Чоловік головної ДПС-ниці Донеччини Долозіної, який балотується у мери Святогірська, збрехав про доходи в декларації

Чоловік головної ДПС-ниці Донеччини Долозіної, який балотується у мери Святогірська, збрехав про доходи в декларації
149033 ПЕРЕГЛЯДІВ

Заплуталась у власних мільйонах: виконувачка обов’язків начальника ДПС Донеччини Ірина Долозіна задекларувала за 2019 рік дохід чоловіка Володимира Бандури від підприємницької діяльності у сумі 2,86 млн грн. От тільки офіційні прибутки фірми пана Бандури – в рази менші. Звідки насправді подружжя взяло ці гроші, і яка роль пані Ірини у ДПС-них схематозах зі «скруткою» ПДВ? Розслідував журналіст «СтопКору» Денис Гойко.

Зауважимо, колишня заступниця начальника Головного управління ДПС в Донецькій області Ірина Долозіна з 7 квітня 2020 року виконує обов'язки голови цього ж управління. До теперішньої посади чиновниця підіймалась кар’єрними сходами майже два десятки років – від рядового інспектора до керівника територіального управління.

Наразі у підпорядкуванні пані Ірини перебувають Донецька, Луганська, Харківська, Миколаївська і Запорізька області. Крім цього, Долозіну вважають відповідальною за низку скандальних кадрових призначень. Зокрема, йдеться колишню очільницю ДПС Одещини Наталію Чеботарьову, яку затримали за спробу підкупу прокурора. Через це у медіа пані Ірина заслужила неофіційне звання «сірого кардинала» податкової.

dolozina4
Ірина Долозіна Фото: Politica

Нагадаємо, на початку травня цього року співробітники СБУ провели обшуки у ексголови Державної податкової служби Сергія Верланова. Правоохоронці запідозрили верхівку ДПС у «кришуванні» та організації схеми незаконного формування податкового кредиту на мільярди гривень.

За версією слідства, до цих оборудок причетні й керівники територіальних управлінь ДПС. У Службі безпеки повідомили, що протягом 2019-2020 років посадовці у змові з організаторами транзитно-конвертаційних груп створили механізм незаконного формування кредиту з ПДВ.

Понад те, співробітників податкової підозрюють у незаконному втручанні в роботу електронних баз даних, зокрема, шляхом внесення змін до алгоритму автоматичної перевірки податкових накладних низки фіктивних фірм в Єдиному реєстрі.

Згідно з розслідуванням СБУ, йдеться про тіньову схему, за якої розмитнений імпортний товар можна реалізовувати всередині країни без документів і за готівку. За свої «послуги» податківці нібито отримували «відкати» у сумі 1-1,5 відсотка.

Прізвище Долозіної фігурує в оприлюднених нардепом Гео Леросом матеріалах, де він заявляє про існування в ДПС України злочинної групи, спеціалізацією якої є «сірі» схеми з ПДВ. Документи, що підтверджують це, парламентар, за його словами, передав у НАБУ для проведення розслідування.

dolozina
Прізвище Долозіної фігурує у матеріалах Лероса Фото: скріншот

«Згідно зі звітом, з червня (2019 року – ред.) в державній податковій службі почала діяти так звана «програма», суть якої полягає в організованій топчиновниками системі ухилення від сплати ПДВ великого бізнесу за відкати», – зазначив Лерос.

За його інформацією, за 8 місяців з червня 2019-го до лютого 2020 року сумарні втрати державного бюджету від ПДВ-шних «схематозів» могли скласти 25,5 млрд грн.

dolozina2
Доходи угруповання склали 25,5 млрд гривень Фото: скріншот

Масштаби вражають, чи не так? Проте пані Долозіна з чоловіком, вочевидь, вирішили, що одного чиновника у родині – замало. І от супутник життя пані Ірини, бізнесмен Володимир Бандура вже претендує на посаду голови майбутньої Святогірської ОТГ на півночі Донеччини.

За власним твердженням пана Бандури, він начебто володіє унікальним знанням, як зробити громаду успішною та забезпечити добробут кожному мешканцеві.

bandura
Володимир Бандура балотується у Святогірській ОТГ Фото: «Карачун»

І якщо з точки зору громади ця заява виглядає занадто самовпевненою, то власній родині підприємець – звісно ж, не без допомоги коханої дружини – неабиякі статки вже забезпечив.

Згідно з декларацією за 2019 рік, поданою Долозіною 31 березня 2020-го, подружжю належать чотири квартири і одна кімната загальною площею майже 360 кв. м, нежитлові приміщення на 1330 кв. м і земельні ділянки площею понад 26 тисяч квадратів. При цьому дві квартири і одна земельна ділянка розташовані в окупованому Донецьку, однак у 2018 пан Бандура став щасливим власником апартаментів у столиці – за понад пів мільйона гривень. Мешкає ж подружжя у 164-метровій квартирі в Маріуполі, де розташоване обласне управління ДПС.

У документі також фігурують дві іномарки – VOLKSWAGEN TOUAREG 2011 р.в. та TOYOTA LAND CRUISER 200 – 2016 р.в., однак вартість обох значно занижена у порівнянні з ринковою ціною аналогічних автівок.

Заробітна плата головної ДПС-ниці Донеччини досить скромна – трохи більше пів мільйона гривень на рік плюс 54 тисячі гривень пенсії та 22,5 тисячі гривень допомоги на проживання як переміщеній особі.

dolozina3
Долозіна задекларувала доходи чоловіка Фото: НАЗК

Головним годувальником у родині, судячи з декларації, є чоловік Долозіної Володимир Бандура, який володіє 25% корпоративних прав на ТОВ «Юридична компанія «Сизонс груп». Дохід від підприємницької діяльності пана Бандури за 2019 рік склав понад 2,86 млн грн, а ще близько мільйона він отримав від відчуження рухомого майна. Можна було б порадіти за пані Ірину, що бізнес її чоловіка зростає, адже у попередній декларації за 2018 рік дохід підприємця був втричі менший – 872,5 тис. грн. Однак не все так райдужно і просто.

Згідно з даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, офіційно чистий дохід від реалізації послуг компанії «Сизонс груп» склав лише 660-670 тисяч гривень. При цьому їхня собівартість становила 640-650 тисяч, а сумарні витрати повністю перекрили отриманий дохід. Тож фінансовий результат до оподаткування – нульовий, як і податок на прибуток. А це означає відсутність чистого прибутку підприємства.

dolozina5
ТОВ «Юридична компанія «Сизонс груп» офіційно неприбуткова Фото: YouControl

Звідки ж тоді пан Бандура взяв майже 3 мільйони гривень доходу, якими поповнив сімейний бюджет?

У своєму інтерв’ю кандидат на посаду голови Святогірської ОТГ повідомив, що має невеликий бізнес із двома десятками працівників в Ізюмі – виробництво соняшникової олії, який начебто вже передав в управління власному батьку.

Однак, за даними все тієї ж платформи YouControl, Бандура Володимир Володимирович ніколи не був засновником будь-якого підприємства з виробництва олії. Олійною компанією в Ізюмі дійсно є його батько Бандура Володимир Станіславович – директор та єдиний засновник ТОВ «ГАРДА ОІЛ». А от Володимир Володимирович історично жодним чином із цією фірмою не пов’язаний – принаймні, офіційно.

Чи не за незаконне управління ТОВ «ГАРДА ОІЛ» Бандура-молодший одержав від рідного батька «Подарунок у грошовій формі» на 1,5 мільйона гривень? Адже, якби потенційний очільник Святогірська дійсно офіційно займався олійним бізнесом, то мав би вказати цю суму як особистий дохід від підприємницької діяльності. В іншому випадку йдеться про легалізацію коштів.

Та, мабуть, можна безкарно дурити і виборців, і державу, якщо твоя дружина – очільниця податкової служби регіону. Якій усі схеми відомі не з чуток. І яка вправно знаходить спільну мову з усіма очільниками ДПС, починаючи зі скандально відомого Романа Насірова. Із таким «дахом» можна не тільки не боятись вносити до декларації «ліві» мільйони, а й претендувати на високу державну посаду.

Зауважимо, за усіма наведеними фактами журналісти «СтопКору» хотіли поставити низку питань кандидату на посаду голови Святогірської ОТГ Володимиру Бандурі та в.о. начальника ДПС Донецької області Ірині Долозіній особисто. Для цього знімальна група вирушила на Донеччину. Однак ані пана Володимира, ані його дружину застати на місці так і не вдалося: за офіційною версією, обидва в цей час виїхали за межі міста на похорон близького родича.

stopcor.org


Редакція не несе відповідальності за зміст опублікованих повідомлень інформаційних агентств та реклами і може публікувати статті, не поділяючи точку зору автора.

По всіх питаннях щодо опублікованого матеріалу звертайтесь на електронну пошту: [email protected]

Теги: Володимир Бандура,Долозіна Ірина,Святогірська ОТГ,Скрутки ПДВ,ПДВ ,Чеботарьова Наталія,Святогірськ, вибори,декларація,НАЗК,ДПС
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР