Як керівник НАК «Нафтогаз України» Коболєв та екс-президент ПАТ «Укртрансгаз» Хоменко на РФ працюють

Як керівник НАК «Нафтогаз України» Коболєв та екс-президент ПАТ «Укртрансгаз» Хоменко на РФ працюють
155772 ПЕРЕГЛЯДІВ

В НАК «Нафтогаз України» за час керівництва Коболєва А.В створено та сформована чітка вертикаль влади, яка займається «освоюванням» коштів та розподіленням вагомих закупівель, яке організовується переважно із підприємствами Російської Федерації або за їх участю. Спочатку керівництва Коболєва НАК «Нафтогаз України» «смотрящим» за діяльністю ПАТ «Укргазвидобування» (УГВ) та АТ «Укртрансгаз» (УТГ) було призначено Білягу Р. В, — директора по формуванню методології закупівель групи “Нафтогаз”. В минулому Роман Біляга формував та проводив закупівлі в системі проросійській ВАТ «Роснефть» а саме в «ТНК-ВР». Використовуючи досвід подтасовок , Біляга в найкоротшій термін сформував «свою команду» в ПАТ «Укргазвидобуванні».

Саме за участю Біляги Р.В. до «УГВ» було призначено його» близького друга та колегу по праці в «ТНК-ВР” на посаду радника Голови правління ПАТ «Укргазвидобування» Хоменка Андрія Олександровича. Андрій Хоменко особисто здійснює формування «чорного списку» підприємств, які дозволяють на стабільній основі увійти “своїм” компаніям до кола елітних закупівель УГВ. Фактично Хоменко ,виконуючи замовлення НАК «Нафтогаз України» на чолі Коболєва А.В., очистив закупівлі “Укргазвидобування” для “своїх”підконтрольних компаній для забезпечення саме їх перемоги. Крім того, окрім надання переваги обладнанню виготовленому в РФ та зазвичай поставленому за допомогою “своїх”підконтрольних «фірм-прокладок» Хоменко впроваджує схему проведення закупівель в Укргазвидобування без відображення їх в системі «Prozorro», що дозволяє уникнути обґрунтувань та конкурентної політики закупівель, та по факту є неконтрольованим процесом закупок за довільними цінами.

Після звільнення директора по формуванню методології закупівель групи Нафтогаз Біляги Р. В. «смотрящим» за діяльністю ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укртрансгаз» було призначено саме Андрія Хоменко.

І ось у червні 2017 року, отримавши 100% контроль над УГВ, у «нафтогазовиків» з’являється новий напрямок. Тепер їх цікавить вже «Укртрансгаз». Хоменко в 2017 році призначений НАКом одним з віце-президентів “Укртрансгазу”. Сфера його відповідальності в УТГ — закупівлі та матеріально технічне будівництво “Укртрансгазу”. Саме це та відправна точка, коли фінансові потоки держкомпанії перейшли до рук «коболєвців»

3 травня 2018 року за “видатні заслуги” в освоюванні державних коштів підконтрольними підприємствами, керівником Укртрансгазу було призначено Андрія Хоменко, а з березня 2019 року він вже очолює новостворений Дивізіон технічного забезпечення НАК «Нафтогаз України» та запропонований до оновленого складу Правління НАКу.

Тобто Хоменко Андрій Іванович, якому підконтрольний фактично весь менеджмент ПАТ «Укргазвидобування», а зараз і АТ “Укртрансгазу”стає «ідейним наставником» та винахідником схем освоювання державних коштів та формує”свою команду” постачальників, в виключній більшості продукції РФ.та в зворотньому напрямку до РФ , використовуючи посадові особові зв’язки минулої та теперішньої роботи на підприємствах .

Хоменко Андрій Іванович (екс-президент ПАТ «Укртрансгаз», керівник дивізіону «Технічного забезпечення» НАК «Нафтогаз України) з громадянином РФ Шапордою Віктором Павловичем організовує прихований канал постачання в Україну російських запасних частин для газотурбінних двигунів (ГТД) газоперекачувальних агрегатів (ГПА) російського виробництва, що використовуються на об’єктах АТ «Укртрансгаз» та зустрічних поставок вітчизняних запасних частин, креслень, спеціалізованих інструментів в Росію для ремонту ГТД, як цивільного призначення, так і двигунів військового призначення виробництва ПАТ «Заря-Машпроект» (м. Миколаїв), що експлуатуються на території РФ.

Хоменко Андрій Іванович

Ділові та особисті зв’язки між Шапордою В.П. та Хоменком А.І. склалися ще в період 2002 — 2003 років, коли ПАТ «Заря — Машпроект», яке тривалий час очолювалося останнім, надавало сприяння та технічну допомогу ПАО «Тюменськие моторостроители» (РФ) щодо освоєння російськими спеціалістами технології ремонту та обслуговування ГТД (ДГ-90, ДН- 80, ДР-59Л, ДЖ-59Л) виробництва ПАТ «Заря — Машпроект» та ПАТ «Констар» (м. Кривий Ріг), які є також промисловими аналогами військових корабельних двигунів. За наявними оперативними даними, Шапорда В.П. відповідав за технічну співпрацю російського заводу з ПАТ «Заря - Машпроект».

Для цього, ПАТ «Заря — Машпроект», разом з ПАО «Тюменськие моторостроители» та ООО «Газпромтрансгаз» (РФ) було засновано спільне підприємство — ООО «Газтурбосервис» (РФ), яке отримало відповідну ліценцію на здійснення ремонтів ГТД українського виробництва.

Для довідки:

  • ПАО «Тюменские моторостроители»(РФ,м.Тюмень,пл.Володимира Хуторянського,1. Директор Гончаров Павло Володимирович. Колишній військовий завод, який виробляв двигуни для палубної авіації ВС СРСР, форсажні камери та камери згоряння двигунів МІГ-29, СУ-24, ракетні двигуни для комплексів та крилатих ракет. Зараз є основним партнером ВАТ «Газпром» з ремонту та сервісного обслуговування ГТД для ГПА (російського та українського виробництва), а також’ виробництва запасних частин до них.
  • ООО«Газпромтрансгаз» (РФ, м. Москва, вул. Наметкіна,.16. Директор  —  Філін Олександр Вячеславович. Акціонер — ВАТ «Газпром». Профіль діяльності -транспортування природного газу.
  • ООО «Газтурбосервис» (РФ, м.Тюмень, площа Володимира Хуторянського,1), Директор — Гончаров Павло Володимирович).

Використовуючи особисті та ділові зв’язки з Хоменко А.І., Шапордою В.П. було організовано поставки запасних частин до газових турбін виробництва “Зоря-Машпроект ” різного призначення на територію РФ встановлює через групу підприємств з назвою — “БАЗОВОЕ МАШИНОСТРОЕНИЕ” до якої входять:

“000”Базовое машиностроение”(000 “БМ”), ОГРН 1067203220017. Адрес — г. Москва, Научный проезд, д. 10, эт. 5, ком 513. Генеральный директор Шапорда Виктор Павлович. Правопреемник -ООО “ПК “Базовое Машиностроение”

Замовники основні (держзакупки):

  • АО”Салехардзнерго” 5контрактов на 121 369 560руб.
  • ПАО”НК”Роснефть” 1 контракт на 28 378 000руб.
  • ГУ “ПТО УДЯНАО” 3 контракте на 5 082 630руб.
  • ГБУ ТО “Тюменская Авиабаза” 1 контракт на 398 750руб.
  • “ООО “Производственная компания “Базовое машиностроение”,

ОГРН 1177746570836. Адрес — г. Москва, Научньй проезд, д. 10, офис 513. Генеральный директор Шапорда Виктор Павлович.

В держзакупівлях не приймало участь:

  • “ООО “Научно — производственное обьединение “Базовое машиностроение”,
  • (ООО «НПО “БМ”), ОГРН 1147232024147. Адрес: г. Тюмень, тракт Старый Тобольский 2 км, д. 8, офис 201. Генеральный директор Алексеев Евгений Григорьевич

Замовники основні (держзакупки):

  • “АО “Кронштадтский Морской Завод” - 8 контрактів на 20 589 453 руб.
  • ПАО ”НК “Роснефть”- 3 контракта на 337 116 108руб.
  • АО “Салехардэнерго”- 7 контрактів на 14 503 174 руб.”
  • “ООО “Тюменьремстройинвест”,ОГРН 1087232017278.

Адрес: г. Москва, Профсоюзная улица, 26/44 II, 1. Засновник ООО «Базовое машиностроение». Генеральньїй директор Сидоров Олег Николаевич;

ООО “Ленмашзавод”(ООО ЛМЗ),ОГРН 1164704055317.

Адрес: Ленинградская обл., пгт. Назия, Канавная улица, д. 1литера и1, помещение 17. Генеральный директор Сидоров Олег Николаевич.

В держзакупівлях не приймало участь.

Відомо, що ООО “БМ”, ООО НПО “БМ” та ООО “ЛМЗ” поставляють запасні частини до ГПА — ДЦ59Л, ДЖ59Л та до судових турбін(виробництва ДП НВКГТ “Зоря-Машпроект”) на АО “Кронштадтский Морской Завод” (РФ, м. Санкт — Петербург), який входить в АО «Обьединенная судостроительная корпорация» (РФ).

Крім того, виступають субпідрядниками переможців за результатами проведених підприємств системи ПАТ «Газпром» тендерів по наданню послуг з ремонту та сервісного обслуговування ГТД, в тому числі українського виробництва.

При цьому, деякі номенклатури двигунів, що ремонтується за угодами ООО «Базовое машиностроение», є військового призначення і раніше ремонтувалися виключно силами українського заводу — ПАТ «Заря - Машпроект».

Після введення заборони на поставку продукції ДП НВКГТ “Зоря- Машпроект” до РФ, група осіб на чолі з Хоменко А.І., Шапордою В.П. та Алексєєвим Є.Г. відновлюють постачання з/ч ДП НВК ГТ ” Зоря-Машпроект” на територію РФ через наступну схему.

На території ЄС було зареєстровано фірми — посередники, які займаються закупкою вищевказаної продукції, яка в подальшому поставляється на ПАО «Тюменские моторостроители» (ПАТ “ТМ”). Після 2015 року саме це підприємство включено в список як російський виробник з/ч продукції взамін ДП НВКГТ “Зоря- Машпроект» ( ООО «Газпром центрремонт»: импортозамещение при ТОИР”. «Нефтегазовая Вертикаль», #23-24/2014).

Таким чином, постачанням на ПАТ “ТМ” для “ремонтних” робіт легалізується продукція виробництва ДП НВКГТ “Зоря-Машпроект” і вже у 2015-2018 роках з ПАТ “ТМ”, вже як продукція цього виробника, починає поступати через групу підприємств “Базовое машиностроение” та “ЛМЗ” як для потреб підприємств системи ПАТ «Газпром», так і на АО “Кронштадтский Морской Завод” для ремонту суден ВМФ РФ.

По твердженню фахівців ДП НВКГТ “Зоря-Машпроект”, технічна та конструкторська документація нікому та ніколи не передавалась, тобто ПАТ “ТМ” не смозі налагодити виробництво з/ч та обладнання до газових турбін ДП НВКГТ “Зоря-Машпроект”, а усі поставки мали єдину мету — обійти заборону та “легалізувати” поставлену продукцію тепер вже під маркою ПАО «Тюменские моторостроители”.

Слід також звернути увагу на те, що до складу продукції ПАО «Тюменские моторостроители» крім заявленої раніше номенклатури з/ч ГТД-ДР59, ДЖ59, ДГ90, ДЦ59, в 2017 р. додались ще з/ч до ГТД — ДН-80 та ДУ80 (продукція тільки ДП НВКГТ” Зоря-Машпроект”).

Слід зазначити, що жоден з перерахованих російських заводів офіційно не має повного циклу ремонту двигунів, оскільки для цього треба певні технічні креслення, документацію, спеціальний інструмент, який є лише у українського виробника, а також відсутній весь спектр ліній виробництва необхідних запасних частин.

Саме завдяки Хоменку А.І., у якого залишаються тісні зв’язки з нинішнім керівництвом ПАТ «Заря — Машпроект», Шапордою В.ГІ. організовано «тіньовий» канал постачання в РФ необхідних запасних частин, технічного обладнання та документації для забезпечення ремонтів ГТД промислового та військового призначення, що експлуатуються на території Росії.

У той же час, відомо, що протягом 2017-2018 років, Хоменко А.І. активно співпрацював з Шапордою В.П. з метою організації негласного каналу поставок російських запасних частин для ГПА російського виробництва, що використовуються на компресорних станціях ПАТ «Укртрансгаз». Для цього, за вказівкою Хоменка А.І., заступник начальника управління капітального будівництва ПАТ «Укртрансгаз» Андрієнко Володимир Миколайович разом з Шапордою В.П. відвідували ряд виробників газотурбінного обладнання на території Росії, зокрема ПАТ «Укралтурбо» (м. Єкатеринбург, РФ,відсутній в санкційному списку України, оскільки не входить до складу ПАТ «Газпром»). для переговорів з приводу можливостей придбання певних запасних частин через посередницькі компанії, з метою їх поставки в Україну від імені третіх країн.

Однак, на той час домовитися щодо офіційного придбання запасних частин у ПАТ «Уралтурбо», навіть з залученням стороннього комерційного посередника, Хоменку А.І. не вдалося.

Для довідки: В 2019 році Хоменком А.І. розглядалася можливість організації придбання необхідних запасних частин від імені “своєї” фірми, зареєстрованої на території РФ, з подальшим постачанням в Україну контрабандним шляхом. вказаних запасних частин в Україну мало відбутися наступним чином.

Керівництво ПАТ «Заря Машпроект» планувало заявити про початок освоєння випуску аналогічних запасних частин для російських ГПА на потужностях українського заводу. Для цього, нібито залучені дві підконтрольні Хоменку А.І. комерційні структури з реєстрацією в Угорщині — ТОВ «Єврошрансгаз Угорщина» та ТОВ «Турбохолдінг Угорщина». Ці фірми нібито мали поставляти на завод заготовки та оснастку для виробництва лопаток для турбін та інших комплектуючих через низку посередницьких структур на території Білорусі або країн Прибалтики або це обладнання мало потрапляти на завод контрабандним шляхом.

Як наслідок, після продажу ПАТ «Заря — Машпроект» запасних частин на користь АТ «Укртрансгаз» або виконання ремонтних робіт для потреб останнього з використанням вищевказаних запасних частин, основна частина отриманих від АТ «Укртрансгаз» коштів, була б виведена за кордон на рахунки ТОВ «Євротрансгаз Угорщина» та ТОВ «Турбохолдінг» Угорщина» та привласнена організаторами вказаної оборудки.

В квітні 2020 р. ПАТ «Укртрансгаз» за ініціативи Хоменка А.І. було оголошено ряд тендерів на придбання запасних частин до ГПА «Запасні частини до ГТ-6-750)»,UA-2020-04-17-003094-с «Запасні частини до ГТ-750-6)», UA-2020-04-17-003102-с «Запасні частини до ГТК-10») з кваліфікаційним критерієм -наявність документально підтвердженого досвіду у вигляді довідки про виконання аналогічного контракту та його скан-копії.

Переможцем конкурсу було визнано компанію «Enserv Euroquip Energy Industry Equipment Sales and Service GmbH» (Німеччина), яка за даними є також підконтрольна Хоменку А.І.

Вказаною компанією було надано скан-копію аналогічного договору (контракт № 1625 від 20.02.2019 р.) з «ІРЕС International s.r.o.» (Чехія), предметом якого була поставка партії запасних частин для ремонту газових турбін «SGT-400, SGT-300, SGT-100» виробництва компанії «Siemens». Вказані турбіни використовуються для виробництва електроенергії.

Аналіз вказаного наданого «Enserv Euroquip Energy Industry Equipment Sales and Service GmbH» контракту вказує на ряд сумнівних обставин, а саме — договір між іноземними контрагентами країн Німеччини «Euroquip Energy Industry Equipment Sales and Service GmbH» та Чеської Республіки «ІРЕС International s.r.o.» складений на англійській та російській мові, а не на мові країн контрагентів.

Враховуючи ,що згідно тексту наданого «Enserv Euroquip Energy Industry Equipment Sales and Service GmbH» контракту “техническое описание u инструкция no безопасности» виконано на російській мові, а кінцевий споживач вказано не «ІРЕС International s.r.o.», а — “для дальнейшего вывоза за пределы ЕС”, то ймовірним кінцевим споживачем може бути саме РФ (всупереч санкціям США за поставку енергетичної продукції «Siemens» для потреб РФ на території анексованої АР Крим).

Слід враховувати , що та незаконна поставка турбін «Siemens» в Крим здійснювалась шляхом саме поставки через офшорні зони або зони з низьким оподаткуванням,що унеможливлює контрольованість контрагентів та їх дій, у т. ч. фінансових.

Незважаючи на величезні ризики, повною відсутністю досвіду у поставках продукції предмету закупівель, ймовірність поставки контрафактної, низької якості або невідповідної продукції, ПАТ «Укртрансгаз» під тиском Хоменка А.І., шляхом численних відмін та переносів закупівель (з 2018 року), внесення неодноразових змін до тендерної документації під окремих “своїх”постачальників, просуває саме через «Enserv Euroquip Energy Industry Equipment Sales and Service GmbH» продукцію російських виробників, зводячи на нівець весь той прогрес на шляху імпортозаміщення з/ч та обладнання ГПА газотранспортної системи України .

Як стало відомо з неофіційних джерел, у 2018 році мала місце зустріч представника російських виробників ГПА та домовленість з одним із керівних осіб ПАТ «Укртрансгаз» з найближчого оточення Хоменка А.І. про саме такий розвиток подій.

Підтвердженням цьому є той факт, що на початку п.р. на керівника ПАТ «Уралтурбо» (м. Єкатеренбург, РФ) було здійснено тиск з боку одного з високопосадовців ВАТ «Газпром» (як основного замовника продукції ПАТ «Уралтурбо») про термінове надання ексклюзивного дилерства на території України. Не виключено, що крім фінансової зацікавленості сторін у реалізації схеми поставок російського обладнання в Україну, мали місце певні домовленості з Хоменком А.І. та його зв’язками в ПАТ «Зоря-Машпроект» по організації поставок необхідного російському ВПК обладнання та спеціалістів для ремонту та модернізації військових зразків газотурбінних двигунів українського виробництва, що використовуються на території РФ.

У якості підтвердження цієї версії можна навести факт підписання в середині 2020 року ПАТ «Укртрансгаз» контракту з «Enserv Euroquip Energy Industry Equipment Sales and Service GmbH» на поставку з/ч до «ГТ-6-750»- на суму 4,3 млн. грн та восени 2020р. на поставку з/ч до «ГТК-10»- на суму 43,7 млн. грн саме виробництва ПАТ «Укралтурбо». Очікується акцепт ряду інших тендерів за участю цієї компанії з поставки інших видів з/ч російського виробництва.

Слід зазначити, що ПАТ «Уралтурбо» не є виробником всього спектру обладнання, що заплановано до придбання ГІАТ «Укртрансгаз». Ймовірним є варіант простої легалізації поставок інших російських виробників, у т.ч. що перебувають під санкціями в Україні», через низку офшорних посередників під кресленнями та сертифікатами походження ПАТ «Уралтурбо».

Крім того, впровадження такої заплутаної схеми виробництва та поставок з/ч для вітчизняної ГТС, збільшує ризик використання в ній заготовок та оснастки для турбінних лопаток ГТД, що виготовлялися або продовжують виготовлятися на колишній філії ПАТ «Мотор — Січ», що залишилася на окупованій частині «ДНР» в м. Сніжне, Донецької області. До 2014 року цією філією виготовлялися необхідні заготовки для запасних частин ГТД, що виробляються як ПАТ «Мотор — Січ», ПАТ «Заря — Машпроект», також заготовок і лопаток для ГПА ГТН-6, ГТК-10, ГТ-750-6. Слід звернути увагу, що визнане переможцем закупівлі з/ч для ГТ-750-6 ТОВ “Техмаш” на суму 32,58 млн. грн. вказало виробником, EKOL Energo s.r.o. м. Брн,яке не здійснює виробництво лопаток(вказано в гарантійному листі виробника EKOL Energo s.r.o.), і крім підприємства РФ АТ “Уралтурбо”та вищезгаданої філії ПАТ «Мотор — Січ» такі субпідрядні роботи виконувати не має можливості, враховуючи відсутність дозволу на це розробника та виробника цієї продукції.

Проведення останніх закупівель УТГ (2020р.) та визначення переможців серед “своїх” компаній, незважаючи на численні та значні порушення чинного законодавства України як в сфері публічних закупівель так і в інш., що відображено в численних виявлених порушеннях АМКУ, Держаудітслужбою, скаргах, позовах до судів від учасників показало,що Хоменком з схвалення та під безпосереднім керівництвом НАКу Коболєва досягнута і втілена в життя мета -остаточно сформовано команду “своїх” наближених до нього компаній спочатку в АТ”Укргазвидобуванні”, а тепер і в АТ “Укртрансгазі” ,для “освоювання” державних коштів , на умовах, вигідних команді Хоменка-Коболєва.

Те, що в недалекому минулому здавалося неможливим, сьогодні стало жахливою реальністю. Тотальна корупція, безкарність і недалекоглядність керівництва НАК “Нафтогаз України” роблять свою чорну справу. При цьому величезні матеріально-технічне ресурси, нібито виділені на проведення ремонтно-профілактичних робіт, не дають позитивного результату, а осідають в кишенях казнокрадів. Зростає кількість аварій і перебоїв в роботі(останній випадок крупної аварії-вересень 2020р.Київська обл.), а втрати газу при транспортуванні доходять до 24-26%. В результаті проведення “липових” тендерів для “своїх”, мільйони гривень йдуть комерційним структурам, близьким до керівництва НАК “Нафтогаз України” та його оточенню, компаніям-посередникам виробника країни-агресора (ВАТ “Уралтурбо” та інш.) на оплату послуг або придбання старого або взагалі списаного обладнання по багаторазово завищеними цінами.

Все це свавілля в діяльності та сфері державних закупівель АТ «Укртрансгаз» веде до неминучого руйнування газотранспортної системи України та впроваджується під гаслами програми газової незалежності України від РФ , «20/20» та іншим обґрунтуванням.

ОРД

Теги: Хоменко Андрій Іванович,Укргазвидобування,Нафтогаз України,Роман Біляга,Укртрансгаз,Кронштадтский Морской Завод,Роснефть,Салехардэнерго,Тюменьремстройинвест,Коболєв,Андрей Коболев,ПАТ «Заря-Машпроект»,Enserv Euroquip Energy Industry Equipment Sales and Service GmbH,УТГ ,УГВ
Автор: admin.politica.com.ua
ПРЯМИЙ ЕФІР