ПРОГРАМА ДІЙ КАНДИДАТА НА ПОСАДУ МІСЬКОГО ГОЛОВИ ВЕЛИКОМОСТІВСЬКОЇ ГРОМАДИ АНДРІЯ СЕНЮКА

ПРОГРАМА ДІЙ КАНДИДАТА НА ПОСАДУ МІСЬКОГО ГОЛОВИ ВЕЛИКОМОСТІВСЬКОЇ ГРОМАДИ АНДРІЯ СЕНЮКА
159866 ПЕРЕГЛЯДІВ

Шановні жителі громади, детальніше ознайомлюю Вас з своїм баченням розвитку нашої громади. Не буду завивати все в гарну обгортку, а вирішив писати все, як бачу і що відбувається – бо основна наша мета, щоб відбулися позитивні зміни в громаді і всі ми разом жили в нормальних умовах.

ОСВІТА

Мережа Великомостівської громади по освіті станом на сьогодні є оптимальною і має нормальне забезпечення шкіл учнями. Державна субвенція на Великомостівську ОТГ в 2020 році склала приблизно 32 млн грн. У 2021 році державна субвенція складе приблизно 43 млн грн, включаючи Боянецьку та Купичвільську школи. Цих грошей достатньо для забезпечення нормального освітнього процесу.

Серед основних проблем, які необхідно вирішити в галузі освіти:

• Буду ініціювати, щоб міська рада виділила кошти на безоплатне гаряче збалансоване харчування для дітей у садочках та школах для 1- 4 класів для всіх категорій учнів. Щоб батьки не доплачували своїх грошей. Коштів на це в громаді достатньо, просто потрібно з бажанням до цього підійти. Будучи депутатом райради, ми виділяли кошти на харчування з бюджету райради для дітей до 4 класів. Ще до створення ОТГ і все нормально функціонувало. Для чого це потрібно – всі ми бачимо, що відбувається в суспільстві, як впливає ситуація з пандемією на зайнятість населення і як люди втрачають роботу. Виглядає, що попереду в нас можуть бути непрості часи протягом наступних 1-2 років, поки не закінчиться пандемія коронавірусу. Основне, що у нас є – це діти! Є різні сім’ї, з різним доходом і головне в цій ситуації правильно нагодувати дітей в школі, що забезпечить їх нормальний імунітет. Також ми бачимо програми в школі, які з кожним роком стають довготривалими і деколи діти перебувають в школі по 7 уроків на день.

• Після запровадження безплатного гарячого збалансованого харчування для дітей будемо впроваджувати програму, щоб всі продукти для дітей були органічними і природного походження. Бо всі ми бачимо, якої якості сьогодні продають молоко, масло, інші продукти. Попередньо обговорив це питання з керівництвом департаменту освіти та науки Львівської облдержадміністрації, яке повністю готове допомагати у всіх питаннях.

• Щодо функціонування взагалі освіти в громаді – вважаю, що це має бути окреме управління з статусом юридичної особи. Чому так? Сьогодні ми маємо нормальне достатнє фінансування галузі освіти громади. Бухгалтерія міської ради нараховує зарплату для працівників освітньої галузі. Детально ознайомившись з тим, що відбувається, вважаю, що через некомпетентність окремих працівників міської ради та специфічне бачення керівництва міської ради, кожного року утворюється значна економія коштів по державній освітній субвенції. Так, економія в 2019 році склала біля 4 млн грн, а в 2020 році вже складає біля 3,2 млн грн. Слід зазначити, що держава виділила з державного бюджету ці кошти для працівників освіти і вони повинні були використанні для нарахування зарплат працівників. Адже кожен вчитель чи педагогічний працівник, як кожна людина, заслуговує на належну оплату праці. Кожен з них має сім’ї, дітей і грошове забезпечення є основним для них. Ніякі грамоти, привітання один раз в рік не замінять зарплати! Те, що сьогодні помилково не нараховують всіх доплат передбачених чинним законодавством, вважаю неприпустимим і не правильним. Для цього потрібно створити окреме управління освіти Великомостівської міської ради, яке, окрім загальних питань функціонування освіти, має забезпечити правильність виплат зарплат і доплат в повному розмірі для всіх педагогічних працівників. Тим більше, що кошти на це є і держава виділяє з державного бюджету їх в повному обсязі.

• Ще одним питанням, яке потребує вирішення, потрібно збільшити зарплату працівникам в садочках та вихователям, а також вчителям, які ведуть гурткові роботи, факультативи з предметів, які передбачені на ЗНО.

Враховуючи, що з 02 січня 2021 року після навчання та стажування в департаменті освіти і науки Львівської облдержадміністрації повертається на посаду начальника відділу освіти, культури, туризму та соціальної політики Великомостівської міської ради Михайло Уляк, який за час своєї роботи в освіті від початку Великомостівської ОТГ досяг значних результатів – вважаю що він би мав продовжити працювати на даній посаді і очолити дане управління з правом його комплектації, сформувавши тим самим команду, яка ще покращить якість освітніх послуг в громаді.

Одним з першочергових питань в розвитку освіти бачу створення ще однієї опорної школи на базі Реклинецького закладу освіти І-ІІІ ступенів з філіями в с. Стремінь та с. Купичволя. Що це нам дасть: залучення додаткових коштів (порядку мільйона гривень) на для забезпечення шкіл, покращення їх матеріально-технічної бази. Адже сьогодні школа у селі Реклинець є однією з найменш забезпечених нормальними партами, ремонтом приміщень тощо. Також ці кошти підуть на Стременецьку та Купичвільську заклади освіти, які є в найвіддаленіших точках нашої громади.

Слід зазначити, що відкриття опорної школи в с. Реклинець дасть ще один суттєвий поштовх для розвитку Реклинецького, Купичвільського та Боянецького старостинських округів, а саме: перед відкриттям опорної школи держава першочергово має забезпечити ремонт дороги з державного бюджету для сполучення цих шкіл і дорога має бути з твердим покриттям.

Тобто перед відкриттям такої школи, буде за державний кошт відремонтовано дорогу с. Реклинець – с. Стремінь – с. Купичволя – с. Боянець. Ремонт цієї дороги є дуже важливим, щоб сьогодні ця віддалена територія громади розвивалася. Бо дорога – це життя! Попередньо я вже опрацював це питання з керівником департаменту освіти та науки Львівської обласної державної адміністрації Олегом Паскою, готуємо відповідне звернення, після якого департамент освіти і науки ЛОДА звернеться в департамент дорожнього будівництва ЛОДА щодо обов’язкового включення вище вказаної дороги в першочерговий перелік ремонту доріг в 2021 році.

Враховуючи сучасну мережу шкіл – ми не будемо закривати чи скорочувати жодної школи в громаді, бо в цьому немає необхідності та головне зберегти школу в кожному селі. Навпаки сьогодні вже є потреба в розширені діючих приміщень і будівництві нових. Наприклад, як в с. Двірці, де вже не достатньо класів для навчання і груп в садочку! Планово будемо розбудовувати структуру освіти громади за пропозицією Управління освіти Великомостівської міської ради.

Ще одним важливим питанням, про яке сьогодні чомусь не говорить міська рада і просто замовчує, проте, активно обговорюють вчителі – є завершення в 2024 році освітньої реформи і необхідність створення в Великомостівській громаді нової школи ліцею. Це має створитися нова структура з певними приміщеннями, гуртожитком, без якої всі наші діти з 2024 року не зможуть поступати в університети, а лише в профтехучилища. Або будуть змушені їздити після 9 класу в м. Червоноград чи м. Жовкву.

Сьогодні в програмі розвитку освіти області такий навчальний ліцей у Великомостівській громаді не передбачений, оскільки ніхто з міської ради не звертався! Впевнений, що такий ліцей повинен бути на території громади в м. Великі Мости! Ми не можемо дозволити пониження рівня освіти громади. Без ліцею територія ОТГ просто може стати сільською. Ще є 4 роки і, якщо сьогодні прийняти правильні управлінські рішення, ми спокійно встигаємо з створенням ліцею. Зрозуміло що найдешевше – це просто будівництво нового ліцею, бо вільних приміщень в м. Великі Мости немає, та й ремонт якихось старих завжди дорожче і вони будуть застарілими в плані планування! Великомостівська опорна школа відповідно до вимог реформи має залишитися такою як є і не може входити до ліцею.

Це питання я вже обговорив в департаменті освіти і науки Львівської облдержадміністрації і маємо повне розуміння та сприяння. Головне сьогодні згуртувати відповідних спеціалістів та педагогічних працівників в громаді і вже потрібно займатися цим питанням. Необхідно визначити місце де має бути такий ліцей, його профіль, передбачити відповідні першочергові асигнування в бюджеті для того, щоб почати втілювати проект в життя. Повторюю з сторони департаменту буде повне сприяння, проте якщо ми цього не зробимо разом, то нам ніхто не допоможе! А 4 роки це дуже мало часу. Протягом цього часу держава ще буде допомагати громадам по створенні ліцеїв, а вже після 2024 року, якщо громада не створила такого ліцею, то тоді вона може його створити виключно за свої кошти. Тому потрібно працювати вже, поки держава йде на зустріч, бо такого будівництва громада сама не здужає!

Житлово-комунальне господарство

Ситуація в житлово-комунальному господарстві Великомостівської громади ще складніша ніж в медицині!

Не працюють очисні м. Великі Мости! Всі неочищені стоки просто скидаються в ліс і далі в річку Рату. На очисних просто відключено електрику! Сторож сидить без світла і тепла! Вдумайтесь! На дворі 21 століття! В яких умовах працюють люди і що ми скидаємо в ліс і в річку! Нижче по течії річки в тому лайні купаються діти з с. Борове, с. Сілець і так далі... Люди ловлять рибу в річці!

Непрацюючі міські очисні м. Великі Мости, які сьогодні відключені від електропостачання

Відключена від мережі станція знезалізнення міського водозабору м. Великі Мости! По міському водогоні подається червона вода, яка не відповідає необхідним встановленим нормам. Водозабір води довгий час здійснювався без відповідних дозволів.

Недіюча станція знезалізнення Великомостівського водозабору

Пожежники 52 Державного пожежно-рятувального поста 22 Державної пожежно-рятувальної частини ГУ ДСНС України у Львівській області (м. Великі Мости) ліквідовують пожежу на міському сміттєзвалищі біля с. Стремінь Великомостівської міської ради. За дивним збігом обставин, з невідомих причин пожежі на цьому сміттєзвалищі як правило відбуваються переважно в державні свята або в святкові дні!

Міське сміттєзвалище не відповідає встановленим нормам і немає необхідних дозволів для експлуатації! Всі інфільтрати течуть в грунтові води. Як в такій ситуації може не бути різних алергій в жителів с. Стремінь та с. Реклинець.

Всі водопроводи та каналізаційні мережі м. Великі Мости застарілі або знаходяться в аварійному стані.

В громаді не налагоджено роздільне сорТування відходів, хоча це обов’язково має забезпечуватися міською радою через зміни законодавства, які відбулися.

В селах відсутнє каналізування будинків.

Слід зазначити що КП «ЖКГ Великомостівської міської ради» в 2018 та 2019 році двічі не допустило до перевірки державну екологічну інспекцію у Львівській області. Якщо б така перевірка відбулася, враховуючи наявні значні порушення – це б призвело до значних витрат з бюджету – орієнтовно біля 10-мільйонного штрафу та шкоди за всі види діяльності, який мала б заплатити міська рада з місцевого бюджету. Тобто КП «ЖКГ Великомостівської міської ради» та міська рада на сьогодні фактично здійснює не-ефективне господарювання, що в будь-який час може привести до значних витрат з місцевого бюджету через порушення природоохоронного законодавства.

Дивує лише одне, що міський голова, профільний заступник міського голови, не вживають якихось реальних дій, щоб виправити ситуацію! Хоча всі знають в якій критичній ситуації перебуває господарка міста і до чого це може привести! Просто всі ніби завмерли і чекають можливо на другий рік ще пронесе!

При цьому місто мало неодноразові шанси провести необхідний ремонт за кошти різних бюджетів.

Так у 2017 році Львівською обласною радою з обласного екологічного фонду було виділено 2,4 млн. грн. на реконструкцію очисних та 1,2 млн. грн. на закупівлю нового сміттєвоза.

Новий сміттєвоз тоді міська рада закупила, правда з загрузкою під старі ящики, а не під нові для роздільного сміття. А от з реконструкцією очисних не склалося. Частину коштів близько 600 тис. використали, а решту повернули назад в обласний бюджет. Причина – попередньо було закуплено обладнання для міських очисних на суму орієнтовно 1,6 млн. грн., яке ніби знаходиться на зберіганні в виробника в Києві! Виглядає що обладнання так і не знайшли і тому не змогли продовжити роботи по реконструкції. А вже в минулого року міський голова клопотав перед депутатами міської ради, щоб виділити близько 400 тис. на новий проект будівництва очисних, бо старий вже застарів і не ті технології, потрібно будувати нові очисні.

Результат – всі неочищені стоки всі ці роки течуть без очистки просто в річку Рата, та й питання ефективності використання бюджетних коштів.

Аналогічна ситуація з станцією знезалізнення, яка збудована за обласні бюджетні кошти, але чомусь не працює, просто відключена. Але якщо подивитися навіть на її вигляд і вхідні двері, то відразу постає питання її ефективності.

Водозабір потребує негайного ремонту, бо більшість труб ржаві. Вода з однієї чи двох свердловин закачується в великий резервуар, де хлорується за допомогою відра з хлоркою і далі подається в міську систему. Ось чому вода є червоною в кранах.

Також було виділено декілька мільйонів на рекультивацію міського сміттєзвалища з обласного бюджету, проте місцеві мешканці з с. Стремінь кажуть, що ніяких робіт ніхто не проводив і техніки не було. Проте, чомусь тепер систематично горить по святах місцеве сміттєзвалище! Можливо для того, щоб трохи поїздив бульдозер і всі забули про його рекультивацію. Та й правохоронні органи вже нічого не доведуть після пожежі і ніхто не порахує скільки чужого сміття туди завезли! Найгірше в цій ситуації – це інфільтрати, які при пожежі, її гасінні з водою, дощем попадають в ґрунтові води та в атмосферу.

Слід зазначити, що у 2020 році Львівською обласною радою виділено біля 5 млн. грн. з обласного екологічного фонду на Будівництво мереж водопостачання і каналізації кварталу забудови в межах вулиць Сагайдачного і Шевченка у м. Великі Мости, Сокальського району, Львівської області.

Окрім цього Великомостівська міська рада виділила на співфінансування цього проекту біля 2 млн. грн., які мають використовуватися першочергово.

На ці роботи Великомостівська міська рада 14.05.2020 року вже провела тендер і визначила виконавця Товариство з обмеженою відповідальністю «ГАЛБУДСТАНДАРТ» (41266187).

Нещодавно Великомостівська міська рада звернулася в ДАБІ щоб отримати дозвіл на роботи. Оскільки документи були погано підготовлені, 15.09.2020 року ДАБІ України відмовило в наданні дозволу на початок робіт по цьому об’єкту.

Якщо такого дозволу місто не отримає, відповідно чергові мільйони місто поверне в обласний бюджет! Ось поки що такий реальний стан та організація роботи в міській раді та в громаді в сфері житлово-комунального господарства. І найцікавіше, що ніхто в нашій країні ні за що не відповідає!

Якщо подивитися правді в очі, то не зрозуміло чому міська рада не починала ремонт все-таки з очисних, бо у всьому світі спочатку
роблять очисні, а потім – колектори, магістралі і трубопроводи.

Але основне на сьогодні для міста – це встигнути отримати дозвіл, та щоб підрядна організація встигла виконати роботи. Щоб не довелось вертати кошти назад в обласний бюджет, бо міська каналізація знаходиться в жахливому і занедбаному стані.

Які я бачу шляхи виходу з цієї ситуації та можливості фінансування цих робіт

Потрібно, щоб ЖКГ міста почав керувати професіонал, який розуміється в житлово-комунальному господарстві, проектах, будівництві та менеджменті, щоб була розроблена дорожня карта заміни, ремонту всіх вузлів і мереж в місті.

Вважаю, що необхідно терміново будувати нові очисні у Великих Мостах, станцію знезалізнення, трубопроводи та каналізаційні мережі. Це все має робитися секціями, поступово нове, бо старе вже, мабуть, ремонту не підлягає. Бачив, як забивають дерев’яні кілки в міський трубопровід при ремонті і в якому він стані. Розумію, це дуже великі кошти. Потрібно залучати не тільки кошти різних бюджетів по програмах в Україні, а й просити допомоги в Республіці Польща, яка сьогодні фінансує аналогічні проекти в басейні річки Західного Бугу. Поляки зацікавлені у тому, щоб до них текла чиста вода, тому й допомагають з залученням коштів з Євросоюзу для своїх і наших територій. Так, наприклад, сьогодні вже працює Червоноградська міська рада і вже успішно впроваджує проект та закінчує реконструкцію міських очисних.

Слід зазначити, що всі території в Польщі включаючи сільські вже сьогодні мають повне забезпечення з водопроводами та каналізування. Це пов’язане з тим, що сьогодні практично в кожній хаті працює пральна машинка, де використовуються різні пральні порошки. Як правило, більшість фосфатів, які використовують в порошках - очисні сьогодні ще не вловлюють та не очищують.

Сьогодні польська влада працює над тим, щоб модернізувати свої очисні в кожному селі і місті, щоб вловлювати ці фосфати. Ми мусимо використовувати ці шанси і програми Євросоюзу, використовуючи своє географічне положення біля кордону та долучатися в різні програми, щоб поступово збудувати невеликі очисні і каналізувати села в громаді. Можливо, це звучить декому фантастично, але потрібно до цього йти поступово. Всі розуміють – від того, в якому середовищі ми живемо, наскільки чиста вода, повітря – залежить наше здоров’я, та й здоров’я наступних поколінь, які будуть тут жити.

медицина

Якщо бути відвертим, то медицина в громаді переживає повну стагнацію і люди покинуті на виживання. Не розумію для чого міська рада свого часу утворила з однієї лікарні 2 окремих комунальних підприємства в такій малій громаді. Наприклад, навіть відносно велика Сокальська ЦРЛ такого не дозволила зробити собі!

Маємо реально складну ситуацію в медицині. Якщо первинку запустили і держава вже почала фінансувати сімейних лікарів, то з вторинкою – катастрофа і ризик закриття. Сьогодні ми дожилися до того, що вночі у місті Великих Мостах немає де в лікарні палець перев’язати!

КНП «Великомостівська міська лікарня» Великомостівської міської ради

Добре, що ще є пост швидкої, який підпорядкований Львову. Та й він не завжди має можливість допомогти людям, бо швидку диспетчера зі Львова можуть відправити і в с. Любеля, і в с. Сілець...

По нормативам, наприклад, при інсульті хворого мали б до 1 години доставити в лікарню на лікування. Реально деколи швидка може приїхати за 1-1,5 години, або взагалі не приїде, бо дуже багато викликів і просто не можливо на всі встигнути. Бригада швидкої сьогодні робить все можливе, щоб рятувати жителів громади, але їх людські можливості обмежені та й сама швидка вже не в найкращому стані через щоденну експлуатацію.

Лікарня на сьогодні навіть немає приймального відділення. Замість нього зробили реєстратуру. Це просто нонсенс! Вважаю, що міський голова з профільним заступником просто бездіяли і просто з тріском провалили медичну реформу в громаді та не мають бачення її розвитку в майбутньому. Можливо, це робилося спеціально, щоб скоротити працівників в лікарні, а приміщення здати в оренду чи продати. Невідомо, але складається таке враження!

Якщо сьогодні людина хвора, вночі навіть крапельницю немає кому поставити, не те що рятувати при якихось важких випадках.

Міською радою не фінансуються, або фінансуються з запізненням, необхідні медичні програми в громаді, як, наприклад, фінансування придбання інсуліну для хворих, яким він потрібний та інші.

Тобто маємо колапс в медицині!

З первинкою теж є проблеми, які замовчуються до виборів, а саме: в міську раду прийшов запит з Національної служби охорони здоров’я щодо наявності в ФАПах по селах пандусів, їх забезпечення та розташування. Якщо приміщення ФАПу знаходиться на другому поверсі і не має пандуса, то Національна служба охорони здоров’я просто може перестати фінансувати всіх працівників первинки з такого ФАПу. В громаді таких необладнаних ФАПів декілька, наприклад в с. Куличків, с. Реклинець (пандус зроблено з порушенням вимог), с. Стремінь. Поки що міська рада мовчить. Не знаю, на що чекають.

Одна з політичних сил знаючи складну ситуацію з ФАПами накручує мешканців громади, що Вам закриють медпункт, а пізніше пишуть, що його збережуть.

Я впевнений, що ми впорядкуємо всі медпункти і залишемо їх працювати.

Як я бачу вирішення цієї ситуації:

1. Першочергово міській раді потрібно забезпечити належними приміщеннями всі ФАПи і провести відповідні ремонти, щоб фінансування первинки стабільно надходило з державного бюджету через Національну службу охорони здоров’я.

2. Вирішити питання щодо фінансування з міського бюджету додаткової бригади медиків швидкої медичної допомоги (3 зміни), які б почергово виїжджали на виклики виключно в межах громади. Ці медики будуть закріплені в штат в структурі (Медицини катастроф).

3. Просити, щоб з обласного бюджету виділили кошти на придбання нового авто­мобілю швидкої медичної допомоги, на якому будуть працювати медики, заробітна плата яким буде виплачуватися з місцевого бюджету громади.

Якщо коштів на нову швидку з обласного бюджету не виділять, міській раді необхідно закупити швидку за свої кошти, або підготувати грант щодо закупівлі швидкої, як це вже зробила Сокальська районна рада і декілька днів тому Сокальська ЦРЛ отримала новий реанімобіль за 114 тисяч євро. Для громади теж добрий би був такий реанімобіль, бо різні можуть бути хворі, а якщо є нормальне обладнання в швидкій, то людину можуть рятувати по дорозі і ця машина дозволяє транспортувати хворого в будь-яку лікарню області. Хто б там що не говорив, але проблеми людей в кожній громаді – це їх проблеми, тому потрібно покладатися лише на свої можливості в такій ситуації. Щодо написання гранту – це зробити не важко, бо є успішний приклад Сокальської районної ради.

4. Саму лікарню (вторинку) потрібно реформувати в паліативне відділення. Провести набір лікарів, які мають бути в штаті та відсутні на сьогодні. Забезпечити функціонування цілодобового приймального покою в лікарні.

Видатки для громади, щоб утримувати таку структуру будуть складати орієнтовно 2-2,5 млн грн. Це – єдиний правильний вихід, бо найголовніше – здоров’я.

Наприклад, на утримання музичної школи громада в 2020 році витратила 6,5 млн грн, на футбол – 300 тис грн. Проте, на утримання лікарні чомусь завжди не вистачало коштів. Я не проти музичної школи чи футболу, просто потрібно правильно підійти до розподілу бюджету і розподілятися він має прозоро, що на сьогодні не відбувається! Головне громаді думати, як більше заробляти та збільшити надходження до бюджету, а не економити на таких статтях видатків як медицина.

5. Ще одним напрямком, який суттєво може допомогти покращити матеріально-технічну базу медицини – участь у всіх можливих програмах та грантах.

Як приклад, нещодавно Сокальська ЦРЛ отримала нові наркозно-дихальні апарати, апарати УЗД та ЕКГ, сучасний реанімобіль в результаті написання та виграшу Сокальською районною радою гранту в Програмі Транскордонного Співробітництва Польща-Білорусь-України. Загалом Сокальська районна рада виграла з партнерами гранти по трьох проектах на загальну суму близько 1 мільйон євро.

Великомостівська рада, на жаль, немає сьогодні таких успіхів. Потрібно, щоб відділ, який вже створений в міській раді, був повністю укомплектований, займався написанням грантів, а не допомогою бухгалтерії.

Хочу зазначити, що, як правило, в кожному такому проекті 10% від загального кошторису проекту виділяє співфінансування міська рада, а 90% – це кошти Євросоюзу чи грантової програми, які залучаються в місто. Тому за рахунок грантових програм можна залучити кошти загальною сумою ще декількох бюджетів міської ради в рік.

дороги

Будучи депутатом райради та працюючи в Львівській ОДА разом з депутатом райради Петром Глушком, сприяли в 2017 році ремонту дороги Рава-Руська – Гайок на відтинку Рава-Руська – Великі Мости, де ще до утворення Великомостівської ОТГ уклали перший шар. Тоді для ремонту вище вказаної дороги на території Двірцівської сільської ради з районного бюджету на сесії було виділено 2 млн грн на співфінансування. Також на наше прохання до заступника Львівської обласної ради Володимира Гірняка, ще декілька мільйонів гривень було виділено на цю дорогу з обласного бюджету. Найбільше з ремонтом цієї дороги тоді допоміг голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, який залучив для її фінансування кошти з перевиконання митних платежів. В результаті ПП «Рома» провело регенерацію всього відтинку дороги та уклало перший шар асфальту.

Відремонтована дорога (перший шар) Рава-Руська – Гайок біля Комунального закладу Львівської обласної ради «Великомостівський геріатричний пансіонат» в  с. Волиця Великомостівської міської ради

Роботи з укладання другого шару на цьому відтинку проводяться зараз, а на відтинку м. Великі Мости – Реклинець проводиться регенерація дороги та заплановано укладання першого шару. Всі роботи ведуться за рахунок коштів з державного бюджету.

Також сприяв, щоб розпочали ремонт дороги Р-15 Ковель – Жовква через м. Великі Мости в 2017році, оскільки дорога в місті була в жахливому стані. На початку було заплановано розпочати роботи від м. Жовкви до моста на річці Рата в м. Великі Мости, так як було виділено кошти на весь ремонт дороги. Просив керівництво облавтодору розпочати ремонт від межі Сокальського району до моста на річці Раті, бо дорога в м. Великі Мости була практично непроїзна. Дякуючи розумінню керівництва облавтодору так ремонт і розпочали, оскільки на обїзній дорозі м. Жовкви дорога ще була в доброму стані. Повторно наголошую, що в той час кошти були на весь відтинок дороги. Так і зробили відтинок від початку Сокальського району до моста на Раті.

Тоді після прийняття рішення Кабміну, що потрібно збудувати до кінця року дорогу Львів – Вінниця – Одеса всі наявні кошти з інших доріг були перекинуті на будівництво цієї дороги. Не стала й виключенням дорога Р-15 Ковель – Жовква, звідки всі заплановані кошти на ремонт цієї дороги, які на цей час були не використані – були скеровані на дорогу Львів – Вінниця – Одеса. Так що встигли лише відремонтувати відрізок від початку Сокальського району до моста на річці Рата.

В загальному хочу сказати, що держава за останні 4 роки будує дуже багато суцільних нових доріг, що в попередні роки практично майже не робилось. Основне сьогодні для громади – потрібно вирішити питання очистки придорожніх каналів від мулу і наносів на вже збудованих дорогах і на тих, що планується робити, бо жоден асфальт не постоїть, якщо немає відводу води. Якщо на це не буде фінансування з обласного чи державного бюджету – потрібно буде виділяти субвенцію з місцевого бюджету обласному бюджету і провести ці роботи. Таким чином ми збережемо дороги в громаді в належному стані.

Щодо ремонту в селах і місті доріг – потрібно їх здійснювати в межах можливості наявних коштів у бюджеті, головне ефективне використання.

Так, наприклад, в с. Двірці колись проводили ремонт вул. Садової – я переглянув кошторис і виявив, що привезли недостатньо щебеню, повідомив про це сільського голову Стрілець Н. М. За дуже короткий час сільська рада виділила на цю дорогу додаткові кошти і ремонт дороги завершили. В результаті нормальної дороги немає по сьогодні, хоча коштів витрачено багато. Я веду до того, що потрібно громаді контролювати скільки і яких матеріалів завозять підрядники під час ремонту дороги, бо пізніше дуже важко щось довести.

Аналогічна ситуація, наприклад, була в с.Стремінь, де на аванс 30 тис грн завезли декілька машин щебня. Коли втрутився депутат Бузівок В. М. і повідомив, що там є недостача! Вдумайтесь! Великомостівська міська рада не звертається в поліцію, а ще додатково виділяє кошти на адвоката (декілька десятків тисяч гривень. Біля 30 тис грн.) і просить, щоб адвокат просив фірму вернути кошти! В результаті віз і сьогодні там! Тобто потрібно, щоб громада контролювала, що робиться!

розвиток сільських територій

Більшість населення в громаді проживає в селах. На території громади, яка географічно відноситься до Малого Полісся, де переважають бурі супіщані та лісові ґрунти, або заболочені болотні торфові ґрунти, які не є багатими, через що на сьогодні маємо погано розвинене фермерство. Через це великі площі полів довгий час не оброблялися.

Погану ситуацію маємо в тваринництві, де за останні декілька років через не ефективність і економічну недоцільність вирізано приблизно 75% поголів’я корів і телят, коней і лошат. Якщо тенденція збережеться, то скоро на території громади не можна буде знайти нормального свіжого молока. Самі розумієте, яке молоко, сир та сметана в деяких пакетах і що там намішано! Яке здоров’я буде в тих дітей, що народилися тепер і що мають народитися, як їм не дадуть нормального молока!

Випасання корів на лузі біля Церкви Преображення Господнього у селі Двірці Великомостівської міської ради.

Питання також постає і в наявності та виробництві сьогодні необхідної кількості гною для полів.

Слід зазначити, що жодних програм в галузі розвитку сільського господарства Великомостівська міська рада за роки створення громади не прийнята.

Який вихід в цієї складної ситуації?

1. Потрібно прийняти програму підтримки тваринництва в громаді, яка б передбачала надання дотацій (сума дотації не впливає на нарахування субсидії) тим громадянам які протягом цілого року утримують тварин і не планують їх скорочувати на території громади (у всіх селах і місті Великі Мости), а саме:

– за утримання однієї корови протягом року має надаватися дотація в розмірі 2500 грн;

– за утримання одного телята протягом року має надаватися дотація в розмірі 2000 грн;

– за утримання одного коня протягом року має надаватися дотація в розмірі 2000 грн;

– за утримання одного лошати протягом року має надаватися дотація в розмірі 2000 грн.

Де взяти кошти на цю програму? Кошти на фінансування цієї програми заробить ЦНАП.

2. Також потрібно створити кооператив, який би збирав молоко за нормальною ціною і переробляв його на екологічно чисті молочні продукти.

Такі програми з створення кооперативів сьогодні фінансово підтримує Посольство Канади в Україні і вже впроваджено багато ефективних проектів.

Наприклад, один з них дуже цікавий реалізовано в Тернопільській області. Там кооператив при підтримці Посольства створили монахи з селянами і забирають молоко по дуже високій ціні у всіх, хто має бажання здати. На мінімолокозаводі працюють виключно монахи. Частину заробітку від загального доходу йде на утримання монастиря, а решта рівномірно розподіляється між усіма засновниками кооперативу (всіма селянами). Монахи в свою чергу гарантують якість молочних продуктів і їх натуральність. Ця продукція користується великим попитом.

Думаю доцільно використати позитивний досвід і створити такий самий кооператив, який би підтримував якийсь один найближчий монастир від громади.

Інший позитивний приклад маємо в Жидачівському районі, де за допомогою програми Посольства Канади закуплено сучасне обладнання для безконтактного доїння і охолодження молока для фермерів.

3. Наша територія лежить в зоні, де оптимальні грунти і умови для садівництва і ягідництва, що вже активно розвинула Польща в себе на своїх територіях, що бачимо переїхавши через кордон. Необхідно прийняти програму кредитування під 3% терміном на 3-4 роки для створення малих фермерських господарств з ягідниками до 30-50 га. Такі мінімальні площі необхідні з точки зору економічної ефективності господарства, які вже дозволяють встановлювати холодильні камери для кріогенної заморозки.

Кожного року потрібно на цю програму закладати хоча б від 1-2 млн грн, залежно від можливостей бюджету. Також має бути встановлено обмеження з надання кредиту на одне фермерське господарство, умовно не більше 250-300 тис грн в рік. Пріоритет будуть мати фермерські господарства, які вестимуть органічне екологічно-чисте господарство без пестицидів та хімікатів. Тепер такі програми активно фінансуються в всьому світі. Одна з вимог – земля довго перед тим не мала оброблятися за допомогою пестицидів, різних хімікатів. Так як в нас в громаді багато таких грунтів, то є всі шанси розвинути такі фермерські господарства.

Одне таке господарство створює 2 постійних робочих місця на 1 га та від 10 до 15 сезонних робочих місць, залежно від культури (суниця, лохина, малина, ожина). При цьому середня зарплата при зборі ягід в цьому сезоні в Україні становила 400-500 грн за день.

Програма дозволить створити нові економічно-ефективні фермерські господарства, нові робочі місця та збільшить надходження податків до місцевого бюджету.

4. Ще однією важливою Програмою громади має стати підтримка бджільництва. Всі ми розуміємо на скільки важливі є бджоли і останніми роками спостерігаємо невтішну статистику зменшення бджолиних сімей! Потрібно зібрати всіх бджолярів громади та визначити дотацію, яку необхідно надати для однієї бджолиної сім’ї (наприклад 20 кг якісного цукру, 10 вощин, якісні препарати для обробки від кліща, або наприклад суму коштів, а вже кожен пасічник купить ті препарати, якими він користується).

соціальний захист

На території громади створено та діє КУ «Центр надання соціальних послуг Великомостівської міської ради Сокальського району», який успішно веде свою роботу. Нещодавно директорка Ольга Данильчук отримала перемогу в гранті, відповідно до якого Центр надання соціальних послуг міг отримати 100 тис грн на ремонт приміщення центру. На жаль, кошти прийшлося повернути грантодавцю, бо керівництво міської ради не змогло визначитися, яке приміщення віддати центру. Вважаю, що такі дії міського голови та профільного заступника просто безвідповідальні,вони повинні публічно надати пояснення громаді, як можна було не використати та повернути кошти, які практично вже отримала громада!

Комунальна установа «Інклюзивно-ресурсний центр» Сокальської районної ради

Щодо самої ситуації в галузі соціального захисту – однозначно потрібно приймати необхідні Програми. Наприклад, з закупівлі безкоштовних ліків для найменш захищених категорій населення, в тому числі й інсуліну.

Всі ми розуміємо, що через пандемію Covid-19, яка так виглядає ще буде тривати до 2 років, багато людей втратило роботу, або працює неповний робочий день, відповідно в частини людей зменшився дохід. Багато просто має дуже маленьку пенсію. Тому КУ «Центр надання соціальних послуг Великомостівської міської ради Сокальського району Львівської області» потрібно напрацювати додаткові програми на 2021 рік, які б мали забезпечити хоча б середні потреби всіх незахищених категорій, які обслуговує Центр.

Одним з серйозних питань, яке потрібно вирішувати негайно є створення Інклюзивно-ресурсного центру на території Великомостівської міської ради. Такий центр вже створено в м. Сокалі, де районна рада співфінансувала ремонтно-будівельні роботи та закупівлю необхідного обладнання.

Слід зазначити що на території Великомостівської міської об’єднаної громади проживає 66 дітей з обмеженими можливостями, які не мають створених умов для нормальної реабілітації та навчання. В відсотковому відношенні таких дітей є найбільше в нашій громаді, серед всіх громад майбутнього Червоноградського району. Причини цього потрібно вивчати, бо напевно одна з них – це стан навколишнього довкілля (забрудненість ґрунтових вод, викиди атмосферу тощо).

Дивно, бо протягом останніх трьох років Великомостівською міською радою в питанні створення такого Інклюзивно-ресурсного центру жодних кроків не робилося, хоча й існує багато різних програм, які фінансують створення таких центрів. Однозначно терміново маємо його створити та забезпечити необхідні умови для всіх дітей, які цього потребують.

Хочу зазначити, що будучи головою профільної екологічної комісії райради, я ініціював створення в м. Великі Мости Еколого-просвітницького центру імені Блаженнішого Любомира Гузара при виїзді з м. Великі Мости в напрямку с. Боянець з правої сторони. Еколого-просвітницький центр має бути в структурі національного природного парку «Надбужжя» імені Блаженнішого Любомира Гузара, над створенням якого ми зараз працюємо. Утримання фінансуватиметься з державного бюджету. Кошти на будівництво 5 центрів кожного року виділяє Євросоюз і їх можна використати виключно на будівництво таких центрів. Вартість такого центру – 20 млн грн.

По суті це має бути екологічна школа з дифектологами та логопедами, щоб можна було викладати в тому числі для дітей з обмеженими можливостями та різними поведінковими розладами. В приміщенні заплановано також виставку присвячену життю Блаженнішого Любомира Гузара. Біля центру має бути облаштований невеликий парк і дитячий майданчик з спеціальних матеріалів, щоб дитина не могла пошкодитись. Планується, що буде встановлено ряд спеціального обладнання, щоб його могли використовувати неповносправні діти з батьками (наприклад, спеціальна гойдалка, щоб можна було заїхати візком і гойдатись). Тобто має бути створене комфортне середовище для відпочинку всіх дітей громади і тих, які приїдуть в гості в центр.

Планується що загальна площа центру з парком має складати 3,27 га.

В центрі заплановано великий конференц-зал з належним технічним забезпеченням, в якому після будівництва можна буде приймати гостей з міста та проводити сесію міської ради, бо зараз сесія проводиться в стареньких залах музичної школи без належної техніки на стареньких кріслах 80-х років з паперами в руках. Міській раді достатньо буде лише укласти договір на використання цього залу за 1 грн, так як приміщення буде належати державі в особі Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Земельна ділянка під центром буде у власності громади та буде передана у користування Міністерству за 1 грн на 49 років.

На території центра також заплановано будівництво гербарної для збереження відповідних зразків рослин з Сокальщини та електричної автомобільної зарядної станції для автомобілів.

Планується що центр буде співпрацювати з Інклюзивно-ресурсним центром Великомостівської ОТГ.

Великомостівською міською радою на звернення Сокальської районної ради вже 2 роки розробляється детальний план території, де планується будівництво вищевказаного центру. Надіємося, що ці роботи скоро завершать, врахують усі пропозиції і можна буде переходити до чергової стадії проекту.

ЕКОЛОГІЯ

Основне питання, яке сьогодні може мати негативний суттєвий вплив на всю громаду – це будівництво підприємства з переробки відходів, в тому числі небезпечних та медичних відходів на території Боянецької сільської ради Жовківського району, територія якої ввійде в Великомостівську ОТГ після виборів.

Заплановано будівництво комплексу з термічної переробки відходів потужністю 232 тис т/рік. В перерахунку на куби – потужність сміттєспалювального заводу складе від 1 млн. 60 тис м куб до 1 млн 750 тис куб. на рік, залежно якого складу та щільності буде сміття.

Крім побутових відходів, планується також проводити інсінерацію відходів тваринного походження, небезпечних медичних відходів, а також переробки полімерів для виробництва бруківки.

На сьогоднішній день ТзОВ «Екоіндастріс» розпочало проходження процедури оцінки впливу на довкілля, яка передбачає певні дослідження на території, де планується будівництво та підготовку звіту (інформації) для громадян, щоб вони ознайомились що там заплановано будувати.

Після завершення формування звіту мали б відбутися громадські слухання, проте у зв’язку з пандемією Covid-19, внесено зміни до законодавства, і всі зауваження можуть подаватися в письмовій формі. Громадських слухань не буде!!! Самі розумієте скільки жителів в громаді має розуміння, що таке сміттєспалювальний завод і як він має правильно працювати!

Враховуючи те, що в рік планується переробляти близько 30 000 автомашин КРАЗів різних відходів, в тому числі спалювати і складувати тут золу від спалення, яка є радіоактивна, те що керівництво Великомостівської міської ради і діючий голова Боянецької сільської ради зайняла позицію що ніби нічого не відбувається, те що дане підприємство належить до підприємств з підвищеною небезпекою і може негативно вплинути на стан довкілля всієї громади від території с. Реклинець, с. Стремінь, с. Купичволя, с. Боянець, с. Волиця (канал тече від майбутнього заводу в річку Свиня), м. Великі Мости та інших територій, беручи до уваги його проектну потужність, вважаю за необхідність провести місцевий референдум по території всієї громади з питання доцільності будівництва такого підприємства на території всієї Великомостівської громади. Бо дуже добре розумію, який вплив на довкілля може мати це підприємство і чим це може закінчитися!

Громада має визначитися, і як проголосує більшість так і буде! Тому, в разі обрання мене міським головою, гарантую проведення такого місцевого референдуму. В разі якщо громада вирішить що потрібно будувати таке підприємство – громада має отримати певне фінансування інфраструктурних проектів. Сьогодні це питання просто все керівництво міської ради тихо забуло!!! До прикладу, м. Львів виділяв дуже багато коштів кожного року на різні інфраструктурні проекти для с. Грибовичі, коли вивозило відходи на сміттєзвалище! Тут чомусь наразі все тихо! Всі мовчать!

Унікальні природні комплекси на території громади

У 1984 році лісничим Великомостівського лісництва Воєводою Олегом Івановичем було підготовлено матеріали та в результаті створено 2 заповідних урочища місцевого значення «Борове» та «Великомостівське» загальною площею 52 га з метою збереження природних соснових деревостанів. У всій Львівській області є 37 заповідних урочищ. Сьогодні насадження трьох ярусне з природним поновленням.

В 2019 році заповідники відвідали науковці з Німеччини та Національного лісотехнічного університету України. Особливе враження на німецьких колег справили лісові масиви. Науковці були здивовані, що в нас збереглися такі ділянки природного лісу та зазначили, що за своїми складом і структурою це унікальні ценози, які необхідно зберегти в природному стані для майбутніх поколінь. У Німеччині росте подібний природний ліс лише в одному місці країни, який охороняється на найвищому державному рівні.

На фото зліва направо: начальник управління охорони та природних ресурсів Львівської ОДА Андрій Сенюк, доктор біологічних наук, професор Університету сталого розвитку м. Еберсвальде (ФРН) Вера Лютхард, ректор Університету сталого розвитку м. Еберсвальде (ФРН), професор Вільгельм-Гюнтер Фарзон, проректор з наукової роботи Національного лісотехнічного університету, доктор сільськогосподарських наук Василь Лавний. На фото ззаді: заповідне урочище місцевого значення «Борове»

По території громади маємо багато старовікових дерев, які потрібно зберегти. Для цього їх потрібно паспортизувати та присвоїти статус ботанічних пам’яток природи. Такі старі дерева є дуже важливими для біорізноманіття краю, оскільки вони є місцем для проживання багатьох рідкісних видів птахів, рукокрилих та комах. Старе дерево - це своєрідна окрема дуже заселена екосистема, на які ми як правило не звертаємо уваги.

Старовікова липа дрібнолиста ( в обхваті 5,67 метра) на території Великомостівської міської ради (вул. Зелена). Дерево є кандидатом в  ботанічні пам’ятки природи місцевого значення (готуються документи для його паспортизації і оголошення об’єктом природно-заповідного фонду України).  

Фото дуба звичайного (болотна форма) який росте недалеко біля КЗ ЛОР «Великомостівський геріатричний пансіонат» за межами населеного пункту с. Волиця Великомостівської міської ради (в обхваті дерево має 4,42 метра) проводиться робота щодо оголошення його ботанічною пам’яткою природи місцевого значення та оголошення його об’єктом природно-заповідного фонду України з метою збереження. Таких дерев по території громади зберіглось досить багато.

Народні доми і бібліотеки та культурна спадщина і церкви

Першочергово в усіх народних домах і бібліотеках потрібно провести ремонт і де потрібно – встановити опалення, бо в багатьох воно відсутнє, або неефективне.

Коли буде належне опалення в усіх бібліотеках потрібно встановити по декілька
комп’ютерів, принтер і надати доступ всім жителям громади до безплатного інтернету. Так ми зможемо оновити бібліотеки і дати їм нове дихання!

Також міській раді потрібно прийняти програму зі створення пам’яток архітектури та мистецтва – робота сьогодні з ідентифікації та створення яких по громаді практично не ведеться, що може призвести до втрати цінних об’єктів.

Великомостівська церква Благовіщення Пресвятої Богородиці з унікальним іконостасом 1713 року.

Оскільки державою не фінансуються ремонт церков, але в багатьох населених пунктах є потреби в підтримці церков в належному стані, вважаю за необхідне прийняти відповідну програму, щоб міська рада могла виділяти кошти нанеобхідні ремонти на утримання цвинтарів та церков.

Розумію, що господарка в громаді сьогодні знаходиться в запущеному стані, тому в разі обрання мене міським головою буду старатися максимально виправити ситуацію, що склалася та вжити заходів, щоб громада розвивалася, створити оптимальні умови для бізнесу та забезпечити комфортні умови проживання для всіх жителів громади. Надіюсь на підтримку виборців та підтримку нового депутатського корпусу у впровадженні вище вказаної програми!

З повагою, Андрій Сенюк

Теги: Андрій Сенюк, кандидат на посаду голови Великомостівської міської ради, кандидат на посаду голови Великомостівської міської ради Андрій Сенюк, Великі Мости Андрій Сенюк, Село Двірці, Село Волиця, Сокальський район, Львівська область, депутат Сокальської районної ради Андрій Сенюк, Великомостівська ОТГ, Великомостівська об’єднанана територіальна громада, Сенюк Андрій Іванович, Сенюк Андрій Іванович самовисуванець, Розвинена і заможна громада – успішна Україна, Розвинена і заможна громада – успішна Україна Андрій Сенюк, Андрій Сенюк Кінологічний навчальний центр, Основні напрямки розвитку Великомостівської громади Андрій Сенюк, дороги Андрій Сенюк, екологія Андрій Сенюк, Медицина Андрій Сенюк, Соціальний захист Андрій Сенюк, новини Андрій Сенюк, Андрій Сенюк Вікіпедія, Андрій Сенюк Біографія
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР