Марина Корнієнко: Гаджети і книжки – як між ними досягнути балансу у вихованні дитини в сучасному світі

Марина Корнієнко: Гаджети і книжки – як між ними досягнути балансу у вихованні дитини в сучасному світі
184516 ПЕРЕГЛЯДІВ

Сенс життя кожної свідомої людини, найголовніший скарб батьків, дідусів, держави, майбутнє нації, промінь щастя – все це, і ще сотні-тисячі не менш влучних епітетів кожен з нас може сказати про своїх дітей. Щасливі очі малечі дають батькам безмежне відчуття щастя, а для цього кожен з нас готовий практично на все. Ми хочемо, щоб наші діти зростали в мирі, гармонії і любові, а ще хочемо виховати їх так, щоб гордитись коли підуть у доросле, самостійне життя.

Особливо гострою і актуальною темою сучасного світу у вихованні дітей стали гаджети. Так, це реальність: персональні комп’ютери, мобільні телефони все нових і нових версій, планшети та інші новітні технологічні пристрої день у день захоплюють наших дітей у свій полон залежності. Паралельно, в наш час рідко зустрінеш дітлахів, які самі по собі люблять читати і вважають книжку – цікавішою за гаджет. Нерідко протистояння технологічних пристроїв і книжок в родинах стають приводом для гострих обговорювань, скандалів та повчальних бесід про те, як ми батьки – зростали без цього всього асортименту технічного прогресу. Буває навіть так, що ми переходимо до своєрідних методів впливу на наших нащадків, забираючи в них на певний період їхні найулюбленіші «друзі» - телефони, планшети, і т. д. В цей час ми нерідко пробуємо їх залучити до читання книжок, адже так ми думаємо - це для них буде краще… Але чи насправді це так??? І чи, своїми кардинальними методами ми навпаки не вб’ємо практично залишки цікавості, до таких потрібних у нашому житті книжок???      

Забігаючи наперед скажу: я не противних різноманітних гаджетів, навпаки – я тільки за, щоб мої діти розвивались в унісон із новітніми технологіями. Більше того, можливо хтось зараз мої слова засудить, але стараюсь не перешкоджати своїм дітям у їх, інколи доволі тривалому перебуванню біля  екранів електронних пристроїв. Та це аж ніяк не змінює мою думку, що в житті дітей важливу роль відіграють книжки, і мова зараз не про електронні, а звичайні – «старі», добрі наші друзі паперові книги.

Просто давайте мислити логічно!!! Перше: гаджети – це невід’ємна частина життя кожної сучасної людини; вони повсюди і без них наше існування вже важко й уявити; вони допомагають пересуватись з точки А в точку В, рятують життя, і допомагають знайти вихід із складних ситуацій. Тому, краще буде коли наші діти володітимуть ними на високому рівні. Друге: якщо ви практично у приказковому порядку часто змінюватимете їх на книги – то можете повністю знищити цікавість своїх дітей до читання захоплюючих паперових сторінок.

То що ж тоді робити??? Залишити все як є і віддати дітей повністю у світ цифрових технологій??? Чи все ж боротись за місце книг у житті наших дітей???     

Відповідь доволі проста - у вихованні дитини потрібно досягнути балансу між гаджетами і книжками!!! 

Яка ж це проста відповідь – скажете ви… Та запевняю – не все так складно, як здається на перший погляд!!! Головне ентузіазм, терпіння і винахідливість! Більше того, впевнена, що бажання дитини читати книги – залежить більше від вас чим від самої малечі, і мова тут не про метод «батога і пряника»! А мова йде про те, чи цього хочете саме ви?!...

Найперше потрібно знати, що мобільний телефон чи інший гаджет – це джерело постійного та потужного випромінювання зі своїми наслідками на організм людини. Надмірний контакт з ультрафіолетом виснажує сітківку ока та може призвести до втрати зору. Тому, якщо дитина старша – це потрібно їй пояснювати, але не криками чи виснажливими монологами, а її улюбленими методами – ">переглядом відео, в даному випадку повчальних. Таких відео в мережі інтернет ви знайдете сотні, а тому вперед.

Крім того, ви неодмінно повинні знати, що паперові книги:

-          поліпшують пам'ять: науково доведено, що інформація прочитана у паперовій книзі, сприймається і запам’ятовується набагато краще, ніж прочитане з екрану

-          розширюють словниковий запас слів: чим більше дитина читатиме, тим більш змістовно розмовлятиме, а це сприяє розвитку впевненості й особистості в цілому

-          посилюють концентрацію: під час читання дитина полинає у світ цікавих сторінок, які неперебиваються частою рекламою як це є у користуванні гаджетами; дитина може осмислювати тільки дані прочитаного, а не паралельно спливаючі часто рекламні «вікна»

-          читання книг несе користь не меншу ніж заняття спортом: під час читання дитина тренує пізнавальні здібності мозку та задіює велику кількість м’язів та різноманітних механізмів свого організму  

-          читання знімає напругу, сприяє нервовому розвантаженню: читаючи книгу дитина сконцентрована на тексті, тому паралельних навантажень практично немає; мозок налаштовує себе на спокій і цікаві емоції прочитаного

Але як все ж заставити дитину читати? – Відповідь: заставляти нікого не потрібно!!! Потрібно зробити так, щоб дитина сама хотіла читати книги!!! І ось, що може на це вплинути.

Найперше в середовищі проживання дитини створіть належні умови для заохочення її до читання. Так, важливими кроками у цьому буде облаштування у кімнаті дитини, а також у ігровій кімнаті цікавих для малечі полок із книжками. І тут, великою помилкою частини батьків є те, що часто такі полки розміщують незручно для доступу дітей: високо і практично недосяжно, чи у куточку за шафою куди увага дитини майже не концентрується. Порада, якщо у кімнаті є комп’ютер – розташуйте книги поряд, також книги можна розміщувати поряд із ліжком, щоб дитина могла їх з легкістю досягнути.

Хочете, щоб дитина читала книги – показуйте це їй своїм прикладом: читайте у своє задоволення, коли ваша малеча грається іграшками, читайте щось цікаве дітям перед сном. Щодо останнього, багато хто зараз подумав про зовсім малих діток і про читання їм казок – так це вірно, але якщо хочете щоб дитина із світу любові до казок перейшла до читання й надалі – то знайдіть спільні вам теми і читайте їх ввечері чи у вільну хвилину разом. Приміром, хлопці 6-10 років захоплюються енциклопедіями чи авто – читайте з ними на цю тематику і в них це відкладеться практично як рефлекс. Чи приміром, дівчатка люблять тему подорожей, моделювання одягу, тощо – читайте про це разом. Спільне читання – прищепить любов дітей до нього. Адже важко дитину навчити того, що не робите самі, тобто не подаєте на прикладі!!!

Часто купуйте нові книги і концентруйте дитячу увагу на них. Вибирайте книжки для дитини не тільки з того, що ви читали у дитинстві, а шукайте з-поміж свіжовиданих книжок, які є ближчими сьогоднішнім дітям. Заходьте разом у книжкові магазини і давайте можливість дитині обрати цікаву їй книгу, по дорозі додому купіть попкорну і організуйте незабутній вечір читання, тобто все так само як із фільмами – тільки замість них книги.

Одне із найголовніших факторів – це обговорюйте з дитиною, те що читаєте і вже прочитане. Важливо, щоб дитина розуміла текст і він був їй цікавий, бо якщо нецікаво – то це відштовхне малюка. Щодо обговорень прочитаного, то слова завжди зближують – використовуйте це.

Також, що не мало важливо - обговорюйте і ті книжки, що ви читаєте для себе та як вони на вас впливають. Дитина має розуміти, що читаєте ви не тільки для неї чи через неї, але й у своє задоволення те, що подобається саме вам.      

Залучайте родичів, дідусів, бабусь, друзів: обговорюйте з ними книги які ви читаєте, які читають вони, а що найголовніше – акцентуйте увагу на тому, що подобається і читають ваші діти. При таких розмовах, особливо коли сама дитина їх чує – в неї формується гордість у її зацікавленості читанню. Також організовуйте вечори колективного читання і обговорення прочитаного, це неодмінно приносить великий вплив на дитячу душу і її світогляд.

Якщо в загальному: хочете, щоб ваша дитина любила книги – любіть їх разом з нею, і тоді у вас у сім’ї з’явиться хороший баланс між книгами і гаджетами!!!    

 Автор: Марина Корнієнко - журналіст, громадський діяч

Теги: Марина Корнієнко, Корнієнко, Корниенко, Марина Корниенко,семья,сім'я, Корнієнко Марина Валеріївна, українські сім’ї, украинские семьи, дети, діти, Марина Корнієнко журналіст, Марина Корнієнко громадський діяч, Марина Корниенко общественный деятель, Марина Корниенко журналист, Марина Валерьевна Корниенко, дом по улице Жулянской, пособие, читання книг Марина Корнієнко, гаджети і книжки Марина Корнієнко, як зробити щоб діти читали книги Марина Корнієнко, Чернова Марина, Чернова Корниєнко, Софіївська Борщагівка Марина Корнієнко, чтение книг Марина Корниенко, гаджеты и книги Марина Корниенко, как сделать чтобы дети читали книги Марина Корниенко, Чернова Корниенко, Софиевская Борщаговка Марина Корниенко, Марина Корниенко — книги и биография, Марина Корниєнко громадський діяч року, Марина Корнієнко Київ, Марина Валеріївна Корнієнко Київ, Марина Корниенко Киев, Марина Корниєнко живущая в Києве , Марина Валерьевна Корниенко Киев
ПРЯМИЙ ЕФІР