АНДРІЙ СЕНЮК: ОСНОВНЕ ДЛЯ ВЕЛИКОМОСТІВСЬКОЇ ГРОМАДИ СЬОГОДНІ – ЗБІЛЬШИТИ НАДХОДЖЕННЯ ДО МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ! ДЕ МОЖЕ ЗАРОБИТИ ГРОМАДА НЕОБХІДНІ КОШТИ?

АНДРІЙ СЕНЮК: ОСНОВНЕ ДЛЯ ВЕЛИКОМОСТІВСЬКОЇ ГРОМАДИ СЬОГОДНІ – ЗБІЛЬШИТИ НАДХОДЖЕННЯ ДО МІСЦЕВОГО БЮДЖЕТУ! ДЕ МОЖЕ ЗАРОБИТИ ГРОМАДА НЕОБХІДНІ КОШТИ?
169220 ПЕРЕГЛЯДІВ

ПРО ЦНАП, КОМУНАЛЬНУ СОНЯЧНУ ЕЛЕКТРОСТАНЦІЮ, ТЕХНОПАРК В ГРОМАДІ.

1. Перше, що потрібно – збудувати Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП)

Про відкриття ЦНАПу в місті Великі Мости я вже чую 3 роки, проте його немає. Як мені відомо, міська рада орієнтовно за 400 тис грн розробила проект реконструкції старої школи, де можливо має бути ЦНАП. Зауважу, що як правило всі проекти реконструкції та будівництва в міській раді коливаються від 300 до 400 тис грн і як правило розробляє одна фірма. Так міська рада за останні роки замовила проектів на загальну суму біля 1,6 млн грн, частина з яких вже втратили свою актуальність по кошторисах. Середня вартість цих проектів – від 10 до 40 млн грн. При тому що бюджет розвитку громади сьогодні складає декілька мільйонів! Тобто щоб громада профінансувала ці розроблені проекти потрібно буде від 40 до 70 років!

Ще однією спільною рисою всіх договорів по будівництву, які укладала міська рада є наступне: як правило кошториси по об’єктах будівництва дуже великі і будівництво фінансується частково, невелику суму. В більшості договорів прописано, що міська рада не може односторонньо розірвати договір з фірмою виконавцем, а лише за взаємною згодою. Наприклад, на якусь школу виділили 2 млн грн на певні роботи в 2020 році. Виконавець виконав ці роботи. Вже у 2022 році, якщо буде фінансуватися будівництво тієї школи далі, міська рада не зможе взяти іншого виконавця робіт, навіть якщо він запропону кращу ціну по будівельних роботах, бо вже має зобов’язання з фірмою, яка виконувала будівельні роботи в 2020 році і яка має договір на виконання всіх робіт по об’єкту. Як на мене, це просто свідомо підписані кабальні договори по деяких об’єктах не в інтересах громади! Для чого подумайте!

Тепер повернімося до школи і перспективи розташування ЦНАПу в ній. Загальна кошторисна вартість ремонту старої школи згідно документації складає біля 40 млн грн. Тобто громаді нічого не можна буде робити орієнтовно 5-8 років, якщо тільки ремонтувати школу за ті кошти, які є в місцевому бюджеті розвитку сьогодні. Це якщо без залучення сторонніх коштів з інших програм чи іншого бюджету.

Що дає ЦНАП громаді

При відкритті ЦНАПу в громаді буде працювати декілька реєстраторів, які будуть надавати послуги, реєструвати певні договори оренди землі тощо. Як правило, це має бути 2-3 реєстратора.

Якщо такий ЦНАП відкрити, мешканцям громади не потрібно буде їхати в ЦНАПу міста Червоноград, Жовкву чи Сокаль. Сьогодні маємо лише одного реєстратора і це не достатньо!

За статистикою в області в середньому за рік один реєстратор заробляє для громади від 1,5 до 2 млн грн. Це ті збори і податки, які громадяни сплачують за різні реєстраційні дії. Тобто, якщо ми відкриємо ЦНАП і налагодимо його роботу, то всі мешканці громади, по-перше, отримають близький доступ до послуг. Кошти, які вони мають заплатити за реєстраційні дії залишаться в місцевому бюджеті громади. Відповідно їх можна буде використати на освіту, а безплатне харчування дітей, медицину, соціальні програми програми з розвитку сільських територій, дороги тощо.

Друге, що має робити ЦНАП в громаді – це надавати послуги з видачі паспортів, в тому числі закордонних.

Також ЦНАП мав би мати в собі відділення з реєстрації автомобілів та сільськогосподарської техніки. Якщо з реєстрацією автомобілів все зрозуміло і завжди будуть бажаючі зареєструвати автомобіль навіть з інших районів. То на рахунок сільськогосподарської техніки маємо ситуацію, що дуже багато людей купила сільськогосподарську техніку, але є незручності з її реєстрацією, бо потрібно кудись далеко їхати.

Відкриття ЦНАПу, як описано вище – це не тільки забезпечення якісними і доступними послугами жителів громади, це ще й створення до 15 нових робочих місць в громаді і додатковий дохід в місцевий бюджет близько 10 млн грн в рік.

До прикладу, сьогодні найбільшим платником податків на території Великомостівської громади є Кінологічний навчальний центр Державної прикордонної служби України, який щорічно сплачує від 12 до 13 млн грн в місцевий бюджет!

Щоб такий ЦНАП відкрити, потрібно вибрати нормальне зручне місце його розташування, щоб всім легко було до нього доїхати, де припаркувати авто і збудувати його одноповерховим з сендвіч-панелей з відповідним оснащенням, кондиціонуванням. Це забезпечить швидке його будівництво до декілька місяців та введення його в експлуатацію і саме основне там буде достатньо місця як для працівників так і для відвідувачів, бо приміщення спроектують під ці потреби. Жодного вільного приміщення, яке б підходило під ЦНАП, в громаді немає. Тому єдиний варіант швидко його збудувати.

2. В 2017 році я як голова профільної комісії Сокальської районної ради ініціював будівництво комунальної сонячної станції в м. Великі Мости. Чому комунальну і чому тут?

В м. Великі Мости є велика трансформаторна підстанція та лінія на 35 КВт (2 трансформатори по 4 МВт, яка дає можливість підключити сонячну станцію).В середньому загальне споживання електрики по нашій громаді в добу коливається в діапазоні від 4.2 МВт до 4.4 МВт.

В зв’язку з різкими змінами клімату Євросоюз запровадив ряд екологічних програм для фінасування міст. Найбільші з них – програма «Зелені міста», що вже фінансується в Україні Європейським банком реконструкції і розвитку, та проект European Gren Deal.

За програмою «Зелені міста» м. Львів та м. Хмельницький вже отримали значні кошти на впровадження проектів з галузі житлово-комунального господарства.

Нещодавно Єврокомісія оголосила про свої плани профінансувати кліматично нейтральні міста та підтримати здорові океани. Фактично програма Gren Deal фінансує всі екологічні проекти (будівництво очисних, станцій знезалізнення, водопроводів, роздільного збирання сміття та станцій сортування сміття, повний перехід на зелену енергетику).

Основна мета цієї програми – це перетворення всієї території Європейського союзу та територій в Європі, де розташована Україна на вуглецево-нейтральний континент – European Green Deal. У рамках цього проекту планують зменшити викиди СО2 на 50-55% у 2030 році, максимально посилити ефективність використання ресурсів, припинити забруднення екології та відновити біорізноманіття.

Загальний фонд програми Gren Deal – понад 1 трильон євро.

Зверніть увагу, що фінансуватися будуть кліматично нейтральні міста. Що це означає? Фінансуватися буде місто чи громада, яке декларує, що хоче до 2030 року перейти і стати кліматично нейтральним.

Щоб Великомостівська громада стала кліматично нейтральною – в нас на території громади має вироблятися стільки альтернативної електрики, скільки споживає громада! Тобто нам потрібно виробляти 4,5 МВт альтернативної енергії на всій території громади (Всіма станціями разом – приватними і комунальною. При цьому збудовані приватні мають дуже малу потужність.). Також ми маємо старатися максимально зменшити викиди в атмосферне повітря та налагодити правильне поводження з відходами та їх сортування. Якщо громада підписує такий меморандум і починає рухатися в цьому напрямку – громада отримає доступ до фінансування та коштів на будівництво очисних, станцій знезалізнення тощо. Це нормальний вихід на швидке отримання коштів для громади на проекти, які першочергово потрібно реалізувати (будівництво очисних, станції знезалізнення, водопроводів та каналізацій і т.д.).

Єдиний варіант який економічно доцільний в нас на території з виробництва альтернативної енергетики – це сонячні батареї. Вітрову електростанцію в нас недоцільно будувати, бо географічно ми знаходимося на рівнинному Малому Поліссі і саме на території Великомостівської громади вітри дуже малі. Наприклад, достатній вітер вже є в с. Острів, с. Борятин, с. Хоробрів на Волинській височині.

Будувати дамби для гідроенергетики на Раті теж не доцільно, бо це підтопить багато територій та й негативно вплине на річку. Весь світ сьогодні навпаки знищує старі дамби, відновлює русла до природних, відновлює меліоровані території до природних боліт. Болота та торфовища не тільки тримають воду і забезпечують повноводність річок, а ще є найкращим природним фільтром. На болотах та торфовищах живе дуже багато видів, яких ми в більшості не бачимо і не знаємо. Для інформації – в Сокальському районі в період союзу було меліоровано і осушено 2/3 всіх боліт. Якщо б хтось зараз почав їх відновлювати, для цього потрібно від 50 до 100 років, щоб набрати цей баланс води, який скинули впротягом всіх років коли працює система міліорації в річку Західний Буг. Тому в нас така проблема сьогодні вже з рівнями грунтових вод і горінням торфів. Економічні збитки від меліорації дуже тяжко підрахувати. Бо це призвело і до вивітрювання грунтів, торфів, і до величезної зміни в біорізноманітті району. Але вони дуже великі.

Повернемось до комунальної сонячної електростанції. Після того як в 2017 році я звернувся до міського голови з такою пропозицією – міська рада розпочала розробку детального плану території під сонячні батареї між заправкою ОККО та заводом Клінспор. Це оптимальна ділянка, бо близьке розташування до електропідстанції значно здешевлює проект підключення електростанції.

Спочатку все йшло добре, проте з часом виглядає в міського голови змінилися плани і в мене склалося таке враження, що він хотів віддати цю ділянку не під комунальну сонячну електростанцію а вже під приватну.

Ще однією проблемою стало те, що протягом останніх років різні особи та підприємства намагались влаштувати на території громади або тимчасове складування сміття ( в с. Боянець та в урочищі Кави на території Бутинської сільської ради), або приватне сміттєзвалище біля села Стремінь. Сьогодні розглядається будівництво підприємства з переробки відходів на території Боянецької сільської ради загальною потужність 232 тис тонн відходів на рік, що відповідає орієнтовно від 1060000,0 до 1750000,0 кубів сміття, залежно від його виду і різновиду, як спресовані відходи.

Не виключенням і стала територія, яка є між заводом Клінспор та заправкою ОККО. Хочу зазначити, що в питанні поводження з відходами в керівництва міської ради завжди не було чіткої позиції. Хоча позиція була, і вона ніколи не озвучувалася напевно якщо правильно її назвати, то це була позиція «страуса з головою в піску». Як правило різні сили тиснули згори, щоб влаштувати ці об’єкти.

Будучи головою екологічної комісії Сокальської районної ради та за підтримки голови ради Миколи Паська ми скерували багато листів та не допустили влаштування тимчасового сміттєзвалища на території Сокальського району, в тому числі Великомостівської ОТГ і с. Боянець, бо це суттєво впливало б на якість грунтових вод, в тому числі водозабору м. Великі Мости та водозабору Кінологічного навчального центру ДПСУ, якість повітря і стан довкілля.

Чому хотіли влаштувати тимчасове сміттєзвалище – на нього не потрібно жодних дозвільних документів, лише ділянка. Бо воно тимчасове! Але всі ми розуміли що те, що тимчасове в перспективі може просто перетворитисяна просто нове тільки Великомостівське сміттєзвалище (просто гору сміття), яке буде таке саме як Грибовичі і що буде з водою, повітрям, територією громади.

В детальному плані біля заводу Клінспор окрім сонячної станції на ділянці збоку передбачено ще влаштування якогось об’єкту з сортування чи переробки чи спалення сміття. Цей детальний план ще не пройшов громадських слухань – маємо вже три роки як це все розпочалося робитися, а ще немає детального плану територій під комунальну сонячну станцію.

Який вихід?

1. Потрібно доробити детальний план території під сонячні комунальні станції.

2. Створити комунальне підприємство та розробити проект відводу земельної ділянки під комунальну сонячну станцію (вартість проекту біля 20 тис грн) та провести грошову оцінку ділянки ( вартість орієнтовно 17 тис грн).

3. Розробити проект будівництва комунальної сонячної станції потужністю 4,5 МВт (вартість орієнтовно 240 тис грн.).

Це всі видатки, які необхідно виділити з місцевого бюджету. Загальна вартість будівництва 1 МВт сонячної електростанції сьогодні складає від 700 до 800 тисяч доларів. Тобто загальна вартість будівництва комунальної сонячної електростанції в Великомостівській громаді буде становити 3,6 млн доларів.

Попередньо ми обговорили питання в Міністерстві екології та природних ресурсів щодо можливості фінансування будівництва електростанції за рахунок Кіотських коштів, тепер фонд перейменували на кошти Парижської угоди.

Хочу повідомити, що за рахунок цих коштів Мінприроди вже провели ремонт з термоізоляції фасаду Сокальської ЦРЛ в Сокальському районі та Червоноградської ЦРЛ. Також у 2018 році Міністерство екології та природних ресурсів України виділило «Кіотські кошти» в сумі 21 050 млн грн для реалізації проекту «Впровадження технологій для забезпечення зниження рівня забруднення атмосферного повітря на об’єктах соціальної сфери Червоноградської міської ради шляхом реконструкції».

Але перед тим як звертатися за фінансуванням громада має розробити проектно-кошторисну документацію на комунальну сонячну станцію!

Чому міністерство фінансує такі проекти? Будівництво сонячної електростанції дозволить виробляти електроенергію з сонця, відповідно не буде потреби в спаленні великої кількості вугілля на виробництво цієї енергії, відповідно суттєво зменшиться викиди в повітря по Україні!

В цей же час після завершення будівництва – громада отримає в власність від держави сонячну станцію орієнтовно за 3.6 млн дол (за кіотські і парижські кошти фінансуються виключно комунальні сонячні електростанції).

Далі вся вироблена електрика подається через лічильник в високовольтну лінію та продається державі згідно даних обліку по лічильнику. Держава кожного дня розраховується з комунальним підприємством за вироблену електрику.

Окрім чистого виробництва і отримання значних коштів за вироблену електрику після впровадження проекту - міська рада створить до 10 нових високотехнологічних робочих місць.

Головне, щоб цей добрий проект втілити в життя – це міська рада має бути зацікавлена в його реалізації і над ним мають працювати відповідні спеціалісти. Поки що цього не було, але впевнений, що скоро ситуація виправиться.

3. Технопарк на території ОТГ

Створення технопарку на території громади забезпечить залучення інвестицій! Що таке технопарк – це окрема територія в громаді, де підведено всі комунікації і зменшено державне оподаткування – спеціальні економічні зони, що залучити туди інвесторів. Так свого часу в Яворівському районі створили спеціальну економічну зону і в район зайшло дуже багато інвестицій.

Те саме дають технопарки. Велико­мостівській громаді обов’язково потрібно створити технопарк, залучивши до нього території м. Великих Мостів та деякі території в кожному селі, щоб відбувався і їх розвиток.

Теги: ЦНАП,Андрій Сенюк, кандидат на посаду голови Великомостівської міської ради, кандидат на посаду голови Великомостівської міської ради Андрій Сенюк, Великі Мости Андрій Сенюк, Село Двірці, Село Волиця, Сокальський район, Львівська область, депутат Сокальської районної ради Андрій Сенюк, Великомостівська ОТГ, Великомостівська об’єднанана територіальна громада, Сенюк Андрій Іванович, Сенюк Андрій Іванович самовисуванець, Розвинена і заможна громада – успішна Україна, Розвинена і заможна громада – успішна Україна Андрій Сенюк, Андрій Сенюк Кінологічний навчальний центр, Основні напрямки розвитку Великомостівської громади Андрій Сенюк, дороги Андрій Сенюк, екологія Андрій Сенюк, Медицина Андрій Сенюк, Соціальний захист Андрій Сенюк, новини Андрій Сенюк, Андрій Сенюк Вікіпедія, Андрій Сенюк Біографія
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР