Сенюк, Великі Мости Андрій Сенюк, Село Двірці, Село Волиця, Сокальський район, Львівська область, депутат Сокальської районної ради Андрій Сенюк, Великомостівська ОТГ, Великомостівська об’єднанана територіальна громада, Сенюк Андрій Іванович, Сенюк Андрій Іванович самовисуванець, Розвинена і заможна громада – успішна Україна, Розвинена і заможна громада – успішна Україна Андрій Сенюк, Андрій Сенюк Кінологічний навчальний центр, Основні напрямки розвитку Великомостівської громади Андрій Сенюк, дороги Андрій Сенюк, екологія Андрій Сенюк, Медицина Андрій Сенюк, Соціальний захист Андрій Сенюк, новини Андрій Сенюк, Андрій Сенюк Вікіпедія, Андрій Сенюк Біографія
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР