Оргзлочинність становить не меншу загрозу державній безпеці, ніж тероризм – Іван Баканов

Оргзлочинність становить не меншу загрозу державній безпеці, ніж тероризм – Іван Баканов
150367 ПЕРЕГЛЯДІВ

Організована злочинність становить не меншу загрозу державній безпеці, ніж тероризм, адже її в тому числі використовують іноземні спецслужби для розвідувально-підривної діяльності проти України. Про це в ексклюзивному інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна» сказав голова Служби безпеки України Іван Баканов.

«Оргзлочинність використовують іноземні спецслужби для розвідувально-підривної діяльності проти України. Це і фінансування тероризму й сепаратизму, і корупційне проникнення агентури до державних органів влади», – пояснив Іван Баканов. Він додав, що оргзлочинності протидіють більшість спецслужб НАТО і ЄС, серед яких – США, Австрії, Бельгії, Франції, Польщі.

Іван Баканов вважає небезпечним підхід, який повністю ліквідує систему боротьби з оргзлочинністю в Україні. На думку голови СБУ, не може бути монополії на боротьбу з корупцією та організованою злочинністю. Тому варто запровадити альтернативну підслідність корупційних злочинів і протидії ОЗУ, що створить здорову конкуренцію між правоохоронними органами.

Щодо розслідування економічних злочинів, то як підкреслив Іван Баканов, негативний резонанс викликають, передусім, доручення, які СБУ отримує від слідчих підрозділів інших правоохоронних органів. Наприклад, за 2019 рік в СБУ надійшло 4,2 тис. доручень, 64% з них не стосувалися компетенції Служби. «Це і є основна підстава для звинувачень СБУ у розслідуванні злочинів, що не належать до її підслідності. Але підкреслюю – це не ініціатива СБУ і не спроба зловживати повноваженнями. В такі умови нас ставить чинний Кримінально-процесуальний кодекс. І з цим треба щось роботи. На жаль, норми, спрямовані на врегулювання цієї проблеми, зникли у редакції «доопрацьованого» законопроекту, яку зареєстрував комітет», – зазначив він.

На його думку, безпекова реформа має впроваджувати запобіжники, які унеможливлять залучення СБУ до розслідування економічних, корупційних та інших злочинів, що не належать до її підслідності.

ssu.gov.ua

Теги: Іван Баканов, СБУ, Служба Безпеки України,голова Служби безпеки України,Оргзлочинність,тероризм
ПРЯМИЙ ЕФІР