Глава Південної філії АМПУ Максим Широков причетний до схем в портах Великої Одеси

Глава Південної філії АМПУ Максим Широков причетний до схем в портах Великої Одеси
179543 ПЕРЕГЛЯДІВ

ГО "Рада Громадської Безпеки"  пильно спостерігає за кричущим корупційним свавіллям, яке під чуйним керівництвом начальника Південної філії ДП “АМПУ” Широкова М.А продовжує свою "триумфальну ходу".

Увійшовши в смак, Максим Широков продовжує блокувати обробку суден, якщо вони не обслуговуються у вигідних йому агентів. Цю схему він реалізує прямим тиском на головного диспетчера порту, свого прямого підлеглого. Диспетчер просто не дозволяє судам, зафрахтованим великими світовими компаніями, які фактично приносять порту і державному бюджету України прибуток, швартуватися до причалів АМПУ до тих пір, поки вони не наймуть «правильну» агентську компанію. 

Морський торговельний порт «Южний» ‒ державне стивідорне підприємство №1 в Україні за обсягами перевантаження вантажів. Одночасно з цим порт - найнебезпечніший за ймовірністю великих пожеж, так як саме тут знаходиться Одеський припортовий завод, підприємство, перевантажує вибухонебезпечні речовини (карбамід, аміак і інші). 

З урахуванням масштабності порту, а також його стратегічної значущості, традиційна для українських портів корупція, до "Южного" зазвичай якщо і докочувалась, то ніколи в настільки цинічних розмірах. На жаль, цей виняток припинило працювати влітку 2020 року, коли Максим Широков почав застосовувати в "Южному" схему адміністративного тиску на власників вантажу. 

Переважно, вантажовласники, а також судновласники, це великі міжнародні холдинги, які працюють у всьому світі. В середньому, один захід судна  класу Capesize і більше приносить державі Україна близько $ 150 000 і більше портових зборів. 

На ринку морських вантажоперевезень існують висококваліфіковані посередники - агентські та експедиторські компанії. Це сервісні підприємства, які займаються оформленням митних, фінансових, подорожніх документів, номінують буксирних операторів, ведуть переговори з портами прибуття, підтримують зв'язок з капітаном і екіпажем суден і тд. Агентські компанії обслуговують судна, експедиторські компанії - вантажі. Широко поширена загальносвітова практика, коли і агента й експедитора фрахтує (номінує) представник власника вантажу. Компанії-агенту  судновласник віддає загальну суму портових зборів та інших витрат, які агент, в свою чергу, передає державним органам, а також отримує свій відсоток, що залежить від обсягу судна. 

Отже, з літа 2020 року Максим Широков почав робити спроби завести в Південний порт агентську компанію Ladder, аффілійовану з ним особисто. Завдяки розголосу і невдоволення компаній-клієнтів, спроби вдалося присікти. З цього моменту Широков став змушувати судновласників працювати з компанією СТС-Шиппінг (єдрпоу  37894214), яка згідно інформації з clarity-project.info, має пряме відношення до Віталія Саутьонкова, депутата Одеської обласної ради від "Оппоблоку". СТС Шиппінг також пов'язаний з колишнім директором ДП Одеський припортовий завод Назаренко С.М., який був звільнений з ОПЗ, але продовжує впливати на корупційні процеси навколо підприємства.

Новітній прецедент, коли 29 вересня цього року судно «EFFY N»(IMO: 9509516) мало стати до причалу # 2 Одеського припортового заводу, агент - СМТ Южний. За кілька годин до проводки, судно виключили з змінно-добового плану, ОПЗ отримав від диспетчерської АМПУ повідомлення, що графік підходу судна невідомий та фото відповідних електронних листів від головного диспетчера Южненського філії АМПУ.

В цей час вантажоодержувач отримав кілька телефонних дзвінків від представників компанії СТС Шиппінг з порадами змінити агента, щоб отримати першочергове право підходу до причалу і не втрачати значні гроші на простої. 

Аналогічного тиску зазнавали й інші компанії. Вся ця ситуація передбачає домінування буксирного оператора, близького до Максима Широкова. Спроба завести в порт наближені буксирні компанії вже привела до аварії судна з аміаком. Цього разу обійшлося без серйозних наслідків, але це виключно щасливий збіг обставин.

Ці корупційни дії начальника Південної філії ДП “АМПУ” Широкова М.А, також безпосередньо впливають на репутацію України на мировому ринку морських вантажоперевезень. Той факт, що найбільшим портом країни керує людина, яка загрузла в корупційних схемах, наочно демонструє загальний стан галузі та повну відсутність в ній влади. Ця ситуація повинна бути негайно виправлена, інакше Україна втратить і без того не надто численні вантажі, а також в черговий раз отримає удар по діловій репутації, від якого навряд чи зможе оговтатися.

Рада Громадської Безпеки

Теги: АМПУ ,Южний,порт Южний,Широков Максим,Максим Широков,СТС-Шиппінг,Південний порт,Широков порт,Широков корупція
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР