Джозеф Байден: Час збирати каміння. Чи здійсненна наша мрія

Джозеф Байден: Час збирати каміння. Чи здійсненна наша мрія
140972 ПЕРЕГЛЯДІВ

Обраний президентом США Джозеф Байден, ще будучи кандидатом від Демократичної партії, обіцяв у разі своєї перемоги домагатися припинення війни на Донбасі. Про це йшлося в окремій заяві виборчої кампанії Байдена «Бачення Джо Байдена щодо відносин Америки з Україною», про що повідомляла Українська правда.

У заяві наголошувалось, що Байден-президент домагатиметься завершення конфлікту в Україні та працюватиме з європейськими союзниками, щоб підтримати Україну, яка прагне суверенного й демократичного майбутнього і процвітання, на яке вона заслуговує. Він обіцяв також надати військову допомогу Україні, у тому числі летальну зброю, щоб допомогти захистити себе від російської аґресії.

Навіть підкреслювалося, що Джо Байден розуміє те, чого не розуміє Дональд Трамп: Україна бореться за захист своєї незалежності й суверенітету. Успіх України сприятиме кращій безпеці і стабільності Європи, що є в інтересах Америки.

Найкращим варіантом реалізації цих зобов'язань обраного Президента Байдена стало б надання Україні статусу основного союзника США поза НАТО.

Адже прагнення набути статусу основного союзника США поза НАТО, - якщо вже із-за неможливості досягти консенсусу серед країн-членів наше членство в Альянсі чи хоч би надання нам ПДЧ у найближчі роки не видається реальним навіть при тому, що більшість населення підтримує всуп до НАТО та це прагнення оформлене у норму Конституції, - в умовах загрози повномасштабного наступу московії стає для нас життєво важливим.....

У Конґресі США є законопроект, який, серед іншого, закликає президента США оголосити Україну основним союзником поза НАТО. Цей законопроект про надання підтримки Україні для захисту незалежності, суверенітету і територіальної цілісності передбачає надання військової допомоги, включно з летальною зброєю, засобів кіберзахисту й усе того ж статусу основного союзника поза НАТО аж до моменту набуття Україною членства в альянсі.

Іншим і простішим варіантом надання нашій країні такого статусу могло б стати повідомлення Президентом Байденом Конґресові про своє рішення надати статус основного союзника поза НАТО, як це вчинив Дональд Трамп у 2019 р. щодо Бразилії.

Звісно, ми мали б очікувати від влади кроків, що спонукали б Президента Байдена чи Конґрес США до позитивного рішення. Але, з огляду на нинішні позитивні події в житті прєЗєдєнта та в його Офісі, їх промосковські настрої, не зайвими були б й звернення громадських інституцій, лідерів суспільної думки як до поточних очільників країни, так і до інституцій й суспільства Сполучених Штатів Америки, нашої там діаспори.

Довідково: Основний союзник США поза НАТО (ОСП НАТО, англ. Major Non-NATO Ally або MNNA) — визначення уряду Сполучених Штатів Америки, що характеризує виключно тісні стратегічні і військові відносини з країнами, які не є членами НАТО.

Введення подібного статусу в двосторонніх стосунках визначає пріоритетність розвитку відносин США з цими країнами, в тому числі, можливість участі у спільних оборонних ініціативах, можливість проведення спільних досліджень військового характеру, участь у ряді обмежених контртерористичних заходів, поставку обмежених видів озброєння, спільну участь у космічних проєктах.

Статус ОСП НАТО був прийнятий для двосторонніх відносин у 1987 та законодавчо уточнений у 1989 р. Нині в цьому статусі перебувають 18 країн.

Право суб'єктів владних повноважень надавати статус союзника США поза НАТО (президент чи міністр оборони) та обсяг співпраці визначені у розділах 2350-a та 2321-k Кодексу Сполучених Штатів.

Petro Protsyk

Теги: Джозеф Байден,Байден,США ,Дональд Трамп,Україна ,НАТО,Джо Байден
ПРЯМИЙ ЕФІР